自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原來銅 (常然係真既銅喇)係有天然殺菌作用 (仲非常之有效)。所以係做門手抽既最理想才料,因為可以防止交叉感染。貴點都值得。
https://www.ttv.com.tw/drama12/NewsScience/view.asp?id=212040

珍珠宮

回覆樓主:

謝謝分享

男爵府

回覆樓主:

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果電鍍左,仲有無效?

子爵府

回覆 oceandeepsea 的帖子

我懷疑無,但據知,銅合金(黃銅)都可以。其實佢除咗殺菌之外,佢會破壞埋菌既 DNA, 換言之,係係斬草除根,因為好多時細菌枯死之後,佢既 DNA仍然可以保存下來,有機重生。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

sf013hk 發表於 19-1-10 10:17
回覆 oceandeepsea 的帖子

我懷疑無,但據知,銅合金(黃銅)都可以。其實佢除咗殺菌之外,佢會破壞埋菌既 ...

我有個毛巾架,入面係用黃銅,但出面係銀鏡面,鍍左層鉻

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

十八銅人唔怕感染

大宅

回覆樓主:

唔係銀先有呢個功能咩,銅都有㗎?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝分享

子爵府

回覆 schi 的帖子

https://www.ttv.com.tw/drama12/NewsScience/view.asp?id=212040

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

長知識。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

首頁

尾頁

跳至