婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

完結 多謝大家嘅留言

複式洋房

回覆樓主:

完結 多謝大家嘅留言

男爵府

回覆 醫神BB 的帖子

我奶奶都唔like我既,一件普通事可以攪到係我做衰野咁,我覺得62&99思想好負面又多心,好多事諗多左野,就算我同佢講d孫(我仔女)既野,佢都要問我老公同d仔女,如果夾唔到口供,又講到你呃佢。

伯爵府

醫神BB 發表於 19-2-5 03:56
都有幫手做家務 慢慢進步緊

正題:食藥訓教個陣聽到老公同99嘈 出去睇下發生咩事 老公同個仔去完 ...

你99都講到出口就搬喇
唔好話以前做女點點點
你做左人太太同媽媽
以前點都係以前既事
C6日一份晚一份
咁你做唔好做ftm
出去做野幫補下搬出去囉

複式洋房

99:甘你地咪搵d平嫁囉 仲想有甘好環境呀 我乜都幫你地做晒 仲唔感激 由你地辛苦下獨立下

老公:出面套房平既都要6-7000 似你個陣2000蚊呀?

99扯開話題:你老婆呀乜都唔做 乜都等我做 我收工仲要買餸煮飯好攰嫁 仲要多左你地三把口 淨係呢幾日買餸已經用左成千銀啦

老公:你要錢咪講囉 問你係咪唔夠又話唔係 但又一直講 你想點姐?

99:我鄧你辛苦姐 娶左個甘既老婆
(躺著也中槍)

老公:甘人地而家都學緊煮野食 都有做家務 你淨係睇到佢冇做咩 你睇下佢做左d咩先啦 佢有好左

99再扯開話題:我前幾日同同事講 我係屋企食d野我個仔都唔比我食 佢地話 你個仔有冇搞錯呀 幫老婆唔幫呀媽

複式洋房

而我係不知道發生咩事老公幫我普及 我家姐係日本買左野比我食 得1001包 個日99想食 老公係叫99等等 唔好食住先 我問下佢先

我:前日老公食飯個陣問左 我咪話可以食囉

99:我而家唔食啦 唔敢食你地買既野 係自己屋企食咩都要問聲咩

老公:甘係佢家姐買比佢 香港又冇得買 包野又唔係我既 禮貌上問聲姐

終於返正題 99:甘你地食我既住我既 我食你小小野姐 都要問 我應份既

老公:你唔好打橫黎wo一句應份唔係大晒 你去銀行拎錢係咪唔洗跟手續呀 一句d錢我草既 我應份拎 甘死得人多啦!你又話一家人錢銀唔好計甘足唔似家 但而家你一直不停講錢銀既野 要就講啦

99:我而家唔洗啦

99心好難觸摸

複式洋房

回覆樓主:

雖則where爛面 但應有禮貌都要

不晒湯拎好碗筷準備開飯99佢走去刷牙
我:99食飯啦 99頭也不回:我唔食
我:甘一係你飲埋d湯先再刷啦 99: (nothing)

食完飯煲湯圓問老公叫唔叫99出黎食 老公say no
我:話晒年三十wo叫聲啦 say no*2

同老公入房之後傾左好多 決定我以後同99小接觸為妙 我根本做乜佢都唔中意 我做家務變相佢做小樣 仲舒服左
佢只睇到我未夠好 但沒人完美 我覺得我再好佢都係唔中意我 人夾人緣
我注定同佢冇緣做到一對普通婆媳 第一次比長輩指名道姓鬧

想問jm如果之後節日個d見到佢仲比唔比錢佢好?

複式洋房

afrachung 發表於 19-2-5 03:57
回覆 醫神BB 的帖子

我奶奶都唔like我既,一件普通事可以攪到係我做衰野咁,我覺得62&99思想好負面又多心 ...

唔明佢想點 又話老一輩想兒孫滿堂個d乜乜乜 我完全唔覺

複式洋房

taiwoon 發表於 19-2-5 04:05
你99都講到出口就搬喇
唔好話以前做女點點點
你做左人太太同媽媽

講聲我有改變姐 唔講驚有d jm串我
本身我月尾都返工嫁啦 月尾搬返屋企住
事後問左老公你冇同99講咩 佢話有 99知道都甘樣
所以我聽日走嫁啦

珍珠宮

回覆樓主:

其實99話到出口
搬啦
都係同住問題啫
唔覺得99特別麻煩
一般女人鬧下情緒啫

大宅

一家3口比幾千蚊又真係唔夠,可能你奶奶又要面唔想講到出口姐,
我一個人未嫁都比緊8000父母,我媽話一頭家開支要萬幾wor,
咁佢媽見蝕比你地又做多左家務,唔中意都正常ge

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

留竹葉,等 hit

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………

翡翠宮

回覆樓主:

下,一家幾千,你又大小姐上身,你有無諗過你奶奶感受

大宅

講出面就真係要搬了。

大宅

其實奶奶都有講,佢肉赤個仔返兩份工,同埋比幾仟蚊三囗子又食又住又服侍,佢自己放工返嚟都好攰。
奶奶可能擺左響心 好耐,依家講出嚟已經好明顯了,你們獨立一下吧,不要依賴他人。

男爵府

既然唔夾,老公又無能為力搬。或者搬番娘家住先啦。

公爵府

其實冇能力就吾好生住,正如上面有jm講,未嫁都比8000, 不過銭的野,冇得好拗。何況你一家三口,只是比幾千。我明白你地想草錢搬,但係有d野,除了伙食,水電煤你3個人點都用得多過99........

珍珠宮

回覆樓主:

奶奶一早唔妥你係有原因
一家三口係度食度住比幾千蚊家用,奶奶年老仲要養埋你地一家三口真可憐
好彩你打埋對話出嚟
奶奶講到明唔夠家用啦,你老公仲要聲大大鬧返呀媽轉頭,比足家用先講啦
講就兇狠,實際無恥地繼續啃老
你近排先轉全職媽媽,睇怕之前都係長老義務幫你湊b啦
好嘢喎~長老義務幫你地湊咗最難湊bb階段,跟住就大條道理轉做全職媽媽,可以擺明無錢加家用
奶奶收工煮埋飯比你地,咁都可以講到做全職媽媽做下家務變相益咗奶奶
你講架~
「我做家務變相佢做小樣 仲舒服左」

咁好心你地快d搬啦~唔好留喺度益奶奶喇~

Miulo    發表於 19-2-5 13:31

大宅

你近排辭職湊仔 都吾幫手買餸 做家務 應該係死因 (咁吾識煮 都可以問下奶奶今晚想食咩 你去買既)你奶奶放工仲要買餸煮飯又真係辛苦既
咁宜家開到口 吾搬都吾得 無錢都要搬架啦 一係認錯 求奶奶比你地繼續住 之後做好d 囉

首頁

尾頁

跳至