少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 Summer@CC 的帖子

大家都经歷緊,有冇D心得一齐分享吓,我先分享啦,我個女心情好時,講吓我以前年少時遇困難經曆,她仍是會聽,年青人似乎不能以"認真mode" 溝通。 另外,輔導員 引導我,只專心想當前的事,一切我擔心的未來事情,一概不理,因為还沒發生,這种想法幫到我一点点

複式洋房

babycws 發表於 19-5-15 09:08

大家都经歷緊,有冇D心得一齐分享吓,我先分享啦,我個女心情好時,講吓我以前年少 ...

係呀!有時我們太擔心叫佢呢樣唔好果樣唔好!回想自己兒時,亞媽唔我呢樣唔好果樣唔好!兒時的我偏要做,佢越叫我越更要做,其實兒時自己都沒有什麼特别原因!就係 你愈要擋我越要做!而家有時我兒子14歲!當有些事情(那當然不會有危險大前提)我有擔心!我分析話佢知個後果! 叫佢自己諗清楚! 我唔會(好似以前再話唔好做) 我做呢個方法原因!係想令佢將來無論發生什麼事都會想想後果! 從而 啟發 去這個會想後果的思維! 我都唔知道啱定錯, 但係起碼唔會越叫越唔好叫做!

複式洋房

babycws 發表於 19-5-15 09:08

大家都经歷緊,有冇D心得一齐分享吓,我先分享啦,我個女心情好時,講吓我以前年少 ...

例子 中一期間話想同同學去 網吧 打機, 我同爸爸都好唔想佢去超級擔心! 頭尾爸爸就講咗句 你去機鋪未成歲數! 你入去冇警察就由自可,有警察你未夠歲數咪會畀人拉囉你!自己諗清楚
!之後佢叫埋D同學唔好去! 起碼都可以平平靜靜處理問題! 大家冇鬧交

男爵府

Summer@CC 發表於 19-5-14 23:41
各位媽媽!我地一起加油,唔好灰心!我地自己那些年亦曾經少年過, 反叛過,和父母鬧交過,唔聽話過!父母 ...

洋房

回覆 lam0903 的帖子

剛分享完,我個女又喪叫要死,大家知否中一辍學的安排及後續事情? 纠纏咗四個月,终於要行到呢步....

水晶宮

babycws 發表於 19-5-16 08:55

剛分享完,我個女又喪叫要死,大家知否中一辍學的安排及後續事情? 纠纏咗四個月,终 ...

看醫生未?通知學校社工會介紹的!
自由太多會令世人失去平衡

伯爵府

babycws 發表於 19-5-16 08:55

剛分享完,我個女又喪叫要死,大家知否中一辍學的安排及後續事情? 纠纏咗四個月,终 ...

中一得12/3歲, 輟學,以後的路不容易啊
如果佢的情緒出現這樣的問題,也不可以強迫。
找社工商量下,可否以病的理由,先保留學位?

建議認真找醫生看看,要接受醫療就接受治療;
要吃藥就吃藥。

孩子需要你,別放棄她,祝福

洋房

回覆 asa2012 的帖子

謝謝,要再約社工傾,有可能要見醫生...

男爵府

babycws 發表於 19-5-16 20:23
回覆 asa2012 的帖子

謝謝,要再約社工傾,有可能要見醫生...

佢因為咩唔想返。如果係呢間學校,那就轉校。因為病,就停學睇醫生。 書遲下讀唔係大問題,健康重要。 我囡都有時唔想返,我用妳講方法,返得1日就1日

洋房

lam0903 發表於 19-5-16 21:26
佢因為咩唔想返。如果係呢間學校,那就轉校。因為病,就停學睇醫生。 書遲下讀唔係大問題,健康重要。 我 ...
過了四個月,仍然冇確實答案,英文同學業应是主因,麻煩的是佢任何人都唔見,我都想佢快D轉校,worst case係等 教育局 嘅人上門

男爵府

babycws 發表於 19-5-17 14:08
過了四個月,仍然冇確實答案,英文同學業应是主因,麻煩的是佢任何人都唔見,我都想佢快D轉校,worst case ...

真係好令父母擔心,希望妳早日處理到

洋房

mickeywinnie3 發表於 19-3-25 10:38
又愛又恨的感覺!我是發洩對象,一唔啱聽就、(唧)我!好心痛,以前由細到大都說最愛媽媽、最好係媽媽!現 ...

我明⋯⋯同路人

洋房

asa2012 發表於 19-5-7 11:02
哭吧,發洩過後,抹乾眼淚,再戰鬥過。
趁上星期假期,整理照片,我係舊派人,始終要曬相
回看多年 ...

大宅

請問大家而家仔女情況有好轉嗎?平安過渡青春期了嗎?我女女今年中一,12 歲,亦是突然變了另一個人,不過只係對我...好冷淡好生外...我好心痛呀!究竟發生咗咩事?點解會咁?我真係唸唔通....

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 hiwong1117 的帖子

HI…..請問妳是否都面對緊青春期仔女? 可以分享吓嗎? 係咪真係忍.....終有一日會過去?

大宅

回覆 進進媽 的帖子

HI,,,,,妳好.....其實真的會突然一天叮一聲嗎? 可以分享多些嗎? 我好似看不見前路....我需要正能量

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

annielui 發表於 20-4-8 16:52
回覆 進進媽 的帖子

HI,,,,,妳好.....其實真的會突然一天叮一聲嗎? 可以分享多些嗎? 我好似看不見前路.... ...

我兒子P.5開始青春期, 辦法是耐心, 放鬆!

相信我, 他會越來越好

聽佛, 可以幫助我放慢腳步, 不確定是否也可以幫助您

大宅

回覆 L.O.V.E. 的帖子

多謝妳鼓勵!!!! 妳仔仔都漸入佳境了? 他現在幾年級?

首頁

尾頁

跳至