在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

年紀不輕,有四字,去年朋友介紹了一份工作,開頭十分喜歡,跟以前的不同,算是轉行,但做了半年,因為市場環境變遷,我個位的工作量少了很多,變成很悶又空閒的,老細又不加工作比我,其他同事見我得閒成日叫我幫手,變相成為公司打雜十分無引⋯

我應該走人找過另一份還是留下來呢?年紀不小轉行很難,但留下又精神上痛苦,又不知應否向老闆提出要多些工作

大宅

回覆樓主:

當工作量增加,責任一同加,無時間照顧小孩及屋企,接受到嗎?

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

jazmine 發表於 19-2-2 00:34
年紀不輕,有四字,去年朋友介紹了一份工作,開頭十分喜歡,跟以前的不同,算是轉行,但做了半年,因為市場 ...

可不可以自己發掘野嚟做? 令到啲野完善些? 因為唔清楚你工作性質很難回應

公爵府

年紀不輕,有四字,去年朋友介紹了一份工作,開頭十分喜歡,跟以前的不同,算是轉行,但做了半年,因為市場 ...

我早2星期performance review 先同我manager 提出加嘢做。有d工序我接手后简化左, 有多余時間,好鬼悶。我中意有嘢做。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

evafung 發表於 19-2-2 10:34
當工作量增加,責任一同加,無時間照顧小孩及屋企,接受到嗎?

適當增加我接受

子爵府

CTPIG 發表於 19-2-2 17:06
可不可以自己發掘野嚟做? 令到啲野完善些? 因為唔清楚你工作性質很難回應
...

我己經不停找野做

次次都是我找上司 (提出要處理事情)反而他很少找我

子爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 19-2-3 09:29
我早2星期performance review 先同我manager 提出加嘢做。有d工序我接手后简化左, 有多余時間,好鬼悶。我 ...

我公司不是formal 公司 我覺得比較家族式 根本沒有什麼review,我沒有這個機會

瑪瑙宮

家族式, 白養人, 咁奇怪? 佢會唔會想你自己 resign?

子爵府

虎到金來勳章

既然係轉行,你係呢間公司學到既野夠你轉去另一公司未?未既學多陣先

子爵府

princessgw 發表於 19-2-4 17:20
既然係轉行,你係呢間公司學到既野夠你轉去另一公司未?未既學多陣先

但我現在學到的,出面未必合用 。呢間公司做法跟出面很不同

我年紀大 等多一兩年又不知人地請不請

子爵府

Nancy20090615 發表於 19-2-4 10:00
家族式, 白養人, 咁奇怪? 佢會唔會想你自己 resign?

我都唔知 其實我份工係直接同老細做野 可以叫做老細既助手 但佢已經有兩個助理 不同人負責不同既野 我又唔好彩因爲生意唔好 我負責既野少了很多
可能佢都想我自己走吧⋯⋯但我都要找到才走

首頁

尾頁

跳至