自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

琴晚睇完佢既演唱會, 仲KEEP 得好好, 唱得跳得, 無冷場, 唱到11點幾, 無嘉賓, 一個人頂哂, 真係好勁!

公爵府

虎到金來勳章

歌神呀, 無人能及......佢係我唯一肯買$980睇嘅歌星(仲有哥哥同梅姐)

多啦A    發表於 19-1-21 13:18

水晶宮

十一哥 發表於 19-1-21 12:12
歌神呀, 無人能及......佢係我唯一肯買$980睇嘅歌星(仲有哥哥同梅姐)
當年既紅歌星真係無人能及, 到目前為止都係後無來者

一個個年紀開始大, 真係唔知睇得幾多次啦!

翡翠宮

WChan 發表於 19-1-21 12:17
當年既紅歌星真係無人能及, 到目前為止都係後無來者

一個個年紀開始大, 真係唔知睇得幾多次啦!

理論上係,你睇佢幾enjoy 唱歌跳舞,keep 到咁fit, 唱多10年8年一定無問題,跳唔到都唱到。昨晚同前晚仲暗示香港可能再有新(更好)場地..未必在紅館見。 好奇有咩更好場地。

水晶宮

MagDog 發表於 19-1-21 12:57
理論上係,你睇佢幾enjoy 唱歌跳舞,keep 到咁fit, 唱多10年8年一定無問題,跳唔到都唱到。昨晚同前晚仲暗 ...

係咪啟德個新運動場?

學友d歌隻隻都咁爆,把聲真係要keep得好先唱到,希望佢keep住!!!

翡翠宮

WChan 發表於 19-1-21 12:04
琴晚睇完佢既演唱會, 仲KEEP 得好好, 唱得跳得, 無冷場, 唱到11點幾, 無嘉賓, 一個人頂哂, 真係好勁! :good ...

無提詞機,冇降key唱全部原key唱。 呢下勁。註:歌手錄音個key 會高d,聽眾好聽d,sharp d. 錄得好唔好唔緊要,可以再來,可以靠科技執。 所以好多歌手現場會降半度,降一度key,咁就唔怕走音。 但張學友唔會。李克勤都話厲害

水晶宮

MagDog 發表於 19-1-21 13:07
無提詞機,冇降key唱全部原key唱。 呢下勁。註:歌手錄音個key 會高d,聽眾好聽d,sharp d. 錄得好唔好唔緊 ...

仲要首首搏盡唱,無留力,57歲,真心覺得佢好專業敬業,樂壇典範!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

十一哥 發表於 19-1-21 12:12

最鍾意睇佢演唱會

男爵府

總之就係極致享受
雖然上次同今次(兩年前相比),rundown 90%以上相似,但真係好歌不厭百回聽,真心正!!!

翡翠宮

elsiechan 發表於 19-1-21 13:26
總之就係極致享受
雖然上次同今次(兩年前相比),rundown 90%以上相似,但真係好歌不厭百回聽,真心正!! ...

首「遙遠的她」聽到毛管戙,好感動。雖然聲線唔同30幾年前錄音版。以前清澀一點。現在聲音厚了,發音好了。
我外國朋友問,50到抆的人,唱歌點好,都唔會似20來歲的聲音。 把聲會老。 我又覺得識唱歌。就盡量會保養。聲線變了就會變唱法。盡量掌握到。校長唱Live都好掂。68歲喇。幾勁。

翡翠宮

WChan 發表於 19-1-21 13:02
係咪啟德個新運動場?

學友d歌隻隻都咁爆,把聲真係要keep得好先唱到,希望佢keep住!!!

咦!可能有機會, 西九個場細。亞博(唔知會唔會擴充)張學友唔鍾意個場。粉絲年齡都唔細。太遠唔方便, 會展又唔似。

象牙宮

2024年龍年勳章

MagDog 發表於 19-1-21 13:48
首「遙遠的她」聽到毛管戙,好感動。雖然聲線唔同30幾年前錄音版。以前清澀一點。現在聲音厚了,發音好了 ...

我星期四睇,雖然山頂位,都萬分期待。有飛已執到

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今晚到我la!

水晶宮

MagDog 發表於 19-1-21 13:48
首「遙遠的她」聽到毛管戙,好感動。雖然聲線唔同30幾年前錄音版。以前清澀一點。現在聲音厚了,發音好了 ...

呢d經典歌,真係 intro一起已經毛管戙,d回憶又返哂嚟,百聽不厭。

水晶宮

Sumyeema1 發表於 19-1-21 13:59

我都係山頂位,買到飛已經好感恩,好歌坐邊到都咁好聽。

珍珠宮

我都覺得入到去聽佢唱LIVE, 係一個好大既享受黎既

唱得跳得唔駛休息下, 可以不停唱

十幾年前我有幸有飛去睇903 ID CLUB拉闊音樂會, 第一次聽學友唱LIVE, 一開始就是學友開始唱"我的天我的歌" 佢一開口唱, 全場震, 太好聽啦

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

小詠 發表於 19-1-21 14:45
我都覺得入到去聽佢唱LIVE, 係一個好大既享受黎既

嘩! 903 ID 呢個拉闊concert, 真係寶麗金到環球至正的。 張學友唱蘇永康,東東,鄭中基安仔隻Medley 完全屈機。 你好好呀!入到場睇。 我當時冇飛。

珍珠宮

MagDog 發表於 19-1-21 15:19
嘩! 903 ID 呢個拉闊concert, 真係寶麗金到環球至正的。 張學友唱蘇永康,東東,鄭中基安仔隻Medley 完全 ...

要一早狂打電話先換到4張飛, 我當年有呢張信用於所以可以換到

好深刻, 張學友唱陳曉東那首一萬年, 原本首歌唔多好聽比東東唱到好似鬼叫咁, 張學友唱, 好聽到出耳油架

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

今次好似多左香港人去。有時閒日$980都有吉位在,因為黃牛太瘋狂。前小小3500+, 10-20行$2800+。 所所以閒日有出現燶的情況

翡翠宮

小詠 發表於 19-1-21 15:25
要一早狂打電話先換到4張飛, 我當年有呢張信用於所以可以換到

好深刻, 張學友唱陳曉東那首一萬年, 原本首 ...

張學友真係帶住好多寶記小花小草出道,湯寶如,鄭中基,(老闆個仔)黎瑞恩叫張學友做「財神」 因為帶住小恩登台。
看圖即唱到首歌就證明你係咩年代,唱幾多K
其實鄭中基唱歌好得。但之前形象,拍電影同來冇咩遇到好歌。如果唔係佢唔係會差過Eason好多。

首頁

尾頁

跳至