興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

3月開嘅花,心情靚靚,有紫蘿蘭同蘭花。舊年開始轉水種。好方便打理。

tsung    發表於 19-4-2 16:58
Cheuk2012    發表於 19-4-1 23:57
Cheuk2012    發表於 19-4-1 23:56

伯爵府

回覆樓主:

重有靚靚玫瑰

tsung    發表於 19-4-2 16:57
Cheuk2012    發表於 19-4-1 23:57

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好靚
你好有心機,種咗咁多
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

crystal媽咪 發表於 19-3-17 17:10
好靚
你好有心機,種咗咁多

種左好多年呀。年年到時候就開花。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

anson2007 發表於 19-3-17 17:12
種左好多年呀。年年到時候就開花。

我屋企都有好多植物,不過成日都比我整死曬
竹、蘆薈同蘭花……嗰個話好易嗰啲,對我嚟講都好難。
你識種,又有咁多地方。好好呀
不要從別人的嘴裡去認識我

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

謝謝分享

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 19-3-17 16:29
重有靚靚玫瑰

嘩!大豐收呀!全部花開得好健康、好靚

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 19-3-17 16:26
3月開嘅花,心情靚靚,有紫蘿蘭同蘭花。舊年開始轉水種。好方便打理。

妳啲紫羅蘭種得好靚,要渡過夏天,我家中無人時唔會開冷氣,有什麼好方法呢?
我喺花展買咗幾包泥、珠石、金泥,打算換盆時自己溝,唔用三合一,希望疏水啲。
想搵啲內吸式殺虫藥,避免蟎蟲或其他蟲害,有什麼好介紹?

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

好靚

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

靚呀

男爵府

請問樓主,水種蘭花用咩肥好呀?我果棵水種蝴蝶蘭冇落肥,今年只得一朵花咋

伯爵府

小李子 發表於 19-3-26 15:59

請問樓主,水種蘭花用咩肥好呀?我果棵水種蝴蝶蘭冇落肥,今 ...

可以比花實液肥。1個月比1.2次。每次幾滴。

男爵府

anson2007 發表於 19-3-26 19:40
可以比花實液肥。1個月比1.2次。每次幾滴。

明白

大宅

花開富貴

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

琥珀宮

回覆 anson2007 的帖子

Beautiful

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我D紫蘿蘭都開始轉哂水種, 好方便

侯爵府

mcyw888 發表於 19-4-17 16:06
我D紫蘿蘭都開始轉哂水種, 好方便

紫羅蘭都可以水種?啲根好幼弱喎,開始由泥轉水難度好高嗎?

首頁

尾頁

跳至