親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章

2大人,1小孩,主要都係去下兒童樂園,買小小衫,食野都冇特別要求
因為帶住小朋友,唔想周圍搵換錢地方,荔枝角換個價位同明洞差唔多,打算香港換埋錢。
一百萬韓幣夠用嗎?

禁止訪問

男爵府

減齡達人勳章

sorere 發表於 19-2-18 10:05
100萬圜 = HK$7,000 只是飲飲食食、搭車、入場券... 不買名牌的話, 5D 4N 應該有剩.

其實有左 ATM 海外提 ...

係5日4夜,有一日係Join左一天團,已比左錢...
我只係怕難搵唱錢地方...
謝謝你資訊

wcpcelia    發表於 19-2-18 11:34

男爵府

可能都係啱啱夠咋,我啱啱返黎同你一樣2大1細,唱咗1萬港幣,樂園門票一早响香港買曬,但有一日用咗大概2千蚊去滑雪。無食乜好野,買咗唔算多野,只買咗d零食,襪同3條牛仔褲,回來只係淨返500蚊。其實果邊消費都好高,食碗普通的刀削麵都要7000w

子爵府

吾買太多野其實ok..

如果去樂天超市一定吾夠。有次去買左2千港幣,吾系好多野咋!

好多地方可以比卡,匯率都係差唔多。

大宅

回覆 joeyjoey223 的帖子

我2大1細5天用了12,000港元, 其中2天已經在香港付day tour.

韓牛- 900
蟹 - 1600
鰻魚- 450
樂天超市 - 2500
T-恤,羽絨,襪- 2000
汗蒸幕-450
Airbus - 630 (3人來回)
以上已經用了$8500了. 食個午餐3人都要2-3百元

男爵府

減齡達人勳章

sinsin_82 發表於 19-2-18 14:24
可能都係啱啱夠咋,我啱啱返黎同你一樣2大1細,唱咗1萬港幣,樂園門票一早响香港買曬,但有一日用咗大概2千 ...

好彩我地唔滑雪

男爵府

減齡達人勳章

luppy 發表於 19-2-18 14:30
吾買太多野其實ok..

謝謝提醒,我會帶定信用卡同6千港幣

男爵府

減齡達人勳章

55104035 發表於 19-2-18 15:26

我2大1細5天用了12,000港元, 其中2天已經在香港付day tour.

明白,請問你地帶幾多個喼去?
我咁樣...d衫都已經抽真空,都爆晒,睇岩野都唔知買唔買好

別墅

55104035 發表於 19-2-18 15:26

我有一日四大一B明洞食個早餐都三百蚊港幣(emoji)只係三份三文治和一份意粉、三杯coffee

男爵府

sorere 發表於 19-2-18 10:05
100萬圜 = HK$7,000 只是飲飲食食、搭車、入場券... 不買名牌的話, 5D 4N 應該有剩.

其實有左 ATM 海外提 ...

入場卷上Klook買定會平一些呀,我今次去咗樂天世界,冰雪樂園,running man館全部都响果到買

wcpcelia    發表於 19-2-19 10:09

男爵府

樂天超市d野並唔係想像中咁平,佢無做特價既野反而明洞果間mart仲平,上韓巢仲有5% 優惠卷。同埋比錢時真係要睇清楚,呢個旅程我已被當地人收多了3次錢了。(emoji)

珍珠宮

joeyjoey223 發表於 19-2-18 09:19
2大人,1小孩,主要都係去下兒童樂園,買小小衫,食野都冇特別要求
因為帶住小朋友,唔想周圍搵換錢地方, ...
碌卡最方便

伯爵府

二大一小早餐日日issac三份包三杯飲品2萬幾won,普通一餐都4萬幾won,三個人規定三份價錢,食個雪冰又萬幾won,宵夜來個炸雞又2萬幾won,消費真係幾貴,10日唱左2萬港幣,買野碌卡,1日團又碌卡,淨食同交通,用淨7千元。

水晶宮

luppy 發表於 19-2-18 14:30
吾買太多野其實ok..

樂天超市我忍到手 只買左30000won。

我同事們.......... 沒完沒了

仲有樂爾outlet, 我忍唔到手買左件長身褸(唔係羽絨褸)。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆 abinayams 的帖子

我已經去過韓國6-7次, 但物價的確貴了不少.

ISSAC 真係唔平, 幾十元1份三文治, 地鐵車費又不平, 機場巴士就$105, 比香港貴.
其實最唔慣係地鐵站, 轉車和行上地面行都行到腳軟. 掃街一D都唔平.

最讚係廁所, 整體尚算乾淨.

大宅

其實唔需要帶太多衫, 因為天氣冷時, 薄的衣服根本不合穿.

小朋友: 樽領衫, UNIQLO極暖保暖衣, 衛衣, 羽絨背心(如戶外活動加穿), 長羽絨, 頸巾, 手套
大人: 保暖衣, 衛衣, 羽絨, 頸巾, 手套

我每次去旅行都盡量帶舊睡衣,抺身毛巾,襪, 用完掉,不帶回港.

你可以帶兩個大的手提旅行袋裝手信.

wcpcelia    發表於 19-2-19 10:09

水晶宮

55104035 發表於 19-2-19 08:58
回覆 abinayams 的帖子

我已經去過韓國6-7次, 但物價的確貴了不少.

所以我搭機鐵, 比巴士平及唔需要擔心塞車。

如果你地過北京搭地鐵, 就會覺得韓國唔係咁麻煩。 只係香港太容易又齊潔。
天空之城, 快樂之地

複式洋房

我也是同你一樣,怕搵找換店和ATM, 帶住d細周圍揾吾方便。帶7000 未必夠,預鬆d大約10000 好d。我兩大兩小剛去六天,用了超過20000元,已經冇乜買手信。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

夠! 我去江原道滑雪就唔夠.

首頁

尾頁

跳至