夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同老公結婚八年,有兩個小朋友,全職媽媽.近呢一兩年關糸越來越差,經常吵架,平時已經好少交流,放工返來拒有拒玩電話,我有我休息,有時幫手做下家務,但會有説話聽(咩都等我返來做)每晚會幫小朋友沖凉.一個月先行埋一次,平時基本無咩身體接觸!糸唔糸大部分感情時間耐了,都糸會更?特別糸生左B後特別明顯…

複式洋房

回覆 cherry_chan35 的帖子

同路人, 有時候懷疑大家沒有愛了。。只是為小朋友在一起。

梅花鹿    發表於 19-4-7 23:08

大宅

cherry_chan35 發表於 19-3-29 00:24
同老公結婚八年,有兩個小朋友,全職媽媽.近呢一兩年關糸越來越差,經常吵架,平時已經好少交流,放工返來 ...

我都是,不過我是男(emoji)妳說得對,真的好困擾

珍珠宮

首先要增加交流,對所有事都有好處!
由每天5分鐘開始

珍珠宮

首先要增加交流,對所有事都有好處!
由每天5分鐘開始

大宅

好媽媽勳章

我覺得必經階段,尼段時間雙方都好容易出軌,心態上覺得冇愛、為責任一齊...
佢有幫小朋友沖涼已經好好。其實佢唔主動咪你主動囉,例如佢返到黎你攬下佢、錫啖佢,煮一d佢喜歡食既野,講真,你係唔係都要煮飯,咪檔氹下佢囉。至於攪野,佢唔主動咪你主動囉,如果佢話攰你咪同佢講等你服侍佢囉,目的係想大家步伐行返近d。
兩公婆有咩唔講得唔做得,唔好分點解要我做先?點解要我讓步?事實時間會摧毀左大家感情,當初大家只係享受拍拖,依家兼顧既野事實多左,如果尼碟餸唔夠味你都會加返d調味啦,更何況感情?

男爵府

babyhi 發表於 19-3-29 09:51
我覺得必經階段,尼段時間雙方都好容易出軌,心態上覺得冇愛、為責任一齊...
佢有幫小朋友沖涼已經好好。其 ...

同意吖~好正面的做法~主動行出第一步往往有意想不到的效果~最重要係自己重唔重視呢份感情~面子呢啲嘢真係無謂計較

梅花鹿    發表於 19-4-7 23:09

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yes非常好
好鐘意最後一句: 如果尼碟餸唔夠味你都會加返d調味啦,更何況感情

男爵府

戴定頭盔, 以下純粹是個人想法, 不喜勿炳.

我覺得如果可以, 盡量不要做 FTM.
首先自已的生活重心變成了家庭, 包括一必家務和瑣事, 天天如是, 人都癲, 亦不會有好面口.
久而久之, 老公亦會覺得你脫節, 有甚麼事情都不想跟你討論, 自然就沒話題.
日日沒話聊, 感情漸變淡.

如果有人幫忙做家事和照顧小朋友, 自已去工作, 和社會保持接觸, 和老公相處時可以聊自已工作上的事情, 所見所聞, 老公亦不會看低自已, 平起平坐, 這樣感情比較能維持.

所以, 我認為 FTM 很偉大, 為了家庭, 可能沒有了自已.

大宅

cherry_chan35 發表於 19-3-29 00:24
同老公結婚八年,有兩個小朋友,全職媽媽.近呢一兩年關糸越來越差,經常吵架,平時已經好少交流,放工返來 ...

你想改變現狀,首先要改變嘅係你自己,你用心地加倍對他好,他一定感受到,你改變同時他唔多唔少都會對你作出改變,感情雙向的!下一步就係針對問題所在,大家一齊去傾點解決問題,要感情升溫必須兩個人共同建立!如果大家仍然愛嘅,個溫度一定可以升返起!樓主努力吧!行動先係最實際!

複式洋房

回覆 babyhi 的帖子

不能認同更多。。。
我同老公一齊11年,頭2年真係好開心,但當升格做人妻之後,繼而做埋媽媽,攪到自己眼裡得仔女,夫妻感情。。。房事都變得死水咁。。。好在我老公係個乜都願意慢慢傾嘅人,我比較性急又燥底,好多時候都係佢就我,而我都係一個嫁咗之後,做FTM嘅媽媽,近呢2年,發現感情愈來愈淡,老公都覺,但佢好有耐性同我慢慢傾,發現原來有時候,係我自己覺得自己喺屋企做得好辛苦,完全無重視佢一個人養起成頭家,佢一樣辛苦,近來,我地開始安排2個人拍拖時做過嘅嘢,再重溫當初相識嘅地方,一切再慢慢重新開始,不論男女,總會睇咗自己有幾辛苦先,我覺得,如果真係重視這個家,愛老公仔女嘅,一定要睇到對方先,咁先至唔會失去果份動力繼續行落去的,祝福大家,加油

珍珠宮

仔女系會破壞兩夫婦既感情

大宅

好媽媽勳章

回覆 HRM_ME 的帖子

方法有好多種,與其諗唔到咪試下囉。你幸運,撞到個對手願意樣樣攞出黎講,唔係個個男人都會主動出聲。身邊人有幾好我地唔知,你同佢有幾多經歷、幾深感情只有自己先,我心態[嘗試]。如果樣樣唔試淨係得個怨倒不如去求變,變唔到大不了分開,至少盡力過,問心無愧

HRM_ME    發表於 19-3-29 14:15

瑪瑙宮

佢會幫手做下家務又同小朋友沖涼, 都幾好丫.

子爵府

回覆樓主:

為咩事吵架?家務?

侯爵府

JessicaElla 發表於 19-3-29 10:52
戴定頭盔, 以下純粹是個人想法, 不喜勿炳.

我覺得如果可以, 盡量不要做 FTM.

我諗做唔做 ftm 不是重點啩,重要嘅係保持自我,有自己想法,嗜好,朋友,多閱讀,多關心時事。
(利申:已做 ftm 12年,托賴仍係丈夫傾訴對象)

大宅

有智慧!

梅花鹿    發表於 19-4-7 23:10

男爵府

anna59 發表於 19-3-29 14:08
仔女系會破壞兩夫婦既感情

但又好多人覺得冇仔女唔得喎,好矛盾

珍珠宮

回覆 canteen31 的帖子

年代吾同左,好多人生左bb後悔

洋房

由戀人變家人,愛情變親情,相信好多人都經歷過,自己要懂得調節,人生就是這樣了!
自己的父母,祖父母.......都是這樣的,愛情不能永遠都火熱的,兩人相處,靠感情才能細水長流。

首頁

尾頁

跳至