自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓上樓水搞到廁所石屎剝落,天花泡曬

管理处入檔處理,管理处亦影相拍片。通知上層處理
另找找食環,食環出信寫上初步見我家有超出濕度,要求樓上處理,期間也是过滴水,管理处也拍片,后来樓上関水喉才停漏,但也濕,3星期内樓上已经维修水喉。食環之后才做试水,報告话再上來不见超过濕度,所以close file.

现在要维修,樓上不理唔関佢事喎,樓上佢份保险亦不赔,所以不赔

想問下小额錢债可追究嗎?

d人自私到爆,甘都得,已经不是第一次,大家有何高见

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 Hello1809 的帖子

我在這裡都問過,話就算勝數,樓上仍然可以唔賠,所以我最後都無去告樓上。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

你民事索償打官司都有排玩,錢都要洗唔少

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

樓上肯維修好冇再漏水算好彩喇,自己整番個天花三兩萬,自己啃咗佢算啦。

大宅

回覆 李豆豆 的帖子

其实好怒,因为不是第一次漏水,影响人,你咪告囉等官判赔先赔,甘都得先興。
小额錢债要洗好多嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Hello1809 發表於 19-1-26 16:50

以前我都有經驗

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

樓上已維修完成 無法搜證

大宅

回覆 tantanmama 的帖子

不是第一次,我先叫佢赔,上次也是我付全數。

大宅

回覆 Poyau 的帖子

不明白,食環,管理处资料,相片,影片不是证据嗎?。

大宅

回覆 20150618bb 的帖子

甘你如何處理

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

試過樓上廁所漏水搞到我地廳天花同廁所假天花剝落,佢地搵人維修時一齊同我地搞埋,全部佢比晒,仲要say sorry ,不過我地要執餐死,又多塵

珍珠宮

tantanmama 發表於 19-1-26 17:50
樓上肯維修好冇再漏水算好彩喇,自己整番個天花三兩萬,自己啃咗佢算啦。
...

如果自己有家居保,可以 claim 的嗎?

大宅

回覆 小星星1 的帖子

未知,但佢地d態度真是理所當然,先激怒

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Hello1809 發表於 19-1-26 17:56
回覆 20150618bb 的帖子

甘你如何處理
樓上.........非常唔合作,食環處按鐘幾次到,都無計[食環權力太細佢唔合作,都無佢[夫],經管理處先約到進入單位落色粉,但是唔知什麼原因,在我頂見唔到色澤只有水點,真無計,最後做左天花................賣出左

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

想問下小额錢债可追究嗎?

可以追究,我試過,出左律師信無反應,再入紙小額,樓上即揾管理處聯絡我私了,最後俾一半錢解決

大宅

回覆 stagea 的帖子

其实我不是想找麻烦,已经經管理处倾吓,我也未必要全數赔,大家樓上樓下,也免上法庭。
漏水期间,我吾系话漏水近煤气灶,隨时爆炸,一齊炸,佢先理,去関水制。
赔钱事少,但態度不是甘樣,你搅到人地屋企甘,先谂小额錢债,不要理所当然,蝦人吾禁告佢。

珍珠宮

王國教室勳章

我試過,警察,管理處,食環都有介入,樓上唔理,仲浸到我電哭,電箱壞,乜都無賠

子爵府

Hello1809 發表於 19-1-26 16:50

我屋企之前都俾樓上玩左成年,最後入紙小額錢債處

珍珠宮

Hello1809 發表於 19-1-26 18:40
回覆 小星星1 的帖子

未知,但佢地d態度真是理所當然,先激怒

我明白,以前也試過,食環試色水又話冇事

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Hello1809 發表於 19-1-26 19:12
回覆 stagea 的帖子

其实我不是想找麻烦,已经經管理处倾吓,我也未必要全數赔,大家樓上樓下,也免上法庭 ...

係架!我明白。

小額你要自己舉証、要齊報價單及資料,要留意一下

首頁

尾頁

跳至