嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...11

尾頁

別墅

Re: 有冇人試過食冬蟲夏草呀, 我囡囡食左後終於止左咳啦!!!

Wing

昨晚足知去買左啦. $686, 共2盒, 1盒就24粒 x 2 盒=48粒再加送8粒. 共56粒. 我都有問過佢地d staff. 佢地話好細個bb都可以食, 但份量就要問自己或有時佢地有中醫師係到可以問下. 佢suggest我細女14個月每日只可食1粒,即早晚, 半粒, 每粒含300"豪"克的冬蟲夏草. 而亞仔就可以食早晚1粒. 我會今日比亞仔試下. 不過如果有媽咪想同我share half試下可以pm我留電話. 即hk$686/2 = 56/2粒 hk$343有28粒.食左幾日後再post出黎啦.

Wing....thanks again
http://hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/vwp?.dir=/%a7%da%aa%ba%ac%db%a4%f9&.src=ph&.dnm=CL1.jpg&.view=t&.done=http%3a//hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/lst%3f%26.dir=/%25a7%25da%25aa%25ba%25ac%25db%25a4%25f9%26.src=ph%26.view=t[/img]

別墅

Re: 有冇人試過食冬蟲夏草呀, 我囡囡食左後終於止左咳啦!!!

tinali,

我問位元堂中醫師佢話呀囡2歲半係大人份量1/3既?佢話7-8歲就1/2份量,個個都唔同,信邊個好呢?

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

請問各媽媽是否剛剛才開始給bb,小朋友嘗試冬蟲夏草??
因為咳可分熱咳(日間),寒咳(晚間).有感冒是不宜服食冬蟲夏草. 如想補身也要沒有感冒,咳才可以.以免日後手尾不清.
請待我查閱圖書館 日後回應 .
寒咳要禁忌食凍飲料,水也要飲暖水.
忌吃:提子,紹菜,芋頭, 梨子,大豆芽菜...
可吃:菜心,節瓜,番茄...
以上可作reference,中文typing is hard work for me

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

lamlam816,
你話磨一樽係唔係一兩呀 ? 一兩可以食幾耐呀 ?
thanks !

大宅

雲兒白,
剩係磨冬蟲草就一樽仔,加埋其他就唔止,剩係冬蟲草都係第一次磨比亞囝,剛剛開始比佢試,所以未知可以食幾耐,不過睇份量應該兩個月、三個月都ok,因為我每次只係比好少,同埋一星期只比佢食三次。
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

子爵府

好媽媽勳章

[size=medium]韓國冬草蟲同中國的冬蟲草有甚麼不同,可否講少少,係味道、效用?

侯爵府

Ramomo

我個女都有聞Ventolin, 請問有mug野副作用? 因為佢由復活節咳到依家, 醫生話佢輕微哮喘, 我都想比佢試下.

老公岩岩買左啦, 有vip card, 折實625元. 但個sales姐姐好堅持話小朋友最多一日一粒, 每次半粒.

佢初初叫我老公買for小朋友食果d, 但見你們全部都係買大人的, 我叫老公堅持買大人果隻.

男爵府

熱血勳章

hinhinmummy,

乜有分大人同細路架咩, 我唔知添, 我都讚成1日1粒就夠, 因為始終都係小朋友, 份量不宜太多.

侯爵府

Wing(婷婷媽咪)
個sales姐姐話, 食得多, 會'痾'返出黎, 浪費晒, 甘都係1日比1粒, 早晚半粒佢試下先啦.

阿女今晚發燒, 你知不知食緊西藥食不食得架?

男爵府

熱血勳章

hinhinmummy,

當然唔好混埋比囡囡食啦, 千奇唔好添呀, 中西合壁好易出事架.

侯爵府

Wing(婷婷媽咪)

收到! 甘等佢好返先比佢食啦.

thanks.
該用戶已被刪除

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係咪流鼻水唔食得冬蟲夏草

大宅

De'vilbbb,
我都係熱底,時時生飛支,不過我食左都覺得ok,反而覺得生少左。我今日會去買其他野,如果你想買我諗你親自去睇睇較好,你知啦話哂都要1千幾百,我就咁同你買好似唔係咁好,你見到覺得冇問題先買會好d,而且好似有幾款有唔同價錢,或者你會買隻平d又唔出奇,我都pm左Wing(婷婷媽咪)睇下佢會唔會去,不過佢未覆我。 :mrgreen:
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

lamlam816 , 
我都想要問鋪的資料呀!麻煩妳pm俾我添呀!thx!
該用戶已被刪除

男爵府

熱血勳章

Devilbbb,

我今日同lamlam816去買左啦, 1
該用戶已被刪除

侯爵府

De'vilbbb

你有無vip card呀? 有會再有9折, 平多60幾元架.

我個女食左兩日, 本來咳得好密, 今朝見佢只係'哼哼'聲, 不敢講係不係見效, 我會keep住看 and then 同你們報告.

wing(婷婷媽媽)

你個女有哮喘, 你之前有無比佢聞氣?

我比佢聞flixotide, 由復活節聞到星期六, 發覺佢脾氣好臭, 郁d就發脾氣, 牙肉成日發炎, d牙又蛀. 我大伯做nurse, 佢話flixotide會引致脾氣暴燥, 口腔發炎+蛀牙, 但不聞氣就不可以保持佢條氣不喘, 但我都開始不比佢聞氣, 尋日佢的脾氣又真係無甘臭.

你有無比囡囡聞氣?

別墅

So far 食左2日, 早晚一粒. 暫時好似無咳得甘密, 但係都仲有幾聲. 條氣就好似有甘促, 因為前幾日如果勞氣得緊要或玩得勁d, 就好似雞咳甘. 不過佢地的sales話要5日先明顯見"校". 過多2日再上黎.
http://hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/vwp?.dir=/%a7%da%aa%ba%ac%db%a4%f9&.src=ph&.dnm=CL1.jpg&.view=t&.done=http%3a//hk.photos.yahoo.com/bc/shatintc/lst%3f%26.dir=/%25a7%25da%25aa%25ba%25ac%25db%25a4%25f9%26.src=ph%26.view=t[/img]

首頁
12345...11

尾頁

跳至