在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我情況 生完三個月返工 而家bb 五個月 老公人工低不可能唔做嘢湊b 我同奶奶十個地鐵站相隔 佢屋企離地鐵站仲要行二十分鐘,而家情況係一到五晚上去奶奶屋企食飯 睇bb 之後自己返屋企 bb 係奶奶屋企 六日跟我自己湊返屋企 我覺得好唔開心 我自己媽媽都話奶奶湊得好地地 唔好搞咁多野 奶奶同姑仔就話每日睇下就好啦 大左先考慮其他 但究竟佢地明唔明白我係媽媽唔係依依 點解生出黎要咁 有無咩方法可以提供 我老公好煩唔肯俾其他人湊 怕好似d 新聞咁虐兒
我係街見到其他人帶住bb 都問點解自己唔可以
仲想叫我生多個 去die 啦 白癡

大宅

回覆樓主:

可唔可以搬近啲奶奶?長遠對親子關係好大影響呀

別墅

bobocheung65 發表於 19-2-26 19:39
我情況 生完三個月返工 而家bb 五個月 老公人工低不可能唔做嘢湊b 我同奶奶十個地鐵站相隔 佢屋企離地鐵站 ...

一係排育嬰園,你放工接番,聽聞育嬰園都湊得好好,不過都唔平,應該同請工人差不多價,我覺得會安心過俾工人湊

男爵府

bobocheung65 發表於 19-2-26 19:39
我情況 生完三個月返工 而家bb 五個月 老公人工低不可能唔做嘢湊b 我同奶奶十個地鐵站相隔 佢屋企離地鐵站 ...

我以前都係咁,要搵食無辦法。
我堅持星期五夜晚帶走,星期日中午先帶返去我媽度,如是者到左小二先自己帶返。
其實係好架,BB跟住一個可以準時比野佢食以及有定時昨息的人,好過跟我地日日趕頭趕命。
而且自己都無咁辛苦。

大宅

回覆樓主:

bb先五個月一定無時無刻都好掛住, 最重要bb健健康康肥肥白白, 佢知道媽媽錫佢㗎, 為母則強, 之後會有更多挑戰,加油呀

男爵府

hontari 發表於 19-2-27 00:22
可唔可以搬近啲奶奶?長遠對親子關係好大影響呀
五個月已經有先兆, bb 見到爺爺會特別開心, 當然我都開心因為老人家一定比外人照顧用心
但一定種個孫, 另外我都想自己照顧, 搬近。。。。奶奶屋企校網no good

te quiero mucho mi amo

男爵府

SMKATHY 發表於 19-2-27 08:48
我以前都係咁,要搵食無辦法。
我堅持星期五夜晚帶走,星期日中午先帶返去我媽度,如是者到左小二先自己帶 ...
小二? 我個男同事bb 兩歲, 已經weekend 唔鐘意返爸媽屋企, 想跟住老人家。。。。
做媽媽hurt 爆。。。。

男爵府

開心吸收勳章

有長老幫你湊.你應該好放心好開心就真.點解要甘唔開心?要明白.請工人要錢.你就單單是晚上陪一下.
你而家起碼星期六日可以自己湊返.平時夜晚也可以見一見.仲想點你應該帶住開心的心情去每次見一見BB.亦都要好感恩你99幫你湊BB.
你已經比好多好多人幸福好多啦!
請珍惜!

男爵府

開心吸收勳章

仲有一個重點是:夜晚湊B好辛苦架.要起身整夜奶.
我果陣時無人湊.自己一腳踢.第日仲要返工.當時的我才是真的好想死.

伯爵府

DHA勳章

bobocheung65 發表於 19-2-27 09:29
五個月已經有先兆, bb 見到爺爺會特別開心, 當然我都開心因為老人家一定比外人照顧用心
但一定種個孫, ...

如果要用校網vs親子關係來比較.
我會首選親子關係.

親子關係由小建立. 頭3年最重要.
錯過左要花更多更多心機建立.....

男爵府

做人要感恩,湊bb好辛苦,24小時湊住無覺好訓,你自己都識講,先生收入唔高,請工人唔一定好,而且好多額外洗費,育嬰院要排好耐,當你排到,一早湊返學,放工趕住湊放學,買送煮飯冲涼陪我玩氹訓覺,年中無休,你覺得好好?而家你可以返工,又唔洗煮飯,等小朋友大,湊返去讀全日n班,情況會好好多。
明白做媽媽都會想日日都對住bb,但情況唔許可都無辦法,或者可以既然話搬近99附近,放工湊返去,晚上99又可以休息下。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

點解唔搬近,校咩網,俾我就接受唔到
我一生完就即刻搬去99屋企附近,放工日日接返bb返去

你話為校網 唔通第時日日要個小朋友搭10個站去返你屋企附近返學咩? 區區都會有好學校,我自己中小學都唔係咩名校網咪一樣升到3大

仔女相處好緊要,健立唔到緊密既關係佢第時都唔會聽你講,聽麻麻講都唔理你你就後悔

大宅

係我就搬奶奶附近,我而家係在職,bb 1.5歲,住99約15分鐘路程,bb去育嬰院,99接放學食飯沖涼,晚上我湊返,星期六日堅持我湊,6299都吾可以搶我親子時間

保護兒童協會旗下育嬰院收費每月約$4500,同請姐姐差不多,但老師都好有愛心,可以放心,又會同佢玩又會教佢野,一定吾怕俾老人家縱壞,你報名時求下情講雙職父母好需要學位,都會可能俾位你先,有朋友試過

係辛苦少少,但冇野比親子更重要,So far bb都好黏我,會認得會中意返屋企,如果放佢起99屋企訓會唔開心,bb 7m 左右會開始認熟人,吾好令自己後悔

大宅

老人家點會明你感受?衰d講更何況吾係親生
佢地覺得睇下咪算,你俾湊b費就得,點會諗到親子關係親不親。
吾好旨意老人家會幫你教,bb再大,好多教法重大分岐。例如只係餵佢食飯,求方便求快,點會話教佢自己食?好多野你求人湊只能啞忍,冇話事權,起你背後點教bb你又吾知,同bb講媽媽吾要你都講得出

所以我堅持去育嬰園,一來有人教,二來免去同99的分岐

男爵府

monicalee888 發表於 19-2-27 08:44
一係排育嬰園,你放工接番,聽聞育嬰園都湊得好好,不過都唔平,應該同請工人差不多價,我覺得會安心過俾 ...

最近果個for 嬰兒組係調景嶺 oh no

男爵府

我無唔感恩 當然明白都唔可以生出黎要老人家責任 我想一收工就見面到返工 其實咁要求好簡單 但點解所有人覺得我搞事
而家住屋唔需要錢 搬屋租樓要錢 會覺得我自找麻煩

別墅

bobocheung65 發表於 19-2-28 00:46
我無唔感恩 當然明白都唔可以生出黎要老人家責任 我想一收工就見面到返工 其實咁要求好簡單 但點解所有人覺 ...

我好明白你感受,我都唔會想長輩湊,一係你請工人/鐘點姨姨湊啦

男爵府

monicalee888 發表於 19-2-28 08:47
我好明白你感受,我都唔會想長輩湊,一係你請工人/鐘點姨姨湊啦

bb 可愛 人人鍾意 搞到好似我搶仔

伯爵府

DHA勳章

回覆 bobocheung65 的帖子

您宜家唔洗交租..咪出租依家果間.... 再另租新地點籮.

大宅

我個囡k2前排系嫲3個月,星期五晚上湊返來.
有時個囡都話唔跟我返屋企。

首頁

尾頁

跳至