親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

因為老公要去嘉義表演,所以我地就聖誕去左嘉義同搭多個高雄。因為之前係呢度搵到嘉義既資料晤多,所以返來香港就整理資料俾大家參考。

第一日,高雄包車(價錢6,000台幣,九人車)往嘉義福泰桔子商旅酒店,車程個半鐘。呢間酒店算方便,旁邊有個夜市,叫文化夜市。真係好抵食,嘉義著名火雞飯,又平又好味,炸雞排同豆花都VERY GOOD。最得意,台灣係本身無單叫豆花,一定要加D野上去。因為我媽晤食,店主好好走哂上面既配料,但甘樣貴20元。

嘉義一年一度音樂盛事。

老公表演。

呢間好出名,抵食。

超好飲。

雞排30台幣。

wcpcelia    發表於 19-1-14 10:58

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 selina1109 的帖子

第二日 日月潭- 文武廟- 一福堂- 酒博物館- 摘士多啤梨

日月潭食左個著名紅茶同海鹽雪糕,海鹽都係沖繩好D,好咸。之後坐船遊湖。去左

文武廟但無入去,反而去左對面既366階梯,樓梯係由年尾落,所以我大仔三月落到最低,死左。

湖景

366階梯

呢間係師傅介紹名店,我就覺得又平又好食。

有好多台灣製啤酒買。

臨時加插摘草莓,台灣草莓不遜於日本,好甜。

wcpcelia    發表於 19-1-11 08:55

王國會長

回覆 selina1109 的帖子

第三日溫泉- 家樂福- 檜意生活村- 森林鐵道園區- 一芳

酒店免費早餐晤錯。

我地BOOK 左間房自己浸,配套OK。

師傅架車。

當然入家樂福掃貨。

檜意村可借和服著,最好食呢個蜂膠雪糕。150台幣。

呢個森林鐵道園區,有晤同台灣火車,映相一流。

最後,就係飲香港好熱賣既一芳。

王國會長

第四日 魚市場- 高跟鞋教堂- 鹽田- 鹽山- 度小月- 巨蛋小籠包- 夜市

呢個魚市場,師傅話好抵食,但可惜無開門。

呢個鹽田可以落去踩鹽,小朋友過癮。

呢間老店,味道尚可。

小籠包,晤使介紹。

我至愛。

禁止訪問

珊瑚宮

crvcrv 發表於 19-1-10 20:51
你老公在台上表演, 你有冇在台下 ... 跳返 Part 舞 助興 ?

你想看

首頁

尾頁

跳至