嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡今年5歲, 上星期二晚開始發燒, 不斷燒下退下咁, 到今日已經第7日都仲係咁, 小朋友胃口冇平時咁好, 但都會食野, 玩得。前日入院抽血, 流感測試都搵唔到咩問題。醫生話應該係病毒感染... 佢係有咳有痰, 有少少鼻水果D... 最早期係診所睇係話佢喉嚨紅... 但係未試過燒咁耐..

想問下有冇媽媽小朋友都試過係咁....

搵唔到病源真係好擔心, 我又好驚係D唔好既嘢.... 點樣先可以好番呀.........

複式洋房

kaka_0312 發表於 19-3-5 15:11
我囡今年5歲, 上星期二晚開始發燒, 不斷燒下退下咁, 到今日已經第7日都仲係咁, 小朋友胃口冇平時咁好, 但都 ...

可能系有炎症咽喉炎炎症沒退就會反反覆覆

回覆 kaka_0312 的帖子

Hello kaka_0312,有病毒入侵身體可能需要時間去康復, 期間發燒情況可能會較反覆, 除左按醫生指示比bb服用退燒藥之外, 都要比佢飲多d水, 保持室內空氣流通, 留意唔好比bb著太厚既衫, 以免難散熱呀, 發燒度數持續向下都代表康復緊, 如果持續發高燒, 就要再去睇下醫生啦! Bb今日情況點呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

有無照肺,我兩個小朋友試過持續低燒,一個輕微肺炎,一個氣管炎。

大宅

xujinbao 發表於 19-3-5 21:38
可能系有炎症咽喉炎炎症沒退就會反反覆覆

醫生話炎症指數唔高... 應該唔係炎症影響

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-6 16:23
回覆 kaka_0312 的帖子

Hello kaka_0312,有病毒入侵身體可能需要時間去康復, 期間發燒情況可能會較反覆, ...

仲會有燒, 但醫生話燒有低咗..即進步咗

大宅

章魚妹妹 發表於 19-3-6 22:01
有無照肺,我兩個小朋友試過持續低燒,一個輕微肺炎,一個氣管炎。

有照肺呀, 入院前已照肺, 但又唔係肺炎...
kaka_0312 發表於 19-3-7 09:16
仲會有燒, 但醫生話燒有低咗..即進步咗

囡囡有進步好好啊, 要留意囡囡既衣著, 避免著太多而難散熱, 當囡囡發燒出汗之後, 要立即更換濕既衫, 另外發燒出汗會令身體失去水分, 所以媽媽都要比佢飲多d水啊 祝囡囡早日康復!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

已經燒咗第15日喇.....驗咗係腺病毒同副流感...但係凅日燒咁耐? 今日都有去私家門診睇...醫生話可能仲會燒多幾日.....

究竟點樣先可以幫到佢好番呀⋯⋯

大宅

kaka_0312 發表於 19-3-12 18:24
已經燒咗第15日喇.....驗咗係腺病毒同副流感...但係凅日燒咁耐? 今日都有去私家門診睇...醫生話可能仲會燒 ...

咁多日都冇食藥?幾多度呀?

大宅

monchhichijoyce 發表於 19-3-13 08:20
咁多日都冇食藥?幾多度呀?

無藥食呀...得退燒藥。我囡係一日總有一次38以上。其餘就會37-37.9之間

男爵府

kaka_0312 發表於 19-3-13 19:30
無藥食呀...得退燒藥。我囡係一日總有一次38以上。其餘就會37-37.9之間

我個小朋友今次又係甘,星期一燒到依家,斷斷續續,真係好驚,但我未去睇急症,想聽日去睇下究竟咩事想問下你,急診有冇要你個朋友住院啊?

大宅

jarjarjar 發表於 19-3-15 21:40
我個小朋友今次又係甘,星期一燒到依家,斷斷續續,真係好驚,但我未去睇急症,想聽日去睇下究竟咩事:thin ...

有呀.... 醫生會叫入院。我小朋友到宜家都未退燒.........

男爵府

kaka_0312 發表於 19-3-16 11:16
有呀.... 醫生會叫入院。我小朋友到宜家都未退燒.........

唉,我今朝睇完急診,都係要入院,今次係燒左一星期未退,但距離上次燒完只係隔左一星期

大宅

jarjarjar 發表於 19-3-16 12:09
唉,我今朝睇完急診,都係要入院,今次係燒左一星期未退,但距離上次燒完只係隔左一星期
...

我囡尋日都入咗院....不過醫生比今日出院。佢話見尋晚d燒都冇去到38....似尾水就好咁所以可以觀察

男爵府

kaka_0312 發表於 19-3-17 15:10
我囡尋日都入咗院....不過醫生比今日出院。佢話見尋晚d燒都冇去到38....似尾水就好咁所以可以觀察
...

琴日入院,驗左血,尿,鼻水,中甲流啊但我小朋友星期一晚開始燒,今朝醫生都話要食特敏福。。。但已經第7日,希望快點好,見到小朋友病,做媽媽真係好心痛。

大宅

kaka_0312 發表於 19-3-12 18:24
已經燒咗第15日喇.....驗咗係腺病毒同副流感...但係凅日燒咁耐? 今日都有去私家門診睇...醫生話可能仲會燒 ...

我大女 近排都中左副流感 連續高燒 燒左6日 最高去到40.5

大宅

jarjarjar 發表於 19-3-17 16:15

琴日入院,驗左血,尿,鼻水,中甲流啊但我小朋友 ...

我囡以前都中過甲流... 搵到個源頭就好快好架喇

大宅

Fan0129 發表於 19-3-19 00:15
我大女 近排都中左副流感 連續高燒 燒左6日 最高去到40.5
...

我囡燒咗足足19日...... 終於呢2日冇燒喇............................

男爵府

kaka_0312 發表於 19-3-20 16:54
我囡以前都中過甲流... 搵到個源頭就好快好架喇

係啊,開左特敏福食,住院第3日退左燒了,但食特敏福嗰日已經係發燒第7日了,之前見啲人話食特敏福係黄金48小時先有用,都吓左我一下,好在食左都真係退到燒。

首頁

尾頁

跳至