夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

我都FTM,連工人都沒請,2個小朋友。細B剛2歲就扔去全日班,我都好努力搵part time做,好多不同的都做過,炒散都做過。連去我媽給我的錢,加貸款買了個唐樓收租。現在都好努力part time從來不為自己的消費找老公要錢。女人要有經濟實力

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

不如一次過同老公坦誠傾吓, 如果只係為了多點流動CASH 而加按, 你就不要贊成, 唔好簽字。
如果佢好堅持要你簽, 你要他跟你坦白, 究竟係咪頭家好唔掂, 欠外頭多少錢, 一次過SHOW 哂出黎俾你睇, 大家兩公婆, 應有商有量, 唔好樣樣佢擔哂, 自己諗, 你唔係工人, 你係佢太太, 如果屋企有財政危機, 一家人要同心, 樓主你要出返黎做野, 賺得幾多得幾多, 戶口冇錢到要彈票(相信張票都唔會話大銀碼到幾萬至十幾萬卦) , 一頭家咁多開支, 刮沙都冇, 完全是0安全感。樓主自己冇錢在手, 一樣係0安全感。

同佢講啦, 兩公婆, 要繼續走落去, 一定要互相扶持, 佢唔可以再樣樣收埋。
如果堅持繼續咁樣, 就點都唔好簽字按樓。
如果佢真係欠債, 又肯坦白, 我覺得樓主好應該簽字加按。
始終錢係有份洗, 樓主一直居安無思危, 都有一定責任。
唔通睇住佢欠到周身債都唔幫嗎?
但大前題,佢要坦白, 講哂出黎, 俾哂佢財政狀況你睇。
唔講就唯有企硬唔好簽。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

大宅

jumug 發表於 19-3-19 11:35
其實我人工連供樓都唔夠

我張大學證書,有次外家裝修搬野嘅時候搬咗入去佢個迷你倉,得佢有鎖匙 ...

一萬幾千都係錢! 留番少少私己錢比自己

翡翠宮

jumug 發表於 19-3-19 11:32
佢失業嗰陣時我有同佢講過我出去搵工做,佢同我講唔好嘥氣,因為佢成日嫌我搵得少,覺得不如將啲時間照顧 ...

吾掂到要比阿媽比錢你地用,都仲吾驚覺要揾工

男爵府

appledai 發表於 19-3-19 13:58
我都FTM,連工人都沒請,2個小朋友。細B剛2歲就扔去全日班,我都好努力搵part time做,好多不同的都做過, ...

你好叻

大宅

回覆樓主:

你一直做ftm..老公失業無錢時,你都唔考慮下出返黎做嘢,其實唔係老公話你搵得嗰少少幫補唔到就唔做嘅問題,係如果有咩事你自己都有搵錢能力唔洗靠晒老公嘅問題! 不得不承認,唔做嘢太耐會懶,我放完一個月大假都會好想唔洗返工,你又唔係無工人湊,你仲要話你係大學畢業,而家老公加按,講得衰啲你真係無乜資格唔幫佢因為你又真係一蚊都無付出過。

珍珠宮

回覆樓主:

其實你有無諗過去搵野做?
ftm唔係個個有條件做呀~
女人都係留定條後路俾自己好!

男爵府

CCHINGC 發表於 19-3-19 12:18
回覆 jumug 的帖子

搵多搵少唔係問題,最重要係開始,有翻工作經驗,接觸反多d人,有錢先可以規劃,無財點 ...

我媽都話兩公婆地位應該要平等
好羨慕你地可以做到

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-19 11:58
就係佢搵咁多都唔入妳袋先衰格...... 我雖然唔及妳老公搵得多, 但好理會老婆的感受.

妳已墜進我剛才說的 ...

係,搵咁多所以佢覺得點洗錢就佢話事
搞到咁大開支,我都無權say no

有時我都覺得自己好籠中鳥

男爵府

做個靚太 發表於 19-3-19 17:28
其實你有無諗過去搵野做?
ftm唔係個個有條件做呀~
女人都係留定條後路俾自己好!

老公失業個排有唸過搵工
但佢一句達埋黎叫我唔好嘥氣,聽到真係好嬲

再者如果佢當日肯同我商量屋企既開支,屋企今時今日就唔會大開支。我有叫佢唔好買咁貴佢唔睬我,話錢係佢搵,我無權管

老公收入唔差,但只係提供附屬卡唔比錢我。我唔係一個大使既人,亦都唔需要貼外家。其實雙方家長都唔需要比錢,真係唔明點解佢一定要揸實d錢,當我好似外人咁

大宅

回覆樓主:

聽你咁講你老公一路都唔多聽你講嘢,就算傾都無用,比佢知你低牌咪仲難走到,你而家連返屋企拎嘢都要佢批准,真係要諗清楚咁唔平等嘅關係可以捱到幾耐。
難聽啲講句佢都睇你唔起,睇死你走唔到。比我寧願慳返啖氣為,暗地裡搵錢,平時拎到幾多就幾多。同埋記住扮晒嘢話要搵嘢,拎返自己啲證書。

男爵府

回覆樓主:

我諗你地最大問題係, 你對老公財政一無所知。
如果我係老婆, 老公把財政收得咁密, 就會覺得老公由始致終都提防住我, 隨時準備離婚咁。如果財政是透明, 咁呢一刻你應該好清楚事情是否如老公所說, 係咪真的唔夠錢。如老公真的有難, 咁加按當然沒問題。但你老公有冇騙你呢? 係唔係想加按後令到離婚分身家都分少啲比個老婆呢? 如果我係你, 我都會咁懷疑。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jumug 發表於 19-3-19 08:32
所以每次鬧交,佢都會話間屋係佢既

咁佢無講錯丫,層樓的確係佢
你又無出過錢,憑咩話係你?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jumug 發表於 19-3-19 20:54
老公失業個排有唸過搵工
但佢一句達埋黎叫我唔好嘥氣,聽到真係好嬲

渣實d錢係控制你既手段,咁都唔明
當你係寵物,要乞求佢施捨果1千幾百
讀到大學搞成咁,真係覺得你好陰公折墜
有工人就搵下野做啦⋯⋯做d唔洗學歷既工都好丫起碼有收入唔洗同佢乞錢

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

男爵府

Solarflare 發表於 19-3-19 23:11
我諗你地最大問題係, 你對老公財政一無所知。
如果我係老婆, 老公把財政收得咁密, 就會覺得老公由始致終都 ...

終於有人明白我擔心乜嘢

男爵府

littlefunpig 發表於 19-3-20 02:13
咁佢無講錯丫,層樓的確係佢
你又無出過錢,憑咩話係你?

雖然我無出過錢供樓
但係我對呢個家咁多年既付出就一文不值嗎?

再者,層樓有我名,呢間屋亦都係我地結婚後既住所,就係憑呢樣嘢法律上間屋我係有一半業權!

男爵府

cinda72. 發表於 19-3-20 02:43
你唔係仲有本錢(你未老)既時候,去增值你自己,真係唔好覺得靚,愛你就係本錢,呢d野可以隨時間流失,就 ...

明白,亦都係因為咁所以之前唸過趁仲有父母幫忙既時候就要離開佢,如果佢仲係咁,再忍多10年我更加難翻身

男爵府

ricky0223 發表於 19-3-19 09:24
失業一年又有工人你都可以唔搵工,自婚後一直老公比家庭開支,其實你知唔知道佢財政,例如有無欠債?
坐低 ...

佢唔鍾意人管佢洗錢,所以一直唔願意透露財政狀況比我知,亦都唔比現金我管。佢又同我講過佢除供車供樓無其他債務,失業個年係洗佢之前既儲蓄。

你個friend好誇張
其實我見我地銀行戶口成日咁少錢,除日用品外,我都甚少買自己嘢。我媽都鬧我做咩要走去買$50既衫著,老公就揸可以過百萬既車

首頁
12345...12

尾頁

跳至