心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

三歲幾仔仔好激氣,早上起身叫極都唔肯刷牙,氹半個鐘又鬧先肯比我幫佢刷,食早餐又顧住玩,要出門返學又扭要食早餐,掉垃圾落街。
食飯係都唔肯自己食,玩玩具永遠倒到一地都係。
去街係巴士係唔肯扶住,踢前面張凳,唔比拖自己走左去,自己上/落扶手電梯,自己走左去,玩左幾個鐘,玩到天黑五分鐘又五分鐘都唔肯走,扭買玩具買野食,自己想點就點,唔會理我感受,一唔順佢意就隨時大喊大叫碌地,好辛苦
講道理唔聽,叫佢唔好咁做,咁樣唔岩,會有咩後果,唔聽,鬧又試過,罰又試過,好辛苦好辛苦

男爵府

頭先玩到天黑又唔肯返屋企,一路喊苦喊忽咁返屋企,忍唔住狠狠發佢脾氣,罰佢,見到佢訓左都索曬氣真係好心疼又好難受。
每日六點幾七點起身煮早餐,送返學然後買餸返屋企,洗碗曬衫執屋整餸,凖備好午餐又要湊放學,食左午餐又要洗碗執野,帶去興趣班/去公園/周圍去,玩完有時係街食,有時返屋企食,然後冲涼講故事上床訓,等佢訓左又要做好清潔收衫抹地收地先可以冲涼休息一下,每日都覺得好累,又唔聽話激到我頭都痛,除非無底線咁就佢。

男爵府

覺得自己好無用,想好好地湊住個仔,只要唔影響到人,無危險我都由得佢,都盡量帶佢周圍去玩,每日都咁激心,同老公感情唔好,暫時分開,想好好地,開開心心同仔仔一起生活,點解都咁難?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ricky0223 發表於 19-3-28 21:02
覺得自己好無用,想好好地湊住個仔,只要唔影響到人,無危險我都由得佢,都盡量帶佢周圍去玩,每日都咁激心 ...

……

大宅

有時真係好冇奈、唯有認為自己做得對、就可以!唔諗多

伯爵府

BK Milk勳章

可以出去上些關於育兒方面的課程。如果不方便可以去圖書館借書看,或上youtube。加油。

marwohk    發表於 19-10-31 11:26

首頁

尾頁

跳至