自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

hp_momusu 發表於 19-4-2 00:56
我同我老公細佬老婆唔岩,但我老公同奶奶成日都迫我話做大嫂要大方啲,但我真係大方唔落,中面發生過太多大 ...

戴口罩去食飯,哪用同弟婦說話。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

hp_momusu 發表於 19-4-4 23:25
有人問點解我嬲弟婦而唔係6299,其實我明白錢係我6299既,佢鍾意借定唔借係佢地既自由,成件事一定有唔開心 ...

咁妳真係要學下其他JM嘅說話寸返佢喇,笑笑口話佢,話中有話,佢又奈妳不何,妳又冇得罪6299,日子有功,佢就會自動收嗲。

wcpcelia    發表於 19-4-6 10:40

男爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:03
回覆 yokulami 的帖子

我都想當佢透明,但我奶奶成日都想成家人開開心心,食飯時硬係要迫我地同對方講野, ...

我明白哩種心情!

大宅

hp_momusu 發表於 19-4-2 00:56
我同我老公細佬老婆唔岩,但我老公同奶奶成日都迫我話做大嫂要大方啲,但我真係大方唔落,中面發生過太多大 ...

咁你老公都做得出之前答應俾你唔出現,臨行前你唔去就黑面。你都可照版煮碗架,佢講咪應承,臨到酒樓同全世界講肚瀉、 頭暈要返屋企,呢D咪以其人之道,還至其人之身,雖然佢係老公,但都要俾佢知唔可以行呢套,咁會令人唔開心架!!

大宅

呢度啲人都幾自貶身價,做咩要睇佢哋面色,唔俾面咪唔俾面,6299 關我咩事,咩處於下風,who cares the position in this so called family? 河水不犯井水,冇欠你,關我咩事?老公冇理你感受,不用俾面佢啦!教育下佢人地有冇當你仔先!

jiji2    發表於 19-4-6 08:09

大宅

其實借左幾多錢?佢地有冇還到?

子爵府

每次奶奶迫傾計,你咪講返租樓好吃力呢個話題囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

做大嫂應對c6弟妹及配偶大方?

有義務就有權利。

告訴99,如以長兄為大(長兄為及),你係大嫂,對後輩(弟妹及其配偶)的不禮貌行為是有責任教導的。

大方不等於要受佢氣。冇禮貌的後輩係要教的。

如62,99偏心弟弟,借錢幫佢交首期,但冇借錢俾你地仲俾他倆吋你地示威,都係多年前的事,不用嬲一世。但如次次見都口擇言,就係他倆錯,作為大嫂,要教他們規矩。

兄友弟恭,弟或弟婦不恭,你同C6就可友,不要因為做大,要忍氣一世。但陳年舊事就忘記吧。

將來如C6應丞你不用去,就叫佢立字為據及簽名。我對男家忍氣吞聲十几年,卒之爆炸,要C6簽纸,以後可一世不見。

男爵府

hp_momusu 發表於 19-4-4 23:52
有時真係好難拿捏 其實我從來無諗過做好人 掩識住自己有幾唔鍾意佢 好多時我都係想唔出聲就算 但99又要大家 ...

唔想見咪唔見,但你地過兩年買可能又平左又大咗,世事難料喎。

禁止訪問

大宅

yurijm 發表於 19-4-2 01:13
講下風花雪月既事囉
傾計都有好多層次
吹下水、講下最近有乜好食

我唸佢係嬲到唔想睬佢阿嫂。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實唔關個弟婦事,你咁講只可以話孻仔拉心肝
最可憐反而係你老公 ,明知但又可以點?
你做人老婆都唔識做,你老公係家人面前更難立足

公爵府

大宅

hp_momusu 發表於 19-4-4 23:52
有時真係好難拿捏 其實我從來無諗過做好人 掩識住自己有幾唔鍾意佢 好多時我都係想唔出聲就算 但99又要大家 ...

你發佢一次圍就唔會迫你,鍾唔鍾意一個人,係無得迫架喎。

子爵府

回覆樓主:

除非細佬老婆講野串串,有6299疼
大聲表示自己有,而大嫂咩都冇……係度諷刺,大嫂,就唔like。

首頁

尾頁

跳至