自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

三棵樹 發表於 19-3-3 02:23
早期只要有朋友 send 人仔利是俾你就可以開通,不過嗰時好多人都驚乜驚物,又話唔用電子錢包唔肯開,到而家 ...

我成日去小店 用唔到香港錢包
不過我打算用cash 其實都ok 不過頭先以為入邊d錢都freeze左先驚 我朋友仲有好多錢

男爵府

禁止發言 發表於 19-3-3 02:26
我成日去小店 用唔到香港錢包
不過我打算用cash 其實都ok 不過頭先以為入邊d錢都freeze左先驚 我朋友仲有 ...

我農曆年上深圳玩,我多數打的,點 知個網絡唔得嘟唔到,我同司機講俾現金,車資35人仔,俾100人仔佢找,佢話無錢找 !
佢問我用微信打65俾我得唔得,我話 OK, 點知可能個位置信號太差,司機都過唔到數,佢就話駛去第二個位,我就俾到微信。 所以而家大6 人唔帶錢出街係真架 !
嗰次我一毫現金都無用過 ! 用微信食野成日會有優惠,真係超抵架 !

伯爵府

熱血勳章

禁止發言 發表於 19-3-2 21:22
之前一直得 今日發現無綁到就只可以比錢 無得收錢 我有綁過信用卡

同你一樣情況!

伯爵府

熱血勳章

littlesister 發表於 19-3-2 22:25
吓?收利是都唔得嗎?

係呀,收唔到人仔紅包

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Maggie519 發表於 19-3-3 01:45

佢要我入大陸身分證資料,我都無,點入

收錢唔得! 但收親友咭ok喎!係差未試付款o唔ok啫
放下自在

翡翠宮

畀面勳章

如果開大陸戶口,係咪就可以綁香港信用卡?
定係要經常入錢大陸戶口,咁樣好麻煩喎。
日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mother904 發表於 19-3-3 08:22
定係要經常入錢大陸戶口,咁樣好麻煩喎。 ...

唔可以! 開左戶口就係綁內地戶口, 要入錢落去!
放下自在

翡翠宮

畀面勳章

cattz288 發表於 19-3-3 08:38
唔可以! 開左戶口就係綁內地戶口, 要入錢落去!
咁樣真係好麻煩,每次上去玩都要先搵銀行入錢。
想問多句,如果開有香港都有既中資銀行,香港戶口可唔可以轉錢過大陸戶口呢?
日日是好日

象牙宮

mother904 發表於 19-3-3 08:44
想問多句,如果開有香港都有既中資銀行,香港戶口可唔可以 ...

可以帶人仔, 用atm咭入, 都好方便!
應該可以滙錢! 不過用online banking咁滙就唔知得唔得!

mother904    發表於 19-3-3 08:55
放下自在

男爵府

mother904 發表於 19-3-3 08:22
定係要經常入錢大陸戶口,咁樣好麻煩喎。 ...

我之前收人民幣利是用hk visa card 認證,我見用內地錢包付款時,張hk visa card是暗咗話不能使用。好彩之前開咗大陸戶口,冇咁麻煩。其實若果是常到內地,開返個內地戶口方便d。

翡翠宮

畀面勳章

小玲 發表於 19-3-3 09:25
我之前收人民幣利是用hk visa card 認證,我見用內地錢包付款時,張hk visa card是暗咗話不能使用。好彩之 ...
都係既。衰左我唔係成日返大陸,不過搞左銀行戶口就可以多d返去行街玩樂
日日是好日

象牙宮

Maggie519 發表於 19-3-3 01:45

佢要我入大陸身分證資料,我都無,點入

睇黎真係比唔到錢, 尋晚幫老公wechat加完親人咭, 唔記得轉返香港錢包, 佢今朝比錢時就彈左要認證字句! 睇黎都要開戶先掂
放下自在

珍珠宮

mother904 發表於 19-3-3 08:44
想問多句,如果開有香港都有既中資銀行,香港戶口可唔可以 ...

用人民幣 e,cheque 就ok

mother904    發表於 19-3-3 10:35

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

你講完,我尋晚幫我老公睇下過唔過到數,
點知唔得
我即刻同佢講,要返去開大陸咭

象牙宮

CathyChan1126 發表於 19-3-3 10:31
你講完,我尋晚幫我老公睇下過唔過到數,
點知唔得
我即刻同佢講,要返去開大陸咭

same here!
放下自在

男爵府

請問, 開大陸銀行戶口, 需要keep 一個最低存款額嗎?

即係, 會唔會同香港銀行一樣, 戶口結餘如under 某個amount, 就要收charge ?

象牙宮

hcd 發表於 19-3-3 10:35
請問, 開大陸銀行戶口, 需要keep 一個最低存款額嗎?

即係, 會唔會同香港銀行一樣, 戶口結餘如under ...

間間都唔同, 我之前開國貿icbc就300蚊, 有d分行又唔駛!
放下自在

男爵府

[quote]cattz288 發表於 19-3-3 10:37
間間都唔同, 我之前開國貿icbc就300蚊, 有d分行又唔駛![/quo好的, 謝謝!

大宅

cattz288 發表於 19-3-3 10:26
睇黎真係比唔到錢, 尋晚幫老公wechat加完親人咭, 唔記得轉返香港錢包, 佢今朝比錢時就彈左要認證字句! 睇 ...

用支付寶啦,我大半年前攪左,upload証件就ok,同微信一樣周圍都通行

象牙宮

Maggie519 發表於 19-3-3 10:56
用支付寶啦,我大半年前攪左,upload証件就ok,同微信一樣周圍都通行

我坐的士時, 記得佢好似淨係收wechat喎!
放下自在

首頁
12345...8

尾頁

跳至