自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

阿仔一直對數學好有興趣,佢呢排喺圖書館睇咗多啦A夢學數學,接觸到分數,就成日問我有關分數嘅嘢。C6叫我唔好再教佢呢啲,驚學校教時佢會認為自己識就唔認真聽書。除咗分數,佢仲問到半徑、直徑、圓周率呢啲,我都覺得佢太超前,但如果阿仔問到又唔教佢,我驚會打擊佢學習嘅興趣,我應唔應該教佢呢?

珍珠宮

Lilian_lee 發表於 19-2-12 23:57
阿仔一直對數學好有興趣,佢呢排喺圖書館睇咗多啦A夢學數學,接觸到分數,就成日問我有關分數嘅嘢。C6叫我 ...

比我揀,我會教佢多D,每個天份不同,能力不同,唔應該限制佢發展,如果佢能力再高,可以問問學校可否配合比佢跟高年班學數!

珍珠宮

阿仔一直對數學好有興趣,佢呢排喺圖書館睇咗多啦A夢學數學,接觸到分數,就成日問我有關分數嘅嘢。C6叫我 ...

我冇理,佢問我地就敎,我知佢都會問老師 。
但會提佢運算方式有時唔止一個,就如我走傳統路線,但舅父仔同爸爸會玩數,所以留意老師上課敎嘅方法也是必要的。
選學校時我已了解到佢學校會按學生唔同科目能力分班,所以唔太擔心。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

幾多歲呀?
其實佢地問應該要答既,識又唔代表完全明白到唔需要聽書上堂,有求知欲都係一件好事。

大宅

我個仔一樣, 佢話想識代數, 於是我上網拎左D二手數學書等佢自學

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔會特別去教,但問我一定解答,有強項超前係好事。

如怕佢以為自己識晒唔聽書,測驗低分佢會自我調節。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你仔睇來似 數資優咁,佢有興趣當然教啦!

因為本身係對數學有興趣,佢地上堂唔會覺得悶呀!仲會同老師傾下大家既計算方法。

我家中都有一個對 歷史 及 氣象有興趣既仔仔,佢真係可以長期睇 維基百科 及 上網睇資料或數據,真係唔會悶既 (可以話,日以計夜,夜以計日咁睇都得)

wcpcelia    發表於 19-2-13 10:37

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

另外,仲識人有個數資優仔仔,K3 已經識計小六既數。而呢位小朋友係小學既時候,已經係 香港奧數團代表之一,年年出去同其他國家既精英比賽。

子爵府

知識無分高低,如佢有興趣,當然樂意講,小朋友聽唔明都會無心機問落去,如聽得明增加學習興趣不是更好

男爵府

教,其實好多小朋友都係學緊啲學習未教既野,我覺得咁樣會令佢上堂更加易明老師講乜,到唔明既地方可以重點學習,如果所有野都得老師教先學,好多時可能會學唔切,現在佢有興趣仲好,人對有興趣既野學得仲快,數學更可訓練頭腦,如果話怕佢上堂覺得自己識就唔聽,這是學習態度上要同佢傾下

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢問就教, 但唔駛刻意教深d. 最好學校有相關支援... 佢係有天份既話, 你點遮都遮唔住呀.

我都遇過類似情況, 亦驚個仔會嫌上堂悶. 佢個 miss (外國) 話唔駛刻意唔教或禁制佢去學野, 佢想學就由得佢, 所以我冇理個仔, 佢想學時自己去搵料同埋主動問題. 不過學校有分深淺不一既教材俾學生, 咁會好d. 不過我個仔自學埋d 野太深, 佢present 時冇人聽得明佢講乜, 我地提佢 present 得簡單d, 人地聽唔明既話根本唔係一個好既演講.

大宅

我個仔又係對數字、語言同地理有興趣,佢就嚟5歲,但呢幾方面識既巳多過學校教既好多,佢有時會問呢幾方面既問題,我地唔教,只係當佢講錯時會指正,我暫時無打算自己教佢,我覺得應該留俾先生教,唯一只係提供每日半個鐘youtube時段俾佢自己搵料繼續自學。

水晶宮

佢有興趣,比佢早學一級冇壞喎,早啲接觸,到學校教時溫故知新,考試時溫習冇咁吃力,不過我個人認為早學一級好喇,唔好越級太多,即係一年級學二年級嘅野,二年級學三年級嘅野

珍珠宮

教。你又唔係谷佢,係佢想知,ok喎!

公爵府

回覆樓主:

教,對知識有追求係好事!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

環保接龍勳章

佢有興趣梗係教。

我2個對數學都有興趣, 上堂識左佢地會做小老師, 教未明/唔識嘅同學仔, 好有滿足感。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

你仔幾大

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

略講,都唔識太深入
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

公爵府

人學習步伐有所不同,如你小朋友吸收到,又求知若渴,喜歡學習,應該要比人繼續上,不要劃地自限!信我,我仔已高中,就是一般人眼中好羨慕嗰種學覇,其他世上邊有免費午餐?只是付出得比別人多啫

首頁

尾頁

跳至