自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

超長篇,呢個故事發生我朋友既父母身上,我得到我朋友既同意分享

媽咪由係我地出世前已經跟住爸爸捱,一路捱到我爸爸風生水起
當爸爸有成就,媽咪就每隔一兩年提義去旅行,爸爸每次都應承媽咪會去,但係爸爸次次都有不同理由最終都去唔成,開頭就話諗諗下想儲多啲錢俾我同丫妹或者旁身,之後一係公司需要錢周轉,一係男家有事或是朋友有事需要借錢,久而久之媽咪都冇再提義去旅行。
到我同丫妹大左出黎搵錢,請兩老去旅行爸爸都唔俾,話岩岩出黎社會賺到兩個錢唔好咁快洗哂佢,之後到我同妹結左婚生埋小朋友,我再提義一家去旅行,爸爸依舊一樣,唔係話儲錢俾下一代就話女婿生意岩岩上軌道唔好搞咁多野。
有一次家庭聚會,我話我地已經都大哂,事業都好成功,我話爸爸不如真係認認真真同我地一家人去一次旅行,當係還媽咪一個心願好冇?
爸爸:你地啲仔女仲讀緊書....(說話未講完媽咪已經唔俾佢講)
媽咪話:我已經買左我同你既機票去一次旅行,行李都執埋,今次去旅行既錢係用我媽留俾我既遺産去,你賺返黎既錢就留俾啲孫。我知你想講咩,老啦...唔想郁咁多,去旅行好麻煩呀嘛。我唔逼你..你自己決定啦。你黎唔黎都好,我都會照飛。一個心願還唔到,還半個都好。同你捱左大半世人,我想輕輕鬆鬆過埋剩底既日子。
爸爸今次冇出聲,媽咪亦黎左我到住幾日俾爸爸考慮清楚。
過幾日媽咪真係自己飛左去旅行,一去就去左幾年環遊世界。
呢幾年我地亦同爸爸一齊住。上年媽咪終於返黎,亦自己搬左出去住,一直冇見過爸爸。
有日我屋企收到封律師信,係媽咪俾爸爸既離婚協議書。我問媽咪點解,媽咪話佢已經時日無多,年紀大亦唔想去醫,依加只係想做自己想做既事。離婚,只係想拋底爸爸呢個包袱咁走,同你爸爸已經大半世人,夠架啦。
原來幾年前媽咪決定去旅行已經知道自己身體出現左問題,唔講因為對爸爸已經心淡,同埋唔想我地擔心。
返到屋企,爸爸已經簽左名。
果晚,係我同妹同爸爸傾計傾得最耐既一晚,亦係媽咪出殯既日子。爸爸堅決要留係到守夜。
爸爸:你地由細到大有咩頭暈身興都你媽一個人處理,年終冇休。就算病都冇抖過一分鐘,一句怨言都冇。
咁多年,我為呢個家付出既唔夠你媽多,以前你地丫媽呢,就有兩個男仔追既,一個係x叔,一個係我,當年我身無分文,底褲都冇多條,你地丫媽諗都唔諗就嫁左俾我跟住我捱,佢成日都話捱唔緊要,幸福、開心就夠,最多他日事業有成同佢去個旅行開心一次就當還返俾佢。
我知你地丫媽好想去旅行,佢既目的唔係係個旅行到,目的係想我真真正正陪係佢身邊,陪佢真真正正既開心幸福。
以前我成日顧住頭家,顧住盤生意,到退休就顧住你地老公,顧住啲孫。
到見到果張離婚協議書,我先明白幾年前你地丫媽果番說話係想試探我,想我去顧佢一次,一次咁多都好。
當初我仲以為佢係發我脾氣。
其實你地丫媽既要求好簡單,係我既真心,屬於我對佢既真心、屬於我對佢既關懷、屬於我對佢既關心。
你地丫媽有病唔講係唔想我因為內疚而同佢去旅行。
呢幾年,你地丫媽一直都俾緊機會我去搵佢,所以每日都會post facebook佢既行蹤。
離婚,亦代表機會已經冇左,就算我依加內疚、後悔已經太遲,你地丫媽講得冇錯,對於佢黎講我呢個包袱係時候要放底,所以我簽左名,俾佢走得好過啲。
一個男人左個點既女人,決定著佢婚後既生活品質,我既家庭可以咁好咁順利真係多得你地丫媽。相反你地丫媽就嫁錯郎.....
過左幾個月,爸爸亦係睡夢中走埋了,臨終前爸爸寫左封信俾我同丫妹,內容只係好簡單既幾句:後生時我應承左你地丫媽,要將我同佢既骨灰撈埋一齊撒落大海,你地丫媽話到我地百年歸老都要我同佢一齊周圍去。呢個承諾就要靠你地幫我實現。唯一可以兌現既承諾。
各位有家庭既朋友,家庭固然之緊要,但係唔好怱略身邊既伴侶。愛得太遲就會變遺憾。

FJmom    發表於 19-2-26 01:37

水晶宮

一個正常嘅老公都唔會咁,去個旅行咋喎

其實係咪有第二頭住家

比著我等d仔女出身(可能係讀大學時,能夠明白大人),一定會離婚

女人,都要識得為自己打算

男爵府

既然阿爸都知道阿媽想要既係佢既真心, 點解出埋機票都唔肯去呢?
soz聽故又要駁故

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

多餘

子爵府

甚麼珍惜眼前人,甚麼活在當下,好多時講就容易,勸亦容易,知亦容易,但真系行就難。

wcpcelia    發表於 19-2-26 19:06

子爵府

err好難明白個阿爸點都唔肯去旅行

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

ash_yehyeh 發表於 19-2-26 01:15

其實係咪有第二頭住家

所以溝通係最緊要!
大家唔好估嚟估去。

水晶宮

Onlok 發表於 19-2-26 01:34
所以溝通係最緊要!
大家唔好估嚟估去。

但係個呀媽講咗要去旅行,個呀爸都多多藉口唔去喎

當爸爸有成就,媽咪就每隔一兩年提義去旅行,爸爸每次都應承媽咪會去,但係爸爸次次都有不同理由最終都去唔成

男爵府

一啲都唔令人感動嘅故仔

水晶宮

小驚 發表於 19-2-26 01:36
一啲都唔令人感動嘅故仔

報膠

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

ash_yehyeh 發表於 19-2-26 01:35

但係個呀媽講咗要去旅行,個呀爸都多多藉口唔去喎

更應講自己有病,所以想去一次囉!如果咁都唔去,咪算囉!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

個阿爸一係有另一頭住家,一係就有搭飛機恐懼症 :wa

學會放下    發表於 19-2-27 01:26

子爵府

回覆樓主:

吾多可信!
去旅行唧, 点會一次都吾去。

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-2-26 01:15

其實係咪有第二頭住家

咪係完全諗唔明點解一次旅行都唔肯去

水晶宮

回覆樓主:

爸爸好文塞硬頸,多多藉口,去一次旅行都唔得,我係女會嬲佢!

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

唔知點解,覺得好似講緊我的將來一樣。我老公又係只顧住做嘢,好少理仔女,去旅行又係話多嘢做唔得閒去,最遠同時間帶仔女去過一次深圳玩兩日咁大把。佢唔係唔愛我地,係放假情願係屋企瞓覺或者返佢鄉下搵D親戚朋友食嘢都唔鍾意出門嗰種。我多數都係自己一拖二帶仔女去玩。有時真係好羨慕身邊的朋友的另一半會plan好行程一家大細去玩。

珍珠宮

Yanyan0904 發表於 19-2-26 01:03
超長篇,呢個故事發生我朋友既父母身上,我得到我朋友既同意分享
媽咪由係我地出世前已經跟住爸爸捱,一路 ...

我睇到一半仲以為個啊媽係小三,所以老公不能同佢遠行!btw,個老公好唔掂,到最後又甘易簽字,我係啊媽真係死唔眼閉

大宅

小驚 發表於 19-2-26 01:36
一啲都唔令人感動嘅故仔

x2
抱抱BB

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

女婿同孫都要照顧埋?唔係廢既就係派膠囉何來感動呀?

ying_mail    發表於 19-2-26 11:10

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

JO_100 發表於 19-2-26 01:43
吾多可信!
去旅行唧, 点會一次都吾去。

咪係!

首頁
12345...8

尾頁

跳至