論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

2012年至今,我總共請過4次工人,其中:

第一位本地完約:工人俾agent呃左冇返鄉下直接到我屋企工作,黎我屋企第一日就問幾時俾佢返鄉下,因為第一次請工人完全冇經驗點處理,工人就每日唔願工作同扮唔識聽廣東話,做左一個月我炒佢,臨走工人用流利廣東話問我攞機票錢

第二位本地斷約:斷約原因前僱主唔鐘意工人太靜唔同小朋友傾計,我屋企係照顧老人家既,所以靜d無所謂,對比4次請工人,呢個做野普普通通唔叫好但唔叫差,所以做左6年,臨想續第4份約前診斷左患上肺結核同痛風症,講真做左6年都當佢半個屋企人,我地想佢醫好d病繼續同佢續約,佢唔肯食藥同出面d姐姐講我迫佢食藥,佢老公叫佢回鄉所以冇續約,後尾聽返d朋友姐姐話佢又返黎香港工作,但弱弱一問有肺結核病患仲可以返黎香港做新約架咩?香港無機構監控架咩?

未完。。。

別墅

第三位本地完約:本身我地屋企係印尼華僑,老人家可以講印尼文同工人溝通,已經對agent零信心既我搵左同樣係華僑既遠親agent幫手,但估唔到呢個世界太黑暗,呢個遠親agent唔熟唔食,水左我一個係香港做左2年好新手唔識廣東話既工人俾我,呃我話係佢仔屋企做左2年,後尾問返個工人先知係佢自己係出面做左2年,自己搵上佢個仔間agent公司搵工,呢d叫‘係佢個仔屋企做左2年’?any肥做野冇問題就算啦,結果因為太新手好多野唔識做,炒個餸都唔識,因為我唔識溝通,日日用google translate 教佢做野,最慘佢好無記性,同金魚一樣擁有3秒記憶only,拖地濕左個地拖輕輕係地板畫過叫拖地,教佢拖地要用力仲要俾佢串我以前個僱主都冇理佢點拖,煮餸太難食老人家拒食冇同我講結果營養唔夠經常病入左3次醫院,第一個月我已感到不妙時已同agent講唔會繼續用,但agent勸我俾佢做3個月等工人還到agent費先,同時我又可以繼續搵到新工人到家先唔用佢,但其實佢做左3個月,其中1個月我日日教佢,最尾果1個月已經唔敢俾佢掂廚房,實則我自己都做左2個月工人。。。

別墅

第四個本地完約:今次搵左間大公司(黑店)入面幾個熟人介紹用開既agent,個工人醒既但做咩都係做一半冇手尾,要我跟進,唔記得野係常見,清潔標準好低,基本上同無清潔過一樣,碗最後要洗2次,個人衛生都好差,其實佢做野都算差,最神奇既係日日扭屎忽花,10/1 姐姐第一天上班,13/1 姐姐說不做,14/1 agent說姐姐做,15/1 姐姐說不做,16/1 agent說姐姐做,24/1 姐姐說不做,姐姐話係agent迫佢繼續返工,佢唔開心,所以每日做野都唔集中精神做野。今日會鏟上agent公司問清楚。

我係不同group請教過應該點做,大家既反應竟然係同我講算我唔好彩、大把人都中招、香港法例保障女傭等等。。。

講真我請女傭只係因為有需要而唔係買花戴,呢3-4個月我前後都使左差不多5萬都請唔到個正常工人,agent一味識收agent費,有問題起上黎人影都無隻,我好想擺脫要繼續請工人既困局,諗過俾老人家住2萬個月既私人安老院但老人家唔鐘意,諗過請鐘點但經常要出trip屋企冇人過夜睇住又唔得,我已經無計可施,而家俾工人咁折磨法日日失眠同頭痛,準備去睇心理醫生了

如果大家有咩好計請提議下俾小妹,而家準備打去agent公司嘈爆佢地先

男爵府

回覆樓主:

唔好靠agent, 相信自已對眼, 直覺。
問多啲問題 chok 個工人, 例如: 點煮蒸排骨, 炒菜要落咩, 炒菜過程, 數下香港家庭常見調味料, 用咩清潔劑洗廁所, 用咩清潔劑洗地。用咩清潔劑洗抽油煙機之類。
你見佢嚇蛭左好驚咁望住個agent就知大獲...
多啲望下啲眼神/動作, 比語言expose更多大話。
(背後好多人提水, 小心, 如take too long to answer, 都當佢唔識答)

大宅

Lovemalimore 發表於 19-1-25 09:24
第四個本地完約:今次搵左間大公司(黑店)入面幾個熟人介紹用開既agent,個工人醒既但做咩都係做一半冇手 ...

真心戥你慘,唔好話揾個好嘅,不過不失都很難揾

珊瑚宮

可否叫親朋的好工人介紹同鄉?

見真人看合不合眼缘

A準專sale羅底橙

好的叻的。一早比人高薪請去
玩具萬歲!

大宅

千萬不要請本地完約、斷約工人,一定後悔。海外請返來自己教。

wcpcelia    發表於 19-1-29 11:16

大宅

little_angels 發表於 19-1-25 22:11
千萬不要請本地完約、斷約工人,一定後悔。海外請返來自己教。

認同

子爵府

Lovemalimore 發表於 19-1-25 09:23
2012年至今,我總共請過4次工人,其中:

第一位本地完約:工人俾agent呃左冇返鄉下直接到我屋企工作,黎我 ...

請工人講彩數,我請拾幾年印姐,同一agent, 有好有唔好,有時當你求其,冇要求,就揾到個正常的! 我唔識解釋!

男爵府

細姐姐 發表於 19-1-25 23:03
請工人講彩數,我請拾幾年印姐,同一agent, 有好有唔好,有時當你求其,冇要求,就揾到個正常的! 我唔識解 ...

哈。
都係。
呢版有個jm請左好多次都係差。
最後佢話放棄, 求其入agency 執件有手有腳個樣正常就算。
點知果個就好ok

別墅

26/1/2019 update一下時間軸先:

10/1 姐姐第一天上班
13/1 姐姐說不做
14/1 姐姐說做
15/1 姐姐說不做
16/1 姐姐說做
24/1 姐姐說不做
25/1 帶工人上agent度理論同簽notice,12/2 last day, 成間公司d人集體西口西面
26/1 間agent話俾個優惠價我再請人,折實左$7800,但我要求係$3800

未完待續(emoji)

工作表現方面,佢做咩都係做一半冇手尾,要我跟進,唔記得野係常見,清潔標準好低,基本上同無清潔過一樣,碗最後要洗2次,個人衛生都好差,成日講大話(好易睇穿),其實佢做野都算差,仲要吊高黎賣(emoji)(emoji)(emoji)

Agent公司:(emoji)sunlxxht 旺角西洋菜南街168 分店,個supervisor係咁同我遊花園,雞毛小事化大黎講,我講既我既保障同要求就大事化冇,敷衍不負責任(emoji)

工主名:Santi Rahxxx
1986/sep/09

子爵府

Lovemalimore 發表於 19-1-26 23:26
26/1/2019 update一下時間軸先:

10/1 姐姐第一天上班

本地完约,只做了两,三天就話唔做?你家工作環境如何?只是照顧婆婆及一般家居清潔?
婆婆性格囉嗦嗎?
咁你現在有甚麼打算?

別墅

細姐姐 發表於 19-1-27 08:36
本地完约,只做了两,三天就話唔做?你家工作環境如何?只是照顧婆婆及一般家居清潔?
婆婆性格囉嗦嗎?
...

做左2、3日話唔適應,老人家係華僑講印尼話,佢係話我地小小野都話佢,實質我地同佢講返屋企要求,都係3日姐,講得幾多,我地都客客氣氣,後尾第6、7日個老人家都入左醫院,佢係醫院都無野做過,而家老人家就出院又話唔做,係咪玩野

別墅

27/1 工人話要賠錢即走,同佢講左要同agent講再通知我,直至今晚放完假回家都未收到agent電話, 一返黎又發我脾氣話要即走,唯有報警叫差人同我一齊睇住佢執行李同埋簽返即走文件,留返落案編號聽日再上佢agent公司計數(emoji)(emoji)(emoji)個差人都鄧我唔好彩,送走左個瘟神,今晚有覺好訓

子爵府

Lovemalimore 發表於 19-1-28 00:43
27/1 工人話要賠錢即走,同佢講左要同agent講再通知我,直至今晚放完假回家都未收到agent電話, 一返黎又發 ...

走咗就算!

工人是本地完约的?之前,冇做過老人工作嗎?
agent 第一次幫襯?

伯爵府

回覆樓主:

錢不是萬能
但90%可行
可以試下開出條件大家傾下
我請左2個工人分別比6299同我媽
每月比多5百搞掂左佢地之間既磨擦

別墅

sasatt 發表於 19-1-28 10:24
錢不是萬能
但90%可行
可以試下開出條件大家傾下

試過,唔得

別墅

細姐姐 發表於 19-1-28 07:55
走咗就算!

工人是本地完约的?之前,冇做過老人工作嗎?

Agent第一次幫襯
有照顧老人家經驗
話係完約但我發現似係斷約,係facebook搵到前僱主,問緊來龍去脈

男爵府

Lovemalimore 發表於 19-1-28 10:41
Agent第一次幫襯
有照顧老人家經驗
話係完約但我發現似係斷約,係facebook搵到前僱主,問緊來龍去脈

勁。咁都比你搵到。

別墅

Solarflare 發表於 19-1-26 13:58
哈。
都係。
呢版有個jm請左好多次都係差。

認同呀,我都係咁,今次個姐姐好好,但in 果時我對佢無乜特別感覺, 只是agent 係如咁話佢好好,而我當時好想快啲pang走個衰菲,confirm 果一下真係同agent 講是但啦!點知呢個菲好好,又超好笑容又超乾淨,我好鐘意佢!感恩!

首頁

尾頁

跳至