夫婦情感

跳至

首頁
45678...12

尾頁

公爵府

我會選擇離婚. 起碼C6的負債, 唔使分擔先. 我估你C6出面應該周身債. 我見過有個朋友似你, 加按層樓之後佢C6取晒D錢走左去, 朋友負要起晒C6出面的街數, 好慘! 成世人都要為這個無良心的男人去還債.

別墅

回覆 jumug 的帖子

點都好家家有整難念的經,你有你持家既壓力你老公都有養家既壓力,你一味數你老公就實在太唔公平。你而加咁不滿,並唔係你老公逼你做ftm而係你本身都好安穩隨老公養,自己想陪小朋友完成小學,呢個都係你自己意願唔好講到老公逼你咁,到中學你又話想陪住佢地青春期,到時你十幾年無做野更加冇力同老公拗。彼此無為頭家既,你應該欣賞你老公為頭家一個人去衝一個人去諗,佢唔係經濟唔透明,而係唔想比你知何時谷底,一直佢都好用心去維持唔令你擔心,而加你又話唔透明佢唔岩,好啦 而加經濟透明,就係話你老公捱唔住喇,咁你可唔可以唔用公人慳幾千蚊?最簡單既第一步。

別墅

咁既然你本身都咁辛苦做哂家務即係工人姐姐零作用啦,幾千蚊買個要踢一踢先旭既幫手,即係唔需要啦。你既故事無人清楚,既然你為自己辯護,之前有工作有積蓄,咁即係係離開你老公並唔係你第一篇所講「原來自己什麼都不是 生活唔到」即係其實你有能力離開你老公,既然咁多問題又咁火爆,咁多不滿又照顧唔到你,你又不是如你第一篇所講既咁「不濟」你絕對可以獨立生活阿,長痛不如短痛。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jumug 發表於 19-3-21 17:47
我明白呢個道理,所以亦都唔想加按
只係唔知點推

你要知道佢財政狀況唔係一味唔俾唔想唔好

樓貸係最平既借貸,如果佢真係入不敷支,出去look card, 借財仔利息會更高,到時就層樓直接賤賣層樓還債仲更加大鑊

Chujaimama    發表於 19-3-21 19:22

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

jumug 發表於 19-3-21 17:24

淨係搞小朋友功課,安排興趣班,測驗考試....都已經好忙同好 ...

既然個工人咁廢就炒左佢啦
人地在職媽請工人都做曬你所講既野
10A港姐個媽媽都係在職媽

侯爵府

Yeelim 發表於 19-3-21 18:07
我會選擇離婚. 起碼C6的負債, 唔使分擔先. 我估你C6出面應該周身債. 我見過有個朋友似你, 加按層樓之後佢C6 ...

.

Chujaimama    發表於 19-3-21 20:48

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

ninachu 發表於 19-3-21 20:26
你現實到令人心寒,個老公為家庭努力賺錢供樓,而家只係要求個老婆簽名加按就話要離婚,到底有幾愛呢個家 ...
其實都幾估唔到辛苦為頭家
落力令老婆放心
到頂唔順時老婆會係即刻離開自己個個
仲要係有啲人都會支持佢咁做
諗起都覺得心寒
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

lingfu 發表於 19-3-21 22:13
其實都幾估唔到辛苦為頭家
落力令老婆放心
到頂唔順時老婆會係即刻離開自己個個

.

男爵府

Chujaimama 發表於 19-3-21 18:05

唔係講緊你去酒店定朋友度定外家,而係講緊要靠爸媽接濟比生活費你。 ...

我再講多次我無靠父母比生活費我
請你唔好再扭曲事實

男爵府

Yeelim 發表於 19-3-21 18:07
我會選擇離婚. 起碼C6的負債, 唔使分擔先. 我估你C6出面應該周身債. 我見過有個朋友似你, 加按層樓之後佢C6 ...

如果我離婚,我唔係因為佢經濟問題,而係佢一直無當我係老婆咁尊重我,我地既地位唔係平等。再加上佢三番四次出去同其他女人搞曖昧關係(唔知去到咩地步)

我地個婚姻輔導話佢既行為好似唔記得咗自己結咗婚,所有事都係佢控制曬,唔會同太太商量

子爵府

明知前面係個都要踩落去?連間屋都保唔住, 個家點保得住?
呢度d 人見到你ftm 就會踩多你幾腳, 加按還債只係10個蓋蓋11個煲。

侯爵府

畀面勳章

jumug 發表於 19-3-22 09:36
如果我離婚,我唔係因為佢經濟問題,而係佢一直無當我係老婆咁尊重我,我地既地位唔係平等。再加上佢三番 ...

如果佢一直對你咁差咁唔尊重,你又咁不滿佢,咁你又點解忍十年唔同佢離婚?係為仔女丶為自己定為一直享有既闊太生活,我估你自己好清楚。你同佢都咁多年,你地大也知道大家性格同底牌係乜。同佢攤開來傾,炒左個工人佢,小朋友返學搵份PT,全部都對你有好處。

大宅

其實ftm有工人,媽媽都可以好忙架,只要唔係咩都比晒工人做的話。只要老公都同意樓主做ftm請工人,負擔到咪無問題囉。大家係夫妻,當然要互相尊重,搵錢返屋企有貢獻,留在家照顧屋企亦有貢獻的。

唔建議層樓加按亦唔係不肯共患難,而係要知道加按既真正原因,係咪只有加按呢一個方法,要一齊傾,一齊面對。加按套現都要還錢,如無左份工無錢還被收樓,係全家都變左輸家,唔止樓主渣都無。

所以建議樓主搵工,有咩事樓主份人工可頂住,再賣樓後住細啲減負擔,等你老公搵返份工。再差啲,如果真係老公要離婚,咁樓主和小朋友都要有生活費和地方住架嘛,無錢路難行呢…

子爵府

oayfeefee 發表於 19-3-22 11:09
其實ftm有工人,媽媽都可以好忙架,只要唔係咩都比晒工人做的話。只要老公都同意樓主做ftm請工人,負擔到咪 ...
我第一個反應就係唸佢會唔會攞曬d錢,將來萬一要離婚我連屋既錢都無?但係呢間屋我真係一毫子都無出過,我只係付出我既青春比佢.....
你係咪冇睇#3

男爵府

lingfu 發表於 19-3-22 11:21
我第一個反應就係唸佢會唔會攞曬d錢,將來萬一要離婚我連屋既錢都無?但係呢間屋我真係一毫子都無出過,我 ...

其實呢度9成既人都放錯重點

多謝你睇到我擔心乜嘢

加按,如果佢真係有經濟問題,我地應該一齊唸方法。問題係點解就剛剛鬧完離婚,好返無幾耐就同我講加按,好似若果離婚後我連半間屋都無埋

佢講個d無錢係戶口,低d利息還供樓個loan既原因,係咪真係值得我同意加按?

男爵府

oayfeefee 發表於 19-3-22 11:09
其實ftm有工人,媽媽都可以好忙架,只要唔係咩都比晒工人做的話。只要老公都同意樓主做ftm請工人,負擔到咪 ...

無措,加按比我感覺就好似卡com卡數

子爵府

jumug 發表於 19-3-22 11:36

其實呢度9成既人都放錯重點
我個人就真係唔鍾意你個諗法既
不過要方便下jm搵出重點

我覺得你問既所有野都係plan定離婚後如何不改生活質素
又或者話你心目中既未來已經冇你老公
加按後點解會你半間屋都冇埋呢?其實我唔明呢個諗法
因為借咗既錢係佢度?
你可以拎返一半傍身唔係唔肯簽都得

樓loan係最平息
唔敢講你係咪值得因為唔覺得你仲愛佢
但以loan來講係最抵

子爵府

回覆 lingfu 的帖子

樓主的諗法, 其實冇錯, 感情係日積月累, 咁多年, 仔都生埋, 但個老公所有野都收收埋埋, 現金從不過手, 有幾尊重個老婆呢?其實離唔離婚, 關系都已破裂, 樓主要自保都未嘗是錯, 咁多年婚姻係咪如呢度d jm 講 因為是ftm 因為層樓冇供就一毛都不值?再者加按是解決不到問題, 只會令問題惡化, 如個老公有心經營個家, 唔係用加按去解決問題

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

jumug 發表於 19-3-21 17:24

淨係搞小朋友功課,安排興趣班,測驗考試....都已經好忙同好 ...

姐姐廢成咁炒咗佢啦,連洗衫煮飯都係妳做,唔用佢妳都搞得掂啦,仲慳埋工人使費。

翡翠宮

點會無人睇到你既重點
只係個個都覺得長遠既解決方案唔係加唔加按咁簡單
你加/唔加; 都只係暫時平息左件事
你依然係一個無收入靠人比錢糊口既人
保到層樓你都只係有半層樓, 仲要唔賣得
咁你講到佢咁衰, 你同佢分手你預備食咩?
佢最多只負責供養仔女, 佢未必會供養你
上到庭; 官可能都會叫你返工
大人大姐, 一紙婚書佢唔係要負責養你過世既
你避得幾多?

當然你可以選擇死守唔離婚; 繼續做少奶
咁就唔好怨, 路, 係自己簡既

佢衰極都比你做左多年少奶, 事到臨頭, 你只係擔心層樓, 你覺得對方會唔會feel到你有幾愛佢呢?

首頁
45678...12

尾頁

跳至