心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

懷疑自己生完bb後2年後一直都抑鬱,但吾知起邊可以搵人傾或睇醫生,睇下係咪算抑鬱

我人以前都係一向都比較悲觀
生完後重差,情緒一直都打吾起勁
日日都好不開心,冇咩盼望,都冇曬興趣,
工作好大壓力,日日都好多負面情緒
每日好似行屍走肉咁,覺得自己適應吾到起香港生存
好多事擔心,家庭工作經濟婚姻,甚至時下香港紛爭好多都令我好憂慮小朋友的未來

好想搵人傾,但又吾想煩到朋友

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

複式洋房

你試吓打去嗰啲熱線同人呻下先啦!再唔係依度成班JM聽你講架

大宅

kunn 發表於 19-3-30 23:33
懷疑自己生完bb後2年後一直都抑鬱,但吾知起邊可以搵人傾或睇醫生,睇下係咪算抑鬱

我人以前都係一向都比 ...

工作好大壓力,日日都好多負面情緒
每日好似行屍走肉咁,覺得自己適應吾到起香港生存
好多事擔心,家庭工作經濟婚姻,甚至時下香港紛爭好多都令我好憂慮小朋友的未來

好想搵人傾,但又吾想煩到朋友

(emoji)我情況一樣,你簡直講哂我心底話

老公又成日話我諗得太多,叫我唔好諗,我都想,但知易行難

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

Cindyma520 發表於 19-3-31 01:55
你試吓打去嗰啲熱線同人呻下先啦!再唔係依度成班JM聽你講架

知吾知有咩熱線可以打去傾下?

以前起健康院有跟進,不過明白社工多野做,見你生活正常吾係尋死,就急住close file

複式洋房

回覆 kunn 的帖子
機  構熱  線時  間備  註
社會福利署熱線

[url=tel:2343 2255]2343 2255[/url]24小時服務星期一至五 9:00-17:00
星期六 9:00-12:00
由當值社工提供服務
其餘時間可留言或接駁「東華三院社工」
香港明愛家庭服務
向晴熱線
1828824小時緊急熱線電話輔導為正面對危機、突變、困擾或創傷的個人及家庭提供二十四小時一站式服務,協助服務對象及早預防危機的發生,提高處理危機的能力,及減輕所帶來的創傷。
生命熱線
預防自殺熱線
[url=tel:2382 0000]2382 0000[/url]24小時服務為失落無助及有自殺傾向人士提供保密的電話服務
生命熱線
珍愛生命長者熱線
[url=tel:2382 0881]2382 0881[/url]24小時電話輔導專為患有抑鬱症及有輕生念頭的長者提供熱線服務
香港撒瑪利亞防止自殺會[url=tel:2389 2222]2389 2222[/url]24小時熱線為所有受情緒困擾無助或有自殺意圖的人士提供即時情緒紓緩。
和諧之家24小時婦女熱線
[url=tel:2522 0434]2522 0434[/url]24小時熱線協助受家庭暴力影響的家庭,遭受身體虐待、精神虐待的婦女及兒童,提供緊急輔導及入住宿舍之服務
和諧之家24小時男士熱線
[url=tel:2295 1386]2295 1386[/url]星期一、三、五 上午10:00-晚10:00二、四、六
上午10:00-晚 6:00
(公眾假期除外)
協助受家庭暴力影響的家庭,遭受身體虐待、精神虐待的男士及兒童,提供緊急輔導及入住宿舍之服務
東華三院芷若園
危機熱線
1828124小時熱線由專業註冊社工接聽24小時熱線,為性暴力受害人,面對家庭暴力或或

大宅

kunn 發表於 19-3-31 10:46

以前起健康院有跟進,不過明白社工多野做,見你生活正常吾係尋死,就急住c ...

你可以试下新生精神康復會,我都有見佢地D社工

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

以前起健康院有跟進,不過明白社工多野做,見你生活正常吾係尋死,就急住c ...

樓主,睇下幫唔幫到你
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

要記住呀,俾多啲希、搵多啲興趣俾自己。先可以生活美滿! 如果真係覺得自己有抑鬱既話就要儘早求醫,抑鬱唔會自己好返架!

大宅

可以打向晴軒熱線 18288
或者去社區中心/家福會/社署綜合家庭服務中心等等
再或者可以去門診診所,將你嘅情況講比醫生知

333s    發表於 19-4-7 21:48

男爵府

熱血金章

其實可以先搵下家庭醫生,睇下佢幫唔幫到妳,而家好多家庭醫生都有處理情緒問題和抑鬱病症的經驗。

同一時間可以搵下人傾訴下,屈埋喺心好容易屈到病呢!

首頁

尾頁

跳至