自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

Ronman 發表於 19-2-14 22:46
我C6原本都係咩都冇,因為佢根本冇留意今日係情人節。

我自己叫個女問爸爸會送咩畀媽媽,佢先去買盒朱古力 ...

男人就係咁,由其是結左婚,佢地會覺得你唔出聲即係唔使,唔係唔重視,係因為佢地覺得結左婚大家有咩需要直接講,好似去廁所你要佢放低廁所板咁,你唔講佢覺得冇嘢要改變。

其實你可以直接同佢要求order:「我其實喜歡花,一支亦好一束也好,一年都係一日半日,你唔會托我手踭嗎?」正常來講除非佢係超級孤寒,如果唔係佢都會應該識做。

男爵府

keikeicat 發表於 19-2-14 22:23
捨得送花俾我嗰個話變心就變心,反而呢個由拍拖到結婚每個情人節乜都冇送俾我嘅男人才可以同我行落去,我會 ...

我發現長情的男人通常不解溫柔,無浪漫細胞

男爵府

arkilok 發表於 19-2-15 02:47
男人就係咁,由其是結左婚,佢地會覺得你唔出聲即係唔使,唔係唔重視,係因為佢地覺得結左婚大家有咩需要 ...

女人通常不希望自己說出口,希望對方會有這點小心思,讓自己驚喜一下吧

大宅

畀面勳章

冬瓜籽 發表於 19-2-15 02:56
女人通常不希望自己說出口,希望對方會有這點小心思,讓自己驚喜一下吧
...

呢個就係一個問題,大部份嘅婚後男人都對於送野比人會問點解要有驚喜,大家都住埋同一間屋囉,若果你要我送花去公司,佢哋又要估你鍾意啲大紮小束?對佢哋冇玩開呢個遊戲嘅人來講,連欣賞買唔同嘅花有唔同嘅感覺都唔明嘅,仲要佢哋比驚喜其實會唔會驚嚇多啲啦。

我有朋友試過叫佢男朋友比驚喜佢,佢從來都冇買花嘅經歷,去到花店睇來睇去都覺得使唔使咁貴,到咗最好朋友收到嗰摘花係一束康乃馨。因為二月14其實啲靚貨好快就會賣晒,得返啲唔係節日啱用嘅花束。我個朋友收到花俾佢啲同事係咁問佢係咪有喜做媽媽!超驚嚇

大宅

我今日都冇架,我重專登問佢我份情人節禮物呢?隻c6竟然答我:我咪禮物囉!送左比你啦!即刻唔識答佢,但又感覺幾好呀!

有時兩公婆唔一定要送花送禮物先代表佢好愛你,兩公婆永遠係相處同信任最重要

珍珠宮

cerealdrink 發表於 19-2-14 21:49
不是因為冇花,而是覺得對方根本冇心。口說努力令我感到幸福,行動上不太覺得。忙,可以上網買,什至一封信 ...

佢從day 1就唔浪漫,你其實明明接受左佢係一個悶字。有時向好諗,可能變嘅係自己,大家都冇錯的,人會變,冇定律話「不變/會變」才是好。

要一個悶人喺情人節主動慶祝係難度好高,試吓先從日常生活好簡單咁開始,自己買d卡仔俾佢寫俾你,生日拉佢去揀蛋糕,寫乜字由佢諗、特別日子唔好太早期望佢識俾驚喜,你選兩三間餐廳俾佢決定,揀好由佢去book枱⋯進度慢一點,反而驚喜多一點!
我結婚頭10年真係唔太care慶祝任何大節,反而後期會重視,可能係好期望對方做d野去繼續認定自己,但要緊記,大家都冇錯,只係表達/需求未必一致。

珍珠宮

男人絕不會為左平熄女人嘅怒氣而真心付出,頂多為左嘈少次。
男人絕對受軟唔受硬,適當地撒嬌(不能過火,用自己日常形象作準)可能有驚喜

子爵府

唔知我有無睇漏眼,我見好多jm問樓主有無準備嘢俾c6,但我見唔到樓主答過...... 如果樓主你都無準備禮物,咁點解會要求c6咁做

我c6都係悶蛋老實人,以前我都會失望,近年學識咗想要咩 / 想佢點就坦誠同佢講,老公同我自己都輕鬆咗、開心咗。

用戶要求終止服務

Beauty222 發表於 19-2-14 22:56
有時男人比較遲鈍
如果一開始冇
你又表現得冇所謂

情人節無,元宵節無,白色情人節都唔會有,
無心就係無心,唔好俾期望自己。
但有無心始終唔係節日先感覺到,平時嘅相處就知道

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我同C6無感情,但係年年都有$800情人節禮是!

大宅

畀面勳章

冬瓜籽 發表於 19-2-15 02:54
我發現長情的男人通常不解溫柔,無浪漫細胞

都唔係架,浪漫係要培養㗎,有一個從來未試過欣賞花嘅人去買花,點買都唔會浪漫,買咗一次之後下一次就會因應你上一次收到花嘅開心指數、吸精指數、被讚指數去釐定下一次嘅進步空間。

我同我老公都係拍拖都拍左10幾年之後結婚都結左接近10年,由開頭大家年輕佢會送啲氹靚妹嘅玩意公仔,到到後期會買一啲牌子類型嘅野,到咗結咗婚之後會搵一啲有紀念價值嘅嘢買等等。

從來都冇你好難叫一個男人突然間去買個名牌包包俾你,因為就算買到俾你個款都可能係阿婆款嘅名牌包包。

男爵府

snowshine1357 發表於 19-2-14 22:22
我都係咩都無,又唔覺得有咩問題

我都係咩都無喎不過我本身唔鍾意節日,除咗生日

珍珠宮

cerealdrink 發表於 19-2-14 21:49
不是因為冇花,而是覺得對方根本冇心。口說努力令我感到幸福,行動上不太覺得。忙,可以上網買,什至一封信 ...

如果年年都無,點解今年又特別唔開心呢?

翡翠宮

回覆樓主:

佢吾比你咪你比佢囉
有時想要有result, 就要先行出一步付出

伯爵府

123blow 發表於 19-2-15 00:22
你呢啲咪體現到咩叫平等囉! 情人節點解一定要男送女禮物, 點解一對夫妻要計呢啲!

申利: 我都毛都冇一 ...

細節體現愛情兩個人開心最重要,邊個主動有乜所謂呀

男爵府

我老公情人節都無表示,但我無唔開心,以前細個時會,但睇左咁多年,雖然我老公情人節唔會有任何表示。但同佢一齊十幾年所有電話電腦一見壞壞地,佢就會主動換過新既俾我,所有家庭開支佢出晒,咁好過紥花多多聲。做人知足就會開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

華妹妹 發表於 19-2-15 02:32
我都從來冇花冇禮物,今日都係食茶餐廳。
有d男人係覺得呢d節日好無聊,所以唔會做d乜,唔洗咁上心,其實我 ...

同意

象牙宮

cerealdrink 發表於 19-2-14 21:58
結了。拍拖時也冇。結婚也當然冇。

其實對我從來不會浪漫。重點是,對我不見得珍惜。

拍拖既係咁,你都知架,當時已接受,
點解今年會覺得有問題唔開心?
因為出現其他問題?

珍珠宮

回覆樓主:

咁始終係自己另一半,有期望都好正常,明白你點解唔開心嘅~

男爵府

陪月勳章

老公原本送運動手錶俾我,后來話吾抵買。俾幾仟我自己買禮物。
識佢已經吾浪漫,唯有接受。

首頁

尾頁

跳至