論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

屋企有婆婆幫手,不過好多育兒野都唔識。姐姐由阿囡出世到宜家15mth, 由轉身出牙,姐姐都會細心留意講我知,囡囡有唔舒服又會check 住體温餵食藥,又識氹囡囡玩,有次夜晚姐姐洗碗,我地睇住阿囡玩時整親,姐姐第一時間出黎幫手好緊張。姐姐照顧阿囡咁耐都無事,反宜我兩公婆湊囡時就成日撞到跌親。雙職父母有人質在手真係無乜反抗能力。

大宅

回覆樓主:

我自已第一次請姐姐,視像時發現好多姐姐都有通水,最後揀左個合眼緣英文溝通到既姐姐。我地無期望姐姐識煮飯,好彩佢鐘意食又肯學,佢都係中東菲,有做姐姐既sense, 唔會無大無細。我有問到姐姐在港有無親友,佢答無,就算黎左香港去教會,佢都係跟返同一間agency 新到港姐姐玩,好彩仲未學壞。另外CV 既野其實無樣信得過。

大宅

回覆樓主:

仲有自已工人自已管,我個agent 只係好快手幫我申請左工人到港,其他零跟進。姐姐護照到期,岩岩自已攪左續visa, 黎緊會自已攪續約,費時俾agent 翹左我姐姐走。

姐姐到家會給house rule, job duties, working schedule. 當然無可能不停做,要給合理時間完成。姐姐工作時間 7-9, 我地夜奶自己餵,另外會自已夜晚同囡沖涼親子,又檢查有無整親。有同姐姐講做得好,一定會續約給長服, 同埋長服銀碼可觀弓,佢又唔使再俾agent fee。裝 cam 一定要,不過我唔會係cam 到叫姐姐。我唔add 佢Facebook WhatsApp, 有本簿記低囡囡飲食便便,同埋用黎俾 instructions and reminder .

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

好工人可遇不可求

伯爵府

回覆樓主:

你話姐姐好好
但又人質在手無力反抗其實唔明咩意思

大宅

sasatt 發表於 19-1-28 10:41
你話姐姐好好

大宅

sasatt 發表於 19-1-28 10:41
你話姐姐好好

唔好意思,我興幸自已個好好,如果姐姐麻煩,我都唔知點攪好,即炒又唔係即刻有人㨂到。

首頁

尾頁

跳至