自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

伯爵府

回覆 IloveJJ 的帖子

好多野都係雙向, 老爺奶奶對自己好, 自己都會對他們好, 當然一定有例外

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-3-1 08:22
我情況同你好似
C6愛錫我家人,佢地上黎食飯佢好興奮一早起身去街市又買又煮,百百聲買水果唔手軟。單拖去 ...

平時有說話聽我唔講啦,
淨係我老豆走左, 唔夠5日我姑仔打來話要慶祝XMAS, 迫我地出去食飯, 話左唔去, 阿99 在公眾場所大聲叫大聲喊

老豆出殯男家冇人到, 99 話唔識路, 姑仔根本提都冇夫, 反而係姑爺問我有冇事要幫手..
所以呢2母女, 我唔會對佢地用心架, 客氣都唔想, 唔係俾面個老公一早打佢2個一身

水晶宮

都會,當然這是雙向,雖然唔敢講男家當我係女,但至少「感覺上」佢地有當我家人

珍珠宮

anna59 發表於 19-3-1 08:29
回覆 JoanC 的帖子

打過比喻詐, 咁即系你同亞媽既感情未去到果個地步, 唔怪得佢同你弟婦感情好過你啦!我亞 ...

咁只係你嘅家庭情況無好嘅感情關係啫。唔知我,我身邊都唔少婆媳好感情嘅人,當然哩啲係相方緣份,不過自己無都唔駛一口咬定人哋唔好嘅!

而咬完個再食,哩個衛生問題,知食唔哂會搣一半大家分,但唔會佢咬完我又咬,就算小朋友我都會教佢哋一人一啖,真係有無病大家唔知㗎嘛!

珍珠宮

回覆 十分鐘 的帖子

哈哈, 我講野好直, 好容易得罪人, 不過, 好多人都唔接受現實, 事實真系唔可以當佢地父母咁樣, 6299會當你女咁鬧, 但唔會當你好似女咁錫, 相對地, 自己亦唔會當6299父母咁錫啦, 我知我講野好唔岩聽, 因為太直接喇

水晶宮

回覆樓主:

冇可能的,因理智上, 泯滅你的1相情願

但你可以當佢地係包租公包租婆咁你就會事對佢客氣家庭和睦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-1 08:22
我情況同你好似
C6愛錫我家人,佢地上黎食飯佢好興奮一早起身去街市又買又煮,百百聲買水果唔手軟。單拖去 ...

一樣

大伯返左黎,佢屋企就變左多一個廢老(大伯同姑9), 我都一向仆心仆命為99,宜家仲要老馮服侍多個人
有次大伯搞我d 野,我同99講叫大伯唔好再搞
99即連珠爆發,話我唔尊重大伯,果日嘈得好利害,事後雖然99有氹返我,但亦比我知道我係佢心目中既位置

上星期煲湯拎去比99,99話屋企電話壞左,叫我地買,因為大伯頭暈,佢唔好出街…,跟著講左一大堆好担心大伯,之如此類 即野,c6當場都冇出聲
心諗:哈!真係好笑,c6 坐骨神經痛你都冇咁緊張,c6 唔係佢個仔?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jt77 發表於 19-3-1 07:37
有時諗下咁様可能大家關係會好好多

你可以當佢地係家人,但唔可以要求人地同樣當你係家人。
因為你始終唔係佢地既親生女,如果你太大期望,你注定會失望。

你係佢地家庭既存在,純粹因爲你老公愛你,如果有日你老公唔再愛你,佢地都唔會再有任何關係。
你一定要明白呢點。

anna59    發表於 19-3-1 08:47

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

唔會,最初我一相情願以為可以⋯⋯

珍珠宮

回覆 JoanC 的帖子

唔緊要, 中伏果個系你弟婦姐, 唔系你喎, 未有事發生梗系當一家人, 有事發生未知結果囉

珍珠宮

回覆 jt77 的帖子

以前你問我, 我會答, 唔知喎, 好難嘅.
以前嘅種種原因令到我對62好差.
真係有報應架! 佢兩個孫就令到我生不如死, 趕佢地走又唔係, 日日見到真係嘔血.
但一切已經太遲, 我點後悔點喺祖先神位面前講對唔住都無用.

所以就算唔當家人, 點都要尊重佢係長輩, 係老人家.

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

回覆 beehoneybee 的帖子

唔緊要, 止蝕離埸, 以後唔當佢地系父母未得囉

珍珠宮

都會,點都對左咁多年!

珍珠宮

anna59 發表於 19-3-1 08:06
都系保持距離好D,到有事發生就知自己當佢地系父母就中伏

我領教過啦,平時口口聲聲話當你係自己人,成日話自己人呢d係門面說話嚟咋,當有事發生左時,就會發現自己係佢哋心目中只是外人一個

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

其實喺心入面我真係當佢地係父母,不過同自己父母點都有分別,自己父母唔啱時我會話佢哋兩句,又會叫佢哋幫我做啲乜乜嘢咁,當對62、99就永遠唔會咁樣,不過62、99真係好錫我,驚我唔够錢用,時不時會入啲錢落我個人戶口,我鍾意食嘅嘢佢地又會買畀我食,99有咪唔開心都會同我呻,我知62、99嘅秘密係多個佢地嘅仔囡,其實我個人唔係好識表達對人好,佢地無怪我無佢地心(可能有,我唔知啫),所以我真心係好多謝佢地。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

anna59 發表於 19-3-1 08:46

唔緊要, 止蝕離埸, 以後唔當佢地系父母未得囉

又未至於咁差,只係心底有失落感,自己調節心態,客客氣氣咁。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

咁大家接唔接受到c6 唔當你父母為親人

珍珠宮

其實真係差不多

珍珠宮

唔緊要, 睇開D, 支持你

珍珠宮

回覆 hellomiki 的帖子

算把啦, 當佢地系同事, 老細, 咁你個心就好過D

首頁