自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

I9528 發表於 19-3-3 18:07
呢個問題,我去找換店問過(唔止一間),話唔得
所以想問下 d jm 知唔知
...

我見飛鳥仲係寫可以充支付寶/微信喎
放下自在

琥珀宮

畀面勳章

cattz288 發表於 19-3-3 18:17
我見飛鳥仲係寫可以充支付寶/微信喎

係?
多謝資料,即刻搵搵先
唔該晒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

nainaitze 發表於 19-3-3 17:57
請教吓,有個用香港電話登記嘅wechat,已經綁咗個大陸銀行戶口(有大陸實名登記電話卡),咁上大陸玩可否 ...

可以喇!
放下自在

珍珠宮

2018復活節勳章

cattz288 發表於 19-3-3 18:18
可以喇!

謝謝你

珍珠宮

三棵樹 發表於 19-3-3 02:23
早期只要有朋友 send 人仔利是俾你就可以開通,不過嗰時好多人都驚乜驚物,又話唔用電子錢包唔肯開,到而家 ...

之前開咗都冇用,而家一樣唔用得。一定要大陸銀行咭。

男爵府

Moti 發表於 19-3-3 18:26
之前開咗都冇用,而家一樣唔用得。一定要大陸銀行咭。

我用左大6錢包好耐,農曆年去深圳玩仲用緊,而家收唔到錢,只可send俾人

珍珠宮

littlesister 發表於 19-3-3 18:01
請問係咪要去開電子支票戶口架?開左就只可以同一集團匯錢嗎?香港中銀入大陸農行得嗎?
...

當然要有人民幣電子支票戶口,只能存入同名的廣東省內銀行。

同香港一樣,匯豐支票,入渣打或其他銀行都ok.

但入大陸,支票付款人和收款人必需一樣。 即係我不能開票給你大陸戶口

象牙宮

youhello507 發表於 19-3-3 18:53
當然要有人民幣電子支票戶口,只能存入同名的廣東省內銀行。

同香港一樣,匯豐支票,入渣打或其他銀行都o ...

但e chq 唔係要香港結算架咩?
放下自在

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 19-3-3 18:15
係!

Thx,照計返匯率?另外我想問香港支付寶可唔可以打車?

象牙宮

家龍mA 發表於 19-3-3 19:00
Thx,照計返匯率?另外我想問香港支付寶可唔可以打車?

打車唔見喎!主要係商戶! 有寫滙率
放下自在

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

cattz288 發表於 19-3-3 20:05
打車唔見喎!主要係商戶! 有寫滙率

thx

男爵府

littlesister 發表於 19-3-3 17:58
兌換店入錢都唔得?

就算之前開通左大陸錢包,都入唔到錢!
一定要有大陸銀行戶口先可以開通番!

男爵府

nainaitze 發表於 19-3-3 17:57
請教吓,有個用香港電話登記嘅wechat,已經綁咗個大陸銀行戶口(有大陸實名登記電話卡),咁上大陸玩可否 ...

我個wechat 係香港電話號碼,但有綁大陸銀行(實名登記),錢包改左人民幣,所以wechat 冇錢果時就喺大陸戶口過數去wechat用, 最緊要大陸個戶口有錢,因為我唔多朋友有支付寶和wechat pay,我 好多時要特登攞人仔上去銀行入錢!

珍珠宮

Maggie519 發表於 19-3-3 10:56
用支付寶啦,我大半年前攪左,upload証件就ok,同微信一樣周圍都通行
想請問個程序係點做?係咪要用大6支付寶,然後入人民幣入去,用法同香港支付寶一樣?吾好意思,未試過用內地電子錢包,所以問得多

珍珠宮

happylife1210 發表於 19-3-3 23:37
我個wechat 係香港電話號碼,但有綁大陸銀行(實名登記),錢包改左人民幣,所以wechat 冇錢果時就喺大陸 ...

呢個 case , 唔係叫找換店匯錢上去就ok ?

上開去,入錢都easy 嘅

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-3 18:58
但e chq 唔係要香港結算架咩?

已經 cover 廣東省了,真係幾方便,匯錢都慳返
.不過要等好幾日

男爵府

youhello507 發表於 19-3-4 00:36
呢個 case , 唔係叫找換店匯錢上去就ok ?

上開去,入錢都easy 嘅

我唔肯定可以喺香港找換店匯錢返大陸銀行,我自己上開去就順便入埋錢!

大宅

loved 發表於 19-3-3 23:54
想請問個程序係點做?係咪要用大6支付寶,然後入人民幣入去,用法同香港支付寶一樣?吾好意思,未試過用內 ...

我自己支付寶既人民幣都系叫朋友/老公入比我,至於用法同香港支付寶大同小異,大陸支付寶首頁係甘既

象牙宮

youhello507 發表於 19-3-4 00:38
已經 cover 廣東省了,真係幾方便,匯錢都慳返
.不過要等好幾日
...

係咪即係用e chq online平台, 揀返內地戶口入e chq就可以喇?
放下自在

珍珠宮

cattz288 發表於 19-3-4 08:16
係咪即係用e chq online平台, 揀返內地戶口入e chq就可以喇?

差不多,係用內地結算網站,不是hk 的那個

首頁

尾頁

跳至