夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

咁差既情況維持咁耐你竞然都吾揾野做

翡翠宮

qee 發表於 19-3-19 08:45
百思不解
老公財政咁唔透明,之前冇返工一年,分分鐘有債喺身tim

當初無現金過手,已經應該即停做ftm, 再吾係,到佢失業就好揾工,攬炒。
而家呢一刻去到咁既地步,第一樣要做既依然係揾工!
無經濟能力,講乜都無用

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-19 11:32
佢失業嗰陣時我有同佢講過我出去搵工做,佢同我講唔好嘥氣,因為佢成日嫌我搵得少,覺得不如將啲時間照顧 ...

吾掂到要比阿媽比錢你地用,都仲吾驚覺要揾工

翡翠宮

cinda72. 發表於 19-3-20 02:43
你唔係仲有本錢(你未老)既時候,去增值你自己,真係唔好覺得靚,愛你就係本錢,呢d野可以隨時間流失,就 ...

人係好難赤裸地面對自己,面對真相

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-20 07:35
終於有人明白我擔心乜嘢

唔係得佢一個人明; 係人都睇我出你驚咩,

而係99%既人都唔明點解你要將主動權雙手捧上
張cert唔見左咪申請過張囉你間學校唔係執左卦; 老公講野難聽你咪當聽唔到囉
完全唔會阻礙到你搵工
到底乜野原因令你咁拒抗返工?
仲要有工人喎; 真係無咩後顧之憂
你老公擺明當你無到, 錢唔過你手, 所有野唔比你知; 之前又出過軌
咁你都仲唔為自己打算下?
就算你保到半層樓, 真係同你離婚佢最多都只係養仔女 (有好多只係比一半; 分開之後EX都要負責一半)

你自己既生活費點算?
身上面一蚊都無喎

翡翠宮

chelsea_jbb 發表於 19-3-20 12:56
唔好加按層樓,咁只會令筆價滾到越黎越大。 到時連樓都俾銀行收埋, 有心有承擔既男人,自己筆債應身自己 ...

"自己筆債應身自己去解決"

睇怕D錢係位男士拎出黎整個家庭用架喎; 樓主有份洗有份用但係叫佢一個人去解決, 不是吧
要個男人有承擔都要睇埋隻鑊到底點樣整出黎

tansyneko    發表於 19-3-21 14:28
Chujaimama    發表於 19-3-21 01:58

翡翠宮

chelsea_jbb 發表於 19-3-20 15:00
回覆 mini1204 的帖子

問題佢老公咩都收埋唔講,又從冇錢過佢手,仲私下走去借貸, 到爆時仲諗住加按而唔 ...

佢老公固然有問題,阿樓主扮鴕鳥多年亦係直接令件事去到呢個地步既因素。如果叫老公去揾 part time,樓主更加要身體力行炒工人自己出野。開源同節流要同時進行。

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-21 16:01
之前轉做ftm主要係想自己跟小朋友學業同照顧佢地,想照顧佢地多2-3年完成小學
而咁多年黎老公搵既錢係足夠 ...

佢而家擺明就係有問題啦; 我寧願精神虐待好過個袋一蚊都無

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-21 16:31
佢之前未失業時彈票係因為佢只係keep好少錢係我地聯名戶口,譬如佢搵$10000,佢會入$5000落我地聯名戶口, ...

佢而家唔係有咩其他債務

你肯定? 點肯定? 佢財政咩都唔同你講; 佢同你講既野都只係想你幫佢簽名
你如何肯定佢無其他債務?

打工唔係只係想填數; 你要令你自己有錢係身; 你問佢拎佢都比得咁勉強;咁點解唔自己去賺呢? 7仔返半日都有幾千啦

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-21 17:24
淨係搞小朋友功課,安排興趣班,測驗考試....
我另外負責洗衫同煮早午晚飯

咁炒左個工人; 睇黎佢都無做D咩幫輕你, 洗衫煮飯都係你;工人做咩? 吸塵買送洗厕所唔洗8個鐘吧.

炒左佢最少拉均每月減6-7千

翡翠宮

點會無人睇到你既重點
只係個個都覺得長遠既解決方案唔係加唔加按咁簡單
你加/唔加; 都只係暫時平息左件事
你依然係一個無收入靠人比錢糊口既人
保到層樓你都只係有半層樓, 仲要唔賣得
咁你講到佢咁衰, 你同佢分手你預備食咩?
佢最多只負責供養仔女, 佢未必會供養你
上到庭; 官可能都會叫你返工
大人大姐, 一紙婚書佢唔係要負責養你過世既
你避得幾多?

當然你可以選擇死守唔離婚; 繼續做少奶
咁就唔好怨, 路, 係自己簡既

佢衰極都比你做左多年少奶, 事到臨頭, 你只係擔心層樓, 你覺得對方會唔會feel到你有幾愛佢呢?

翡翠宮

chelsea_jbb 發表於 19-3-22 15:06
回覆 ninachu 的帖子

佢老公出軌過3次喎?你地雙重標準呀?

老公出軌3次佢都唔走; 而家要加按佢就話老公出過3次軌
其實我睇唔到加唔加按同佢出過幾多次軌有咩關係

出軌3次樓主都唔走; 咩原因?
同樣個工人幫唔到手樓主亦唔炒; 又係咩原因?

千古懸案

Chujaimama    發表於 19-3-22 16:32

翡翠宮

nikfan 發表於 19-3-22 18:25
你老公似係想榨乾晒你D錢,等你乖乖地,想走都無錢走

榨吾榨乾樓主都維持現狀架啦

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-22 17:46
我少乜嘢奶呀?
我係咪翹埋雙手屋企乜都唔使做?你估我附屬咭真係任我look,買乜都得?

話自己身無分文嗰個係你自己,失憶麼

吾係我地錯重點只係我地重點你吾覺得亦吾想係重點

你想知如何傷和氣又維持現有生活之下吾簽名等佢拎吾到二按,答案係: 無乜。

Chujaimama    發表於 19-3-23 09:46

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-22 17:50
你醒,真係好難頂

搵$10但買幾百蚊甚至幾千蚊既嘢,之後樣樣都供

咁,點解吾索性分開呢? 趁佢未二按,迫佢賣樓分錢。

翡翠宮

Pianocake 發表於 19-3-23 17:36
唔明點解咁多人將摟主嘅描述歪曲晒,作完嘢再去批評佢

如何歪曲?試100字內舉例說明之。

翡翠宮

oayfeefee 發表於 19-3-31 00:14
我知我咁講好多jm可能會不認同,但我覺得兩夫妻,只要負擔得起,雙方都同意男的出去搵錢,女的在家照顧家庭 ...

吾係認吾認同既問題,樓主既生活根本建基係浮沙上面,而家死吾郁係驚有收入既話要負擔部份家庭責任,所以死吾郁,sorry 呢個係我觀察所得。
齌向錢看或懒或 whatever 其實都無所謂,自己like, 問題佢又吾見得 like, 平時 500,1000都無,而家二按亦睇怕無份,所以無安全感愈諗愈驚。

要有安全感,吾可以靠人比 (對方亦根本吾比), 一定要靠自己獨立先可以永久解決問題。

首頁

尾頁

跳至