自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

先向大家抱歉 我知我好煩好負面
如果想鬧我就自己對住電話鬧好啦
唔好留言鬧我啦
我知我好煩但真係想多啲意見⋯⋯

係呢段關係中 有樣我一直接受唔到嘅問題:就係成日OT或突然返工
但男朋友對我好嘅
只係呢個問題一直令我好唔開心
我一直氹自己會慣 會麻木 但過左年幾
我仲會為同一件事好唔開心
一星期因為咁唔開心一半以上嘅日子
我想學識讓步 學識接受
但對我而言呢d轉變都係好難好辛苦
而我又好唔捨得就咁放手⋯
可以點 重重覆覆 好似無出路
有時候開始擔心仲有無將來

BBJOJO    發表於 19-3-8 20:17

珍珠宮

禁止發言 發表於 19-3-8 19:05
唔好留言鬧我啦

講真,as 一個有過病既人覺得你有病,搵個專業人士由背景慢慢講到你而家既情況

大宅

nsychristy 發表於 19-3-8 19:08
講真,as 一個有過病既人覺得你有病,搵個專業人士由背景慢慢講到你而家既情況
...

已搵社工refer CP

侯爵府

禁止發言 發表於 19-3-8 19:10
已搵社工refer CP

都唔關CP事呀,唔係個個都係咁,咁佢返工係咪真係返工,唔想佢咁樣咪調職

8-)

大宅

二小姐 發表於 19-3-8 19:23
都唔關CP事呀,唔係個個都係咁,咁佢返工係咪真係返工,唔想佢咁樣咪調職
...

唔係啊 個位jm睇左我其他post

調左就無得升兩難

珍珠宮

禁止發言 發表於 19-3-8 19:30

調左就無得升兩難

想睇清楚個問題係乜,要個人唔焦慮先得。

象牙宮

回覆樓主:

咁要睇佢份工咩人工,同埋要做d咩喇,係咪入職果陣已經講明係要日日24 小時standby?如果入職係就無計,一係你放棄佢,一係叫佢放棄份工! 我而家都面對緊2難局面,同老公冷戰中

大宅

無話可說 發表於 19-3-8 19:34
咁要睇佢份工咩人工,同埋要做d咩喇,係咪入職果陣已經講明係要日日24 小時standby?如果入職係就無計,一 ...

佢話可以為我轉部門 但我又覺得好自私
一轉就基本上無得升 人工無得點升

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你仲有冇將來?有,但未必係同佢。

你係需要安全感,性格好難變。既然試左年半你仍接受唔倒,佢又唔想轉工轉行,係時候放下了...
女人的青春有限,你唔好再继續浪費在一段不會開花结果的關係上。

子爵府

MommyPanel勳章

我會選擇放手,唔啱就下一個,無謂嘥時間

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

禁止發言 發表於 19-3-8 19:05
唔好留言鬧我啦

冇嘢想鬧你呀,每個人都有負面、唔開心嘅時候
我想問清楚一段關係去或留?
你講男女朋友定係講工作呀
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

禁止發言 發表於 19-3-8 19:30

調左就無得升兩難

你一講我就知你男友做乜,我係正苦負責計數嘅

第一,佢keep住爆假,就可以又拎錢又拎假
第二,佢唔爆假,佢拎鐘就可以,可放足一日,甚至只放幾小時都可以
第三,佢一個月ot錢3000蚊左右,都係十幾個鐘嘅錢,依你所講佢ot咁頻繁,一個月應該唔止ot咁少時數,佢十幾小時ot claim左錢,其餘嘅鐘claim唔到就可放假,呢d假可放假又不影响claim錢
第四,成個部門唔會得一個post有得升職,有好多post,有搏嘅有閒嘅

我建議你識多d人,一來唔好重心係男友度,二來識多d嘢,唔好男友講乜你都信

我大把朋友同事嘅男友,老公係同你男友做同一份工,升左未升都有,點忙都無你呢個情況
8-)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

長遠d睇,你接受倒子女(如想生)都未必接受倒一個忽然會走的爸爸...生日會、表演、比賽、畢業禮、在迪迪尼好開心玩緊......忽然間爸爸走了! 很大的童年陰影,好影响親子関係。有咩事,可能你同單親一样,自己一個人孭晒,你承受倒嗎?孩子承受倒嗎?

如轉左工仍夠錢生活的,俾佢轉工啦。佢自己offer,又不是你逼佢。

大宅

二小姐 發表於 19-3-8 19:48

我已經成日唔信佢 你咁講完我仲唔開心⋯⋯

大宅

二小姐 發表於 19-3-8 19:48

我知可以拎假⋯但乜唔係爆假先唔扣錢?佢有話拎假陪我 我唔想扣錢姐 加上請左一陣可能又要返工咁有乜用

侯爵府

禁止發言 發表於 19-3-8 20:08
我知可以拎假⋯但乜唔係爆假先唔扣錢?佢有話拎假陪我 我唔想扣錢姐 加上請左一陣可能又要返工咁有乜用
...

唔爆假咪拎鐘囉,佢都claim唔晒d鐘啦

佢有收工時間,佢收工之後再做嘅就係claim,你都計到佢claim左幾多個鐘

3000蚊,差唔多15小時,一日ot 3小時就15小時,咁其餘ot得來嘅鐘都要放假,咪用個d鐘來陪你。而且一次ot可以唔止3小時,如果一日ot 5小時,佢o 3日就15小時。

如果佢話無鐘,即係一個月只ot 3-5日咁上下,其餘日子唔ot咪可以陪你。

而且,佢地返工好有規律時間,忙完一輪又抖一輪,因為忙完個排打去佢地office經常唔係A放假就B放假,有咁多人,好公道,唔會忙死你一team
8-)

大宅

二小姐 發表於 19-3-8 20:20

佢有收工時間,佢收工之後再做嘅就係claim,你都計到佢claim左幾多 ...

但未爆假拎假都唔扣個3000咩?
佢話未爆假拎假就會無個3000

大宅

二小姐 發表於 19-3-8 20:20

佢有收工時間,佢收工之後再做嘅就係claim,你都計到佢claim左幾多 ...

好運咪一個月無乜OT 而呢個月係佢OT得最勁個個月

男爵府

你兩個自己傾一個平衡點出嚟得唔得?
例如一個月有3-4日係一定會一齊放假,點都唔ot,咁樣可唔可行?
你要俾佢知你無安全感,提出合理要求。
佢做到嘅話你要表現俾佢睇你嘅開心,控制下情緒,唔好俾佢覺得你發癲。
同埋有時如果佢ot,唔太夜嘅話咪出去接佢收工,一齊食下野,話俾佢知你掛住佢,想見佢。
無謂因為工作,令感情變差吖,珍惜相處嘅時間,嘥左d時間嚟唔開心、鬥氣,幾咁唔抵。

大宅

Jasmine-4711 發表於 19-3-8 19:53
長遠d睇,你接受倒子女(如想生)都未必接受倒一個忽然會走的爸爸...生日會、表演、比賽、畢業禮、在迪迪尼 ...

始終佢唔想走⋯⋯只係唔想我傷心先提出

首頁

尾頁

跳至