自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://topick.hket.com/article/2267483/3%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E8%82%9A%E7%A9%BF%E7%AA%BF%E5%85%AC%E9%99%A2%E6%89%8B%E8%A1%93%E7%84%A1%E6%9C%9F%E3%80%80%E5%A5%BD%E7%88%B8%E7%88%B8%E6%89%93%E5%85%A9%E4%BB%BD%E5%B7%A5%E8%B3%BA%E7%A7%81%E9%99%A2%E6%89%8B%E8%A1%93%E8%B2%BB%EF%BC%9A%E6%88%91%E5%80%91%E5%8F%AA%E6%9C%89%E9%80%99%E5%80%8B%E5%A5%B3%E5%85%92?r=cpsdlc

小朋友保險真係好緊要,無用果陣就無事⋯有事起上黎可以解決燃眉之急。
不過其實咁窮,媽媽就咪做家庭主婦啦,宜家搵份萬零蚊既工唔難,請個姐姐都有錢凈⋯有時何必咁堅持。

男爵府

ilikethis2005 發表於 19-2-9 23:17
https://topick.hket.com/article/2267483/3%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E8%82%9A%E7%A9%BF%E7%AA%BF%E5%85%AC%E9%9 ...

有早知冇.....
每個人選擇唔同,做咩要話人窮應該搵工人湊,自己返工呢?
人地自己搵錢養自己,唔係借唔係偷

子爵府

我同意小孩保險好重要,我兩個小朋友聖誕節一齊肺炎入仁安,大仔醫療原因買唔到,細女有保險。都幫輕左我

利申:我係唔會去政府

男爵府

熱血勳章

ilikethis2005 發表於 19-2-9 23:17
https://topick.hket.com/article/2267483/3%E6%AD%B2%E5%A5%B3%E8%82%9A%E7%A9%BF%E7%AA%BF%E5%85%AC%E9%9 ...

如果搵萬零蚊,扣除姐姐洗費,保險,自己返工搭車,買衫,咁我寧願自己湊啦,起碼放心啲, 尤其是小朋友本身健康有問題需要特別照顧,畀著我都寧願自己落手落腳做

OM123321    發表於 19-2-10 11:23
wcpcelia    發表於 19-2-10 08:28
cissie    發表於 19-2-10 02:42

珍珠宮

caca0921 發表於 19-2-9 23:27
如果搵萬零蚊,扣除姐姐洗費,保險,自己返工搭車,買衫,咁我寧願自己湊啦,起碼放心啲,又唔驚姐姐扭計
...

琥珀宮

得4萬積蓄

侯爵府

堅有用,我女未夠2歲入醫院1次,好彩有保險可以住私家單人房,有床比我瞓,可以全日陪佢一齊住院

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

如果搵萬零蚊,扣除姐姐洗費,保險,自己返工搭車,買衫, ...
呢樣真,請着d好既就好,如果唔係仲幫倒忙。。。

更何況。。。我覺得自己湊返自己仔女好應分,更何況佢地小朋友身體有事,點放心交俾人湊(唔好抦我)

日月水火    發表於 19-2-10 00:35

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔多鐘意呢 d 報導手法,小腸氣唔係真係咁嚴重,我爸夠排左年幾先有手術做,有咩問題喎
總有離別的時候

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Chowying 發表於 19-2-9 23:35
唔多鐘意呢 d 報導手法,小腸氣唔係真係咁嚴重,我爸夠排左年幾先有手術做,有咩問題喎
...

我爸都係政府做
如果緊急政府唔會見死不救

珍珠宮

回覆樓主:

樓主,唔係每個人都有錢買保險,買左保險亦唔等於私家一定會醫你。

男爵府

如果搵萬零蚊,扣除姐姐洗費,保險,自己返工搭車,買衫, ...

無錯

大宅

呢篇報導只係乘機抹黑公院,公院衰極都唔會見死不救,仲要係小朋友,無可能連個期都無!d報導可唔可以成日斷章取義,講d唔講d呀!

wcpcelia    發表於 19-2-10 08:28
cissie    發表於 19-2-10 02:47

男爵府

回覆樓主:

其實爸爸放工後,可以回家湊女,又可以休息,媽媽做晚上part time ,我同我老公也是這樣,冇$就要做喇!
而且小腸氣不是急手術

男爵府

陪月勳章

回覆樓主:

個標題話肚穿窿,仲以為好嚴重會即時有生命危險,睇內文原來係小腸氣。小腸氣屬小型手術又唔係非緊急,所以政府要排好耐又唔出奇。
但同意保險係重要,真係有事即入私家都冇咁"tun"雞。

子爵府

仲要擔心姐姐唔好,換人又可能再洗一筆

珍珠宮

侯爵府

有邊個唔想睇住自己小朋友成長同照顧佢地⋯至少我係。
但我覺得都要生活,至少要有儲蓄,萬一有咩事都拎到錢出黎應急。
段新聞既主角都係小朋友有病之後爸爸走去打兩份工先有錢去醫病⋯何必呢。

大宅

反而我奇怪,咁大個人拎唔出4萬蚊

侯爵府

ninachu 發表於 19-2-9 23:31
堅有用,我女未夠2歲入醫院1次,好彩有保險可以住私家單人房,有床比我瞓,可以全日陪佢一齊住院
...

我仔細果陣入過私家做過兩次手術,真係好彩有買保險⋯全數唔洗比。
一個月比幾百蚊買個保障。

首頁

尾頁

跳至