少年成長

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

mickeywinnie3 發表於 19-3-26 15:14
可能我唔好彩!

你一定好難捱,心好難受,但吾好放棄呀!做D自己喜歡既野,稍為調節心情,再繼續努力吧!

我未體會過你正面對的問題,但也不只一次被我的高小仔激到喊、激到個人覺得抖吾到氣、失控,坦白講,間中都會後悔生仔,好唔想再理佢!!但當情緒由最低點開始向上回轉時,就想到佢係自己個仔已成事實,可以點??唯有迫自己提起精神撑落去!

水晶宮

pingu_k 發表於 19-3-26 16:49
你一定好難捱,心好難受,但吾好放棄呀!做D自己喜歡既野,稍為調節心情,再繼續努力吧!

我未體會過你正面 ...

心如刀割,日喊夜喊,冇人明白那種感覺!就算他好返,可能我也有創傷後遺症!
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

mickeywinnie3 發表於 19-3-26 17:54
心如刀割,日喊夜喊,冇人明白那種感覺!就算他好返,可能我也有創傷後遺症!
...

的確家家有本難唸的經!家中有情緒病病人真的令身旁的人很痛苦很無助! 早兩天我媽媽才因為某D事,自己想埋一邊,誤會人意思,唔聽人講,又將委屈無限放大,結果抑鬱症發作,喊到要生要死,把頭猛撞柜,搞到我都跟佢一齊喊一齊失控 ...幸好暫時過左,否則我也應付不了

水晶宮

pingu_k 發表於 19-3-26 19:00

的確家家有本難唸的經!家中有情緒病病人真的令 ...

真的很無助,很難過!大家加油!你要好好保重自己!

別墅

畀面勳章

mickeywinnie3 發表於 19-3-26 17:54
...

睇晒d留言, 其實只係由好乖上到中學變hea 吧! 可能同學校和同學有關吧, 當你在同一地方六年後轉去個新地方, 人同事都可能好唔同, 所以情緒起左變化, 我覺得攪好番關係先, 學業可以慢慢追番番嚟! 還有不要把問題看得太重, 呢d事只係佢人生中一個過程, 佢人生還有好多可能性的! 加油吧

水晶宮

In2c68 發表於 19-3-26 20:03
睇晒d留言, 其實只係由好乖上到中學變hea 吧! 可能同學校和同學有關吧, 當你在同一地方六年後轉去個新地方 ...

好多謝你鼓勵!我明白努力等待好有轉機的!但這些日子真的很難過!

侯爵府

mickeywinnie3 發表於 19-3-26 19:50
真的很無助,很難過!大家加油!你要好好保重自己!

多謝你!你都要好好保重!情緒病病人真的很易連家人的情緒也拖垮

洋房

完完全明白你感受,我現在每晚也是如此,女兒每晚把功課拖到深夜2-3am,然後發癲要求明日唔返學,現在每日都身心疲累,唔知等到幾時佢先肯自覺

男爵府

babycws 發表於 19-5-5 15:58
完完全明白你感受,我現在每晚也是如此,女兒每晚把功課拖到深夜2-3am,然後發癲要求明日唔返學,現在每日 ...

妳女兒多大?我女兩日乖時兩日又癲,唔係做功課到兩,三點,係講電話,唉…

洋房

回覆 lam0903 的帖子

我女兒在讀中一 age 13

男爵府

babycws 發表於 19-5-5 16:21

我女兒在讀中一 age 13

上中學就一大改變,唯有等等等,我地旁邊做天鵝

侯爵府

青春期, 係好勞氣...我女就無發脾氣, 但好倔強.昨日考IS (BIO) 同 IS (PHY), 考BIO前拗柴, 忍痛考晒兩份卷. 返到嚟以為好小事, 搽咗跌打酒同我哋+我媽飲茶, 企喺酒樓門口半個鐘頭. 呢, 到傍晚出事嘞, 行唔到 終於要用輪椅推佢去睇跌打, 搞到一鑊粥. 至少星期一二都返唔到學. 希望佢今次汲取教訓, 唔好恃年輕懶醒

大宅

我明白, 我亞仔太約13歲時變得脾氣差, 沉埋打機, 沒責任感, 什麼也不理, 宅到一個點 。
現在14歲, 比起最差時算係好左, 但仍然把自己放到最大, 一有不合意會發脾氣, 表示不滿。但情度比以前低了, 態度比以前好了。

我有時都覺得很難受, 成日咸。但我相信有一天會變好的, 有機會時對他講下我們的心意/感受。
就算當時他沒有反應, 我知道有一定有一些他會入心的。

見到這裡同路人很多, 並不不是自己一個。
唯有叫自己放開一點,等待, 忍受(過程雖然難受),他有一天會好的 。

洋房

係處理這種情况,有兩種说法: 社工門說应盡量鼓勵孩子返學,返得一日得一日,另一種說法,不要强迫他返學,等他自覺,尤其女孩會易有這種,我女兒每天自殘也是在逃避返學,而家我只係守得一日得一日,因她對轉校想法仍無動於衷

水晶宮

babycws 發表於 19-5-6 09:14
係處理這種情况,有兩種说法: 社工門說应盡量鼓勵孩子返學,返得一日得一日,另一種說法,不要强迫他返學, ...

經歷這痛苦中!升中一會特變,好恐怖!

男爵府

YolandaTam 發表於 19-5-5 23:42

青春期, 係好勞氣...我女就無發脾氣, 但好倔強.昨日考IS (BIO) 同 IS (PHY), 考BIO前 ...

細路係要經歷過才成長,做父母只希望當中經歷係唔太傷害就好了

侯爵府

lam0903 發表於 19-5-6 19:49
細路係要經歷過才成長,做父母只希望當中經歷係唔太傷害就好了

水晶宮

s62143 發表於 19-5-6 03:17
我明白, 我亞仔太約13歲時變得脾氣差, 沉埋打機, 沒責任感, 什麼也不理, 宅到一個點 。
現在14歲, ...

一模一樣!好慘!害得我半死了!

大宅

mickeywinnie3 發表於 19-5-6 23:58
一模一樣!好慘!害得我半死了!

係!因為落差太大, 所以會難過

尤其是當 Facebook 彈返當年今日的回顧時更加難受。

呢一年過得好苦

同路人, 加油(emoji), 明天會更好

水晶宮

s62143 發表於 19-5-7 10:11
係!因為落差太大, 所以會難過

尤其是當 Facebook 彈返當年今日的回顧時更加難受。

點解我會同你感覺一樣?Facebook 當年今日,令我喊崩潰!

首頁
23456...8

尾頁

跳至