婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

99昨日同老公講,叔仔老婆煲咗好多次湯拎俾佢(99上兩星期做完手術)99話知我地住得遠,我收工又夜,否則我一樣都會煲俾佢。我問老公99係唔係俾說話我聽,妯娌一樣要番工,我地實則又唔係真係住得好遠。姑仔住係99隔離街,姑仔都冇煲湯俾佢,又唔見佢出聲。我同老公講照顧你呀媽係仔女責任唔係新抱,要做就係你個妹做,唔係我

大宅

三國1 發表於 19-3-31 10:15
99昨日同老公講,叔仔老婆煲咗好多次湯拎俾佢(99上兩星期做完手術)99話知我地住得遠,我收工又夜,否則我一 ...

其實佢都係想爹下個囝,聽左就算!有人煲湯比佢就得啦,個個都煲邊飲得晒。做心抱既,要學識不要對人地父母家人講既說話對號入座。就算係比說話你聽,你已表達左你心裡果句(照顧父母係自己囝女既責任,唔係心抱)無謂再諗咁多。

我一向只會憑心做事,想做/關心下就去做,唔想既,唔出聲老公亦不會多講。

大宅

回覆樓主:

因為你唔係佢生囉。我男家都係咁㗎

大宅

三國1 發表於 19-3-31 10:15
99昨日同老公講,叔仔老婆煲咗好多次湯拎俾佢(99上兩星期做完手術)99話知我地住得遠,我收工又夜,否則我一 ...

人地做到 自己做吾到 咪由得叔仔老婆拎孝順獎 無辦法架啦

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

回覆樓主:

買一個電飯煲,有煲湯功能的,煲俾佢Lo ?

珍珠宮

回覆樓主:

咁一次半次都無,除非你地關係好差je~
我覺得,你煲下湯又無壞嘅,咪當順便煲埋俾自己同老公飲囉~
我幾時都話,自己做足本份,遇到再野蠻嘅99,起碼自己都心安理得,由得佢癲~
如果真係唔想煲,都無人迫你呀~咁叔仔老婆有煲,俾人讚下都好應該呀~

珍珠宮

吹吹水 發表於 19-3-31 13:45
咪好似啲新抱有咗bb,覺得99要煲湯煲補品煲薑醋俾佢哋,唔煲咪叫99老咗食自己一樣。
如果知道朋友同事入院 ...
探佢就一定有啦!依家係講煲湯俾佢,我連自己屋企都少煲同煮飯,我真心唔會煲過去俾佢(就算冇番工),我生時99冇煲湯同薑醋俾我,我亦冇要求,薑醋99唔識煲,係我媽煲埋俾男家,我覺得冇所謂亦唔會話係男家責任,但唔該唔好要求個新抱做,佢個女住隔離街都唔煲(佢話佢唔識煮飯煲湯,我都一樣係唔識),點解要俾說話新抱聽

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-3-31 16:00
咁一次半次都無,除非你地關係好差je~
我覺得,你煲下湯又無壞嘅,咪當順便煲埋俾自己同老公飲囉~
我幾時 ...
我99唔算煩嘅,我都有成日讚叔仔老婆好孝順(佢兩公婆真係好堅乖),但煲湯就真係冇諗過要做,我媽做手術都係煲過一次咁多。我今次係唔中意佢俾說話我聽啫,正如我生仔時我都唔會要求99煲依樣嗰樣 佢唔識煲薑醋未我呀媽煲埋俾佢派都冇所謂。

珍珠宮

三國1 發表於 19-3-31 16:08
我99唔算煩嘅,我都有成日讚叔仔老婆好孝順(佢兩公婆真係好堅乖),但煲湯就真係冇諗過要做,我媽做手術都係 ...

把口生係99度,你唔要求人,唔代表人地唔會要求番你,況且你媽包容你,唔代表99都會包容你,佢又唔係你親生阿媽~
同99講道理。。。算吧啦~

禁止訪問

珍珠宮

吹吹水 發表於 19-3-31 19:41
樓主覺得99俾說話你聽,咪做番好本份咪無說話聽囉。又唔想做又唔想俾人話,2+99唔舒服入院,唔係貪得意特 ...

你眼有病架,邊度寫住我冇去探佢,邊度有寫99冇湯飲,你有閱讀障礙就睇多次先答嘴啦!仲有咩叫做番本份呀!照顧父母係仔女本份唔係新抱女婿嘅本份

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

珍珠宮

重新 發表於 19-3-31 23:00
x2
一次半次又唔係成日煲,咪當煲畀老公飲囉,如果唔識煲,去健康工x,鴻x堂都有得買,用個壺入住去,唔講 ...

又咁講,雖然係咁諗,但我覺得樓主99唔需要俾說話人地聽囉…話晒又唔係自己仔女,過門都係客,邊個新抱對佢好,咪對番邊個新抱好囉…
尼件事,其實好小事~

禁止訪問

珍珠宮

重新 發表於 19-3-31 23:18
你搞錯啦!
唔係過門係入門,所以唔係客,係屋企人,如果想做客一世單身仲好,唔洗煩 不過好多 ...

好多人呢~淨係會要求人地嘅~
應該話,淨係重視自己沒有的~
都係果句,自己做足,就問心無愧~
不論係99,定係新抱~

別墅

回覆樓主:

其實睇你99一直點對你.如果佢平時對你好好,有0的野係要做.
但你生b99都無動作,佢真係無乜資格要求,依0的野相付相乘.

首頁

尾頁

跳至