自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

淘寶選了官方直送,並且在淘寶付了運費人民幣¥25,但中通快遞打電話來説上門要另外收港幣$20,之前一直沒有說過要格外付費,請問淘寶官方直送都是這樣的嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

選官方直送是想應該會快一點收到,但事與願違。。。
星期三上午淘寶下單,星期五打去問順豐,順豐說送去香港那段是四方負責我打去四方很多次,但沒有人聽,然後在微信上找四方客服,他們說只負責大陸段那部分。。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

然後晚一點有人打電話給我,但我剛巧正在有另一通電話真正在聊,所以沒有即時接聽,10分鐘之後馬上打回去,説是中通快遞。我說,不是四方嗎?怎會是中通?對方沒有回答我。他説已經走了,要明天,我問明天要什麼時間?中通説要星期六12點1點,但我説那時候不在家,問他可不可以早點來,他沒有明確答應,到了星期日大約12點打來,我說不在,最後改約星期一,最後下午6點送到,速遞變慢遞

最慘係期間不知道找誰,説是四方後來又變成是中通。。。又不知道去哪裡找客服

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你個價錢只係直送香港工商業區,住宅屬偏遠地區係要加20,幾乎間間集運都要另外收費的

男爵府

我有用官集,住宅上門係要比20蚊

子爵府

送上屋企係要收20蚊,不論大小。
所以我宜家揀自提櫃取

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實自提點就再附近,我可以自己去拿貨的,我跟中通說可以放在自提點讓我自己拿嗎?他説,可以,但要拿回去,再安排再發貨,這樣又要等多2~3天。。。不想等了又等,唯有乖乖多付$20。

我一直以為已經付清了運費,怎知道差不多要送上來之前卻跟我說要多收$20,跟本從來沒有人跟我提及過這個費用。。。

珍珠宮

bobomia 發表於 19-4-1 21:34
淘寶選了官方直送,並且在淘寶付了運費人民幣¥25,但中通快遞打電話來説上門要另外收港幣$20,之前一直沒 ...

因為你個地址係住宅,間間都要加20-30蚊,另外官方直送或者集運,四方即係中通

珍珠宮

2024年龍年勳章

cheese08 發表於 19-4-1 21:42
你個價錢只係直送香港工商業區,住宅屬偏遠地區係要加20,幾乎間間集運都要另外收費的
...

IC,要收費無問題,但從來沒有寫出來,又無人提過,速遞都是送上門前10分鐘才打電話説要額外收費。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

carriennn 發表於 19-4-1 21:44
我有用官集,住宅上門係要比20蚊

IC,要收費無問題,但從來沒有寫出來,又無人提過,速遞都是送上門前10分鐘才打電話説要額外收費。。。

子爵府

是。
來到話收$20。
我話自取,佢會送反去。一般1-2天可到店自取。
如果重野就比個$20

珍珠宮

2024年龍年勳章

Janetboyyan 發表於 19-4-1 21:45
送上屋企係要收20蚊,不論大小。
所以我宜家揀自提櫃取

IC,要收費無問題,但從來沒有寫出來,又無人提過,速遞都是送上門前10分鐘才打電話説要額外收費。

我問淘寶店家,問究竟是送上門還是自提,他也説不知道,看圖1上面寫著送上門或自提,跟本都沒得選

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

送住宅正常

珍珠宮

2024年龍年勳章

luppy 發表於 19-4-1 21:48
是。
來到話收$20。
我話自取,佢會送反去。一般1-2天可到店自取。

如果知道係咁,我用返buyup算啦,起碼我自己一早可以選送上門定係自提,宜家係無得比我揀,趕住用先至諗住用直送嗻點知仲慢過我用buyup,收費又唔清楚

珍珠宮

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 19-4-1 21:45
因為你個地址係住宅,間間都要加20-30蚊,另外官方直送或者集運,四方即係中通
...

原來四方=中通,宜家先知

請問官方直送,係咪全部都係中通呀?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

bobomia 發表於 19-4-1 21:51
IC,要收費無問題,但從來沒有寫出來,又無人提過,速遞都是送上門前10分鐘才打電話説要額外收費。

我問 ...

如果近順豐,可以同賣家講,寄順豐到付,地址填順豐門市,電話寫自己手機,賣家就只收貨價,到左自己去門市取同比錢,咁就唔使搵人等門口又唔使收廿蚊上門費,但通常訂d易爛同細件又想快d拎到既野

伯爵府

回覆樓主:

上兩星期都諗住直送快d,點知仲比集運慢, 為咗慳20蚊仲要踏車出去攞,用集運樓下就可以攞

子爵府

bobomia 發表於 19-4-1 21:51

我問 ...

淘寶店家唔會知嫁 佢地淨係負責內地部分

琥珀宮

回覆樓主:

上門送住宅不嬲要另收費,如偏遠地區仲要再收另一個價添

琥珀宮

bobomia 發表於 19-4-1 21:57
原來四方=中通,宜家先知

請問官方直送,係咪全部都係中通呀?

好似話係被收購咗

首頁

尾頁

跳至