自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

年29買的,上星期都好好地,星期一淋左大約50ml 水,今日有幾朶謝謝地,請問係落得太多水還是唔夠水?謝謝!

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

dup 曬頭既冇得救喇~
你D水苔會唔會太濕?

大宅

Cookingbeauty 發表於 19-2-13 20:05
年29買的,上星期都好好地,星期一淋左大約50ml 水,今日有幾朶謝謝地,請問係落得太多水還是唔夠水?謝謝 ...

你用手指摸下佢d植料(海瘩/ 樹皮) 濕唔濕, d根如果乾係白色, 濕係綠色。 50ml水太少, 通常等到佢d植料乾要淋水時用花晒淋到濕晒但唔可以水浸根。

花謝有可能開到夠期, 如夠期自然謝應該由最先開花果朵謝

大宅

Jasber 發表於 19-2-13 20:14
dup 曬頭既冇得救喇~
你D水苔會唔會太濕?

摸落乾爽嘅

大宅

JoanaL 發表於 19-2-13 20:15
你用手指摸下佢d植料(海瘩/ 樹皮) 濕唔濕, d根如果乾係白色, 濕係綠色。 50ml水太少, 通常等到佢d植料 ...

多謝教導
咁樣係咪乾?因為呢排潮濕,我驚太多水唔受水,請問依家應該落幾多水?花盤沒有洞的,感激

大宅

回覆樓主:

另外,前1/3 花lum 都未開,請問有咩方法令佢快d 開?謝謝各位

大宅

Cookingbeauty 發表於 19-2-13 20:20
多謝教導
咁樣係咪乾?因為呢排潮濕,我驚太多水唔受水,請問依家應該落幾多水?花盤沒有洞的, ...

睇落你盆蘭花個面好乾
花盆入面無透明膠盆?如淋水等佢索個令鐘試下斜斜流返d水出黎。 我通常用花洒淋佢d 葉同個盆面, 記住唔好用水淋落d 花度。 淋完d 植料要摸落濕就ok. 種蘭花最緊要透氣保持濕氣但唔可以水浸根, 你個靚盆無洞養唔長, 如有心想養佢, 等佢花謝晒換過個陶瓷有窿既蘭花盆

wcpcelia    發表於 19-2-14 09:26

大宅

Cookingbeauty 發表於 19-2-13 20:23
另外,前1/3 花lum 都未開,請問有咩方法令佢快d 開?謝謝各位

佢夠暖夠水就會開, 不過如果你前面d花dup緊代表有劇變 (溫度, 環境) 可能未開的花lum會變黃/紅 就死

大宅

JoanaL 發表於 19-2-13 20:31

睇落你盆蘭花個面好乾

明白,我剛剛落左一杯水,一陣再倒番出黎睇下有無水

大宅

JoanaL 發表於 19-2-13 20:41
佢夠暖夠水就會開, 不過如果你前面d花dup緊代表有劇變 (溫度, 環境) 可能未開的花lum會變黃/紅 就死
...

希望係唔夠水,淋完可以擺耐d, 放左10日咋

伯爵府

JoanaL 發表於 19-2-13 20:41
...

原來花冧變紅就死,我仲以為佢開得我果盤d葉變黃,朋友話可能空氣唔流通

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

JoanaL 發表於 19-2-13 20:15
你用手指摸下佢d植料(海瘩/ 樹皮) 濕唔濕, d根如果乾係白色, 濕係綠色。 50ml水太少, 通常等到佢d植料 ...

水晶宮

睇落你盆蘭花個面好乾

請問透明膠盆應否拆哂佢?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

睇落你盆蘭花個面好乾

同意換過個有窿既蘭花盆會好好多, 蘭花不能有積水而且要空氣流通, 我既做法係隔幾日成盤浸水半個鐘到, 跟住拎起個透明盆由佢滴干哂水先放番入個靚盆, 花平時放係空氣流通既地方, 最好係廁所因為濕度同氣溫高D, 新加坡既國花係蘭花,你諗下點樣可以營造新加坡一年又熱既環境

男爵府

回覆 bmuimami 的帖子

拆哂既意思係唔要個透明盆直接換落花盆? 唔好呀, 蘭花既根有氣根咁既作用, 需要接觸空氣同陽光Ga, 之所以用水苔而唔係用泥質死佢

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我年廿八買嗰盆蘭花到現在都未淋過水, 當日摸過泥係濕, 現在仍不停開花, 不過我個盆有窿, 又放近窗, 有陽光但唔係直接曬住

我自己都唔識種, 上網睇淋花方法各有不同, 我前年盆蘭花反正淋咗水, 放咗唔夠一個月就謝, 所以我今次唔敢亂淋水

大宅

starbuckscoffee 發表於 19-2-13 21:47
同意換過個有窿既蘭花盆會好好多, 蘭花不能有積水而且要空氣流通, 我既做法係隔幾日成盤浸水半個鐘到, 跟 ...

哈哈... 又係喎,等我諗下先

大宅

Koala_Chu 發表於 19-2-13 22:06
我年廿八買嗰盆蘭花到現在都未淋過水, 當日摸過泥係濕, 現在仍不停開花, 不過我個盆有窿, 又放近窗, 有陽光 ...

我未淋水係好地地,淋完過2天就謝左,但我淋左好少,依家望落又乾,所以我唔知淋定唔淋好 不過聽其他jm 講完就試下淋啦,再開大d 窗,希望有救

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Cookingbeauty 發表於 19-2-13 22:15
我未淋水係好地地,淋完過2天就謝左,但我淋左好少,依家望落又乾,所以我唔知淋定唔淋好 不過 ...

我就係淋完水見d花瓣開始"巢巢地", 以為唔夠水, 再淋多少少, 就開始謝, 可能d根浸壞咗

今年呢盆我自己插, 我拆晒膠盆, 見花墟d人過盆都拆, 所以跟住佢哋試吓咋

水晶宮

starbuckscoffee 發表於 19-2-13 21:50
回覆 bmuimami 的帖子

你拆哂既意思係唔要個透明盆直接換落花盆? 唔好呀, 蘭花既根有氣根咁既作用, 需要接 ...

係呀以為咁會好啲
我盆六支,見佢其實分幾格透明膠組合落個大盆到仲諗住開完花後重組過添
知唔知我講乜?即係過年前一盆過花墟買現成六支又金又蝴弽化哂妝嗰種現成品呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁

尾頁

跳至