家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無用開電子支票?建行應該無得係網上理財發出或存入電子支票,但check 過佢應該參加咗電子支票服務,可以接受存入電子支票,不過要係echeque平台存入,但係我係echeque平台登記建行戶口,佢一直話我所輸入帳戶不存在。有無人試過?

珍珠宮

sheepmui 發表於 19-3-10 19:56
有無用開電子支票?建行應該無得係網上理財發出或存入電子支票,但check 過佢應該參加咗電子支票服務,可以 ...

點解唔問銀行嘅?

大宅

sheepmui 發表於 19-3-10 19:56
有無用開電子支票?建行應該無得係網上理財發出或存入電子支票,但check 過佢應該參加咗電子支票服務,可以 ...
你輸入 account number 嗰陣有冇輸入埋個 branch code (e.g. 中環分行 631, 上環分行 632, 北角分行 633 ... )?

子爵府

回覆 sheepmui 的帖子

信用卡就多數吾得,如果係支票/saving 戶口,個ac no.應該包埋branch code ,吾駛另外入的據我所知交通反而信用卡都可以登記埋, icbc 就肯定吾得,ccb就未試過因為無需要

男爵府

問銀行囉
起先我在電子支票平台登記工銀的帳號都不行
詢問後才知道 給我的綜合戶口號碼尾數0
要網上轉帳或入票時尾數要細分
尾數1-港幣支票
尾數2-港幣儲蓄
尾數7-人民幣儲蓄
改了尾數才登記成功
還有別選錯銀行 要選建設(亞洲) 不是中國建設銀行
我初初沒注意交通銀行都選錯設不成功

首頁