自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問無劃線但有抬頭人嘅支票,可唔可以其他人去發票銀行拎錢,謝

別墅

louise0611 發表於 19-2-13 09:36
想請問無劃線但有抬頭人嘅支票,可唔可以其他人去發票銀行拎錢,謝

10年前,HSBC cheque, 無畫線,無畫"或持票人" 系可以第三者拿現金。

最好打去該銀行問下

子爵府

有抬頭人,要抬頭人親自去取。

任何人可取的,應是無劃線"現金"。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

支票有無持票人or bearer字樣?如有,有無劃去持票人?
如無劃去,任何持票者可到發票銀行攞錢。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

louise0611 發表於 19-2-13 09:36

支票左角位/預設中間位無劃線=cash cheque

抬頭pay位置有寫名 但無劃線喺持票人位置, 可以任何人去拎錢

抬頭pay位置有寫名 但有劃線喺持票人位置, 就要指定該人對身份證拎錢

但係如果係order cheque, 無論有無喺抬頭人位置劃線, 都要指定該人對身份證拎錢

大宅

Thx 各位

首頁

尾頁

跳至