自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

hfl2000 發表於 19-3-17 13:32
icic 咁你女果份係咪供終身既?依家都仲交緊保費? 我依家都諗住買份危疾人壽儲蓄俾我仔,供18年保到佢100 ...

我女果份供終身的,佢已工作,今年開始已經佢自己比錢供,當儲錢,佢將一來家庭亦有保障。
Predict 佢60歲時,退保價值差不多港元200萬,退休又有一筆應該萬用錢!
佢任何時候自己覺得唔值繼續供,佢自己決定可以退保,有需要亦可以提取紅利應急。

你講果d,供18年就保終身,應該保障為主,都唔好預有儲蓄回報!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

木土土 發表於 19-3-17 14:13
我女果份供終身的,佢已工作,今年開始已經佢自己比錢供,當儲錢,佢將一來家庭亦有保障。
Predict 佢60歲 ...

咁又唔係喎,我講果d touchwood平平安安到尾老咗想退保,都有保證+非保證紅利啊,淨係計保證呢part退休果時既價值都ok呀,起碼有保證一定唔會蝕,我&老公前年都已經買咗呢d,佢好處係越後生越白紙保費就越平,所以都想趁平幫阿仔供斷一份先。

珍珠宮

maomaofafa 發表於 19-3-14 10:30
你哋會拎出嚟嗎?定係由得佢擺喺裏面存息(大概非保證4.5%, 但實際拎出嚟有冇咁多就唔知道了)? 儲蓄保險 ...

你都話無增長啦,重信放系度有4.5厘息?

大宅

木土土 發表於 19-3-17 13:32

無投資成份,份保單value,點睇到2016差過2018。你2016年, ...

2014年第一次認真睇statement,當時我向經紀了解蝕既原因,經紀叫我至少等夠滿10年派額外紅利再睇下份單價值,到2016年時我叫經紀重新計算當時保單價值直到100歲,2018年亦有做同一動作,結果發現2018年實際保單價值比2016年份statement預計到2018年的保單價值差了兩萬元,

子爵府

畀面勳章

我有一份供左十八年啦,仲要供⋯⋯當初話供十年㗎咋,而家變左雞肋

琥珀宮

sophyllis 發表於 19-3-17 14:51
2014年第一次認真睇statement,當時我向經紀了解蝕既原因,經紀叫我至少等夠滿10年派額外紅利再睇下份單價 ...

AIA 由去年開始,每年都再從新project 。Checked 咗兩份保單,今年實際value,同去年predict 今年,係完全一樣

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆 hfl2000 的帖子

認同

首頁

尾頁

跳至