婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

醫生診斷我有念珠菌,請問念珠菌係咪一定會痕? 因為我完全唔覺得痕。
但有d腫脹,分泌物亦都多。
原本我睇婦科係想睇有無子宮下垂,但醫生話我無下垂,反而有念珠菌。
但我確實陰道d異物感又有肚脹,都係子宮下垂跡象...
有無jm都係念珠菌,但唔痕又有陰部腫脹甘?

水晶宮

我記得我第一次念珠菌發作,就係下面唔舒服,有 d 痛有 d 腫,但完全無痕無豆腐渣。 等左好耐都唔好,直頭自己攞鏡照下都睇唔到咩事 (我無去睇醫生)。 後來唔舒服左好多個月,靈機一動不如試下念珠菌既藥,結果一搽即刻好,仲幾年無再發作。。。

大宅

Nbs 發表於 19-3-27 21:21
我記得我第一次念珠菌發作,就係下面唔舒服,有 d 痛有 d 腫,但完全無痕無豆腐渣。 等左好耐都唔好,直頭 ...

係呀,我都係第一次,我其實都無特別痛,但確實有腫脹,令到我行路有時都有d唔舒服,謝謝解答。希望的搽完,塞完藥可以好返晒

別墅

bbmiumiu 發表於 19-3-27 18:40
醫生診斷我有念珠菌,請問念珠菌係咪一定會痕? 因為我完全唔覺得痕。
但有d腫脹,分泌物亦都多。
原本我 ...

我早幾日Check咗分泌物醫生又係話係Candida念珠菌,我都係冇痕冇痛!就是分泌物有D黃黃的,約咗過後日返去複診

大宅

LilyLeung529 發表於 19-3-30 13:34
我早幾日Check咗分泌物醫生又係話係Candida念珠菌,我都係冇痕冇痛!就是分泌物有D黃黃的,約咗 ...

我都係,睇左第二次再用多之藥,不過我自己早兩日買左益生菌食,感覺好好多,希望用埋藥,雙管齊下,可以好返。
另外請問,你有念珠菌時有無影響period? 會唔會令到period週數亂左?

別墅

bbmiumiu 發表於 19-4-4 22:50
我都係,睇左第二次再用多之藥,不過我自己早兩日買左益生菌食,感覺好好多,希望用埋藥,雙管齊下,可以 ...

咁又無喎,我都係近呢一二個月先咁樣,都係正常來,早幾日睇咗醫生,開咗藥塞,依架分泌物好似都冇咩改善

伯爵府

LilyLeung529 發表於 19-3-30 13:34
我早幾日Check咗分泌物醫生又係話係Candida念珠菌,我都係冇痕冇痛!就是分泌物有D黃黃的,約咗 ...

你在私家檢查嗎?

我最近都驗到有,但一直冇痕冇痛冇異常感覺,但因為我是在健康院check到,所以冇人幫我follow, 佢只係夾張紙比我,張紙又講到冇發作唔洗理咁

別墅

小談心 發表於 19-4-18 07:21
你在私家檢查嗎?

我最近都驗到有,但一直冇痕冇痛冇異常感覺,但因為我是在健康院check到,所以冇人幫我 ...

首頁

尾頁

跳至