自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我地兩個大人,手抱剛滿1歲的嬰兒,推住BB車,去旺角始創中心一間集團式經營的素食餐廳食飯。

入座的時候,門口職員話我地有BB車,所以唔可以比我地坐二人枱,叫我地坐三人枱,當時佢無講坐三人枱要比三位茶錢。直到我地坐低點完菜,已經食緊飯,職員拎張點菜紙過黎,我先見到上面寫住茶芥3位 (每位$12)。

我即刻同職員理論,問佢點解1歲手抱嬰兒都要比茶錢?我BB無飲餐廳的茶水,無食餐廳的飯菜,連餐具和食物都自備,仲要全程手抱坐係我大脾,餐廳連BB凳都無提供。

職員話,佢地餐廳規矩,收唔收茶錢同年齡無關。佢話因為我地有BB車,只能坐三人枱,架BB車霸佔左一個位的空間,所以要收多一個人茶錢。佢仲話如果我地無BB車,手抱BB坐二人枱就唔會收BB茶錢。

我聽完真心覺得完全唔合理囉。我同老公係無飯夫婦,經常推住BB車出街食飯,過去一年都無試過有餐廳要收BB茶錢。如果餐廳有咁既規矩,應該係我地入座前同我地講清楚,咁我地可以唔去呢間餐廳,或者收起架BB車擺餐廳門外然後坐二人枱。

我唔係窮到連$12茶錢都比唔起,但無聲無息咁話要收BB茶錢,我真心覺得被屈錢。就算間餐廳食物係OK,但我都唔會再想去呢間集團的餐廳。

可能係我見識淺啦,有無其他人都試過帶手抱嬰兒去餐廳要比隱藏收費??

珍珠宮

回覆樓主:

都無可厚非 你哋佔用咗三人位,佢確實係做少咗一個人嘅生意。

好似我今晚去酒樓食飯 我兩公婆夜晚都唔飲得茶 , 飲水都照收茶錢 $20x2

男爵府

回覆樓主:

咁又幾好喎,最好連喼都要收錢

大宅

雖然話BB佔咗一個座位姐,但係咁細個,得一歲都唔應該收茶位啦

男爵府

回覆樓主:

機械人

珍珠宮

做生意洗唔洗賺到咁盡同埋佢應該係入座時應該講明咯!

tsung    發表於 19-2-3 21:14
APIGMA    發表於 19-2-3 11:57

琥珀宮

chowwendy 發表於 19-1-29 00:22
我地兩個大人,手抱剛滿1歲的嬰兒,推住BB車,去旺角始創中心一間集團式經營的素食餐廳食飯。

入座的時候 ...

「門口職員話我地有BB車,所以唔可以比我地坐二人枱,叫我地坐三人枱」

通常好少會咁特別去講!

可能個職員以為咁講,自己當時已經表達咗坐三人枱要比三位茶錢。

禁止訪問

男爵府

chowwendy 發表於 19-1-29 00:22

入座的時候 ...

佢應該系你地坐2人定3人枱前就講明

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

收到咁盡
做過嘅中餐同酒樓都唔收bb茶錢
小朋友茶錢都絕大部分唔會收

wcpcelia    發表於 19-1-29 15:23

男爵府

回覆樓主:

開名啦, 以免唔小心入左去。

水晶宮

比$12坐得舒服d,我覺得無問題

如果你地比2人茶錢,坐3人枱,跟住有個搭枱你得唔得?

別墅

mmya 發表於 19-1-29 00:27
都無可厚非 你哋佔用咗三人位,佢確實係做少咗一個人嘅生意。

好似我今晚去酒樓食飯 我兩公婆夜晚都唔飲得 ...

酒樓開位收茶錢好正常啫!咁係你唔飲!

咁有啲地方2個人去食坐4人卡位 唔通要叫4個餐?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

入座前應明言收茶錢

991129    發表於 19-1-29 11:28
meow_day    發表於 19-1-29 10:10

伯爵府

回覆樓主:

下次多口問吓 bb 要唔要收荼錢,曾經有 jm 開 post 講過去放題,超過 80cm 都話要收小童價!

侯爵府

回覆樓主:

係咪果日大乜乜素食?呢間野好不知所謂,要比利是先有service 架。我去過3次,次次都見d熟客比利是。明明得幾枱人等,我見有人比利是,佢就即刻帶入去,比幾枱呢d客打尖,問個帶位,佢話係booking,但我聽到佢地對話,係冇book的。到我時,明明個帶位招呼緊我地入去,又一枱熟客黎,佢即刻唔理我地帶左熟客入去先,我同朋友企起度唔知做乜,我地望住個帶位,睇住個熟客又比利是,仲傾左成分鐘,我問佢:其實我地坐邊,佢先走黎帶我地,
可能我冇比利是,d招呼好差,d侍應圍住d有比利是既客人轉,食完仲送埋出門口。
唔知大家點睇呢種風氣,我就覺得好cheap,咁樣做生意,真嘔心。

日月水火    發表於 19-2-3 20:40
kcpak    發表於 19-2-3 12:59
APIGMA    發表於 19-2-3 11:59

男爵府

ash_yehyeh 發表於 19-1-29 01:29
比$12坐得舒服d,我覺得無問題

如果你地比2人茶錢,坐3人枱,跟住有個搭枱你得唔得?

擺明唔有無坐得舒服左嘅問題,樓主意思係餐廳無事先通知要收費,如果餐廳一早講左要收錢,咁樓主可以決定要唔要比多一位錢舒服d坐,咁先係你情我願,老實做生意。
大把餐廳一見有bb自動比張坐得鬆動嘅枱而唔收額外錢,間間餐廳policy唔同,職員有責住講清楚。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

絕對屈錢

複式洋房

回覆 華妹妹 的帖子
華妹妹 發表於 19-1-29 01:48
係咪果日大乜乜素食?呢間野好不知所謂,要比利是先有service 架。我去過3次,次次都見d熟客比利是。明明得 ...

係呢間啊!!我都見到好多熟客比利是D侍應,有D客係門口比完利是就直接行入黎坐低唔洗排隊。D待應真係淨係serve D比利是的熟客,熟客仲個個有糖水送。我地呢D第一次去的街客,連叫人加茶都叫到埋單先有人理。

複式洋房

回覆 kptsui 的帖子
kptsui 發表於 19-1-29 01:21
開名啦, 以免唔小心入左去。

銅鑼灣 旺角 尖沙咀 都有分店,真係好易唔小心入左去 XD

https://www.openrice.com/zh/hongkong/restaurants?chainId=10000597

首頁
12345...7

尾頁

跳至