自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

水晶宮

jumphigh 發表於 19-4-2 07:50
我同你一样, 又係有一個極討人厭嘅弟婦, 同一個極唔識做嘅奶奶。
我唔會再理人哋點睇, 既然每次同佢哋食 ...

所以話,嫁比老公,唔係嫁比兩老同家人,洗咩理,最緊要開心,有時我覺得,若兩老有錢,而咁唔再見,仲好,唔洗比人唱貪人錢繼續扮,我眼見好多忍忍忍,為左討好兩老一伸,錢到手

洋房

hp_momusu 發表於 19-4-2 02:08
多謝大家聽我呻!我都明要俾面老人家,所以咁多年黎我次次都話唔出席,但我每一次都有出席架😅只不 ...

最心淡你老公都發你老婢, 有小朋友愈大愈難儲, 洗費漸多

你老公同你同條船,唔幫你明你氣頂

不過唔借男家錢都好, 男家咁偏心, 借過佢地錢, 有排受人面色

將來一個仙都係自己兩公婆出, 受小好多閒氣

大宅

hp_momusu 發表於 19-4-2 00:56
我同我老公細佬老婆唔岩,但我老公同奶奶成日都迫我話做大嫂要大方啲,但我真係大方唔落,中面發生過太多大 ...

放開懷抱,當去開會見客

大宅

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:18
回覆 木土土 的帖子

我早幾年都會出席,因為我都明老爺奶奶係要俾面去,但真係次次都俾我奶奶迫住做好人, ...

我老公都好鍾意做埋呢d野。想講就會講。吾想講 你出口叫我講咪仲尷尬 我通常都會hea 答就算 等大家都get到我吾想講 就吾會追問落去

珍珠宮

偏心呢d無得攪。如果唔想去,我係你會偶然扮病炸死

琥珀宮

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:22
回覆 vlnz 的帖子

佢地個原因係話細佬同弟婦無能力,覺得我同我老公儲多幾年錢就會買到,所以最後借俾佢地 ...

呢d父母又係嘅,兩兄弟一人一半未好囉,兄弟妯娌之間感情都比佢地影響左,講到底樓主99係錫叔仔一家多d

禁止訪問

子爵府

明白你感受,朋友的大伯和阿嫂係專業人仕,搵到$,99反而會幫佢地上車(比左成7成),買車位等。而朋友和老公之前搵得唔多,99反而唔幫,叫佢地繼續租樓住. 之後兩兄弟因為E件事冇以前咁friend.

不過,我朋友因為冇受過99既恩惠,所以佢唔會care 99講乜諗乜,鐘意點就點,話之佢.

所以,樓主,你唔駛太在乎佢地既感受,亦唔駛迫自己扮大方,點解細佬一家唔可以大方?叫佢地扮大方讓番層樓出來囉⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:18
回覆 木土土 的帖子

我早幾年都會出席,因為我都明老爺奶奶係要俾面去,但真係次次都俾我奶奶迫住做好人, ...

問你邊度好玩,你咪同佢講:「好耐冇去玩,依家儲緊錢,深圳都冇去過,費事使錢」
總之佢講乜,你都借d意扯到個「錢」字,講多兩句,佢都冇癮啦

琥珀宮

jumphigh 發表於 19-4-2 08:35
最好笑係呢啲咁唔識做人旣奶奶, 搞到兩兄弟冇哂感情之後, 仲夠膽死 一味話一世人兩兄弟,乜乜物物, 佢 ...

佢地唔想承認自己偏心,其實真係唔明咩心態,兩個都係自己生,點解會偏心?

珍珠宮

回覆樓主:

叫你c6攪掂99
唔好迫你同弟婦講野
你先會過去囉
你99實情想你地和好
但好心做壞事
首期呢d野真可嬲一世
所以我父母盡量4個子女都幫
勁偉大

珍珠宮

hohoho2013 發表於 19-4-2 08:41
問你邊度好玩,你咪同佢講:「好耐冇去玩,依家儲緊錢,深圳都冇去過,費事使錢」
總之佢講乜,你 ...

大宅

hp_momusu 發表於 19-4-2 02:08
多謝大家聽我呻!我都明要俾面老人家,所以咁多年黎我次次都話唔出席,但我每一次都有出席架😅只不 ...

我哋做塘邊鶴嘅,可能覺得好小事,反而怪樓主點解唔出席老爺生日飯。但講真,當樓主老公,62同99都覺弟婦有問題時,咁樓主唔開心都好正常喎,畢竟咁多年唻嘅家事,又點喺討論區三言兩語講得清?

樓主老公佢哋之所以忍弟婦,係出於佢哋錫佢細佬,但對樓主唻講,c6個細佬已經係搭上搭,而家講緊係佢細佬老婆,又真係好難叫樓主忍。

我只想安慰樓主-"天道酬勤",雖然無左層樓係好耿耿於懷,但原諒別人等於放過自己,太執著於過去失去嘅,會睇唔到將來能擁有的。唔係要你接受佢,只係唔值得為左一個無關痛癢嘅人,影響你同老公嘅關係,係為你自己好。

子爵府

回覆樓主:

中國式父母,永遠強人所難,只要佢地自己開心就得。個個都係「蘇大強」。
好父母,少之又少。永遠用仔女滿足自己。

大宅

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:44
弟婦喺依件事態度係好差,覺得老爺奶奶只需要幫佢地,唔應該幫我地。你地只睇文字上就覺得我小器唔知嬲乜, ...

完全明白呀,對住呢D八婆好難忍,不過我覺得你要同99攤牌,你來飯局冇問題,不過唔會呢個八婆講野

珍珠宮

回覆樓主:

睇到呢度,又諗起好多父母一廂情願咁話,要生多個,等第日大個有兄弟姊妹互相照應了

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

waic 發表於 19-4-2 08:57
睇到呢度,又諗起好多父母一廂情願咁話,要生多個,等第日大個有兄弟姊妹互相照應了
...

生多個照應冇問題,問題係父母偏心呢
總有離別的時候

大宅

fa_chan 發表於 19-4-2 08:39
明白你感受,朋友的大伯和阿嫂係專業人仕,搵到$,99反而會幫佢地上車(比左成7成),買車位等。而朋友和 ...

最直接叫細佬加按層樓出來拎舊錢俾大佬做首期,本來呢舊錢就係大佬要用,而家咁都好正常吖

伯爵府

其實如果去到你呢個咁眼火爆嘅位
可能我每次家庭聚會都會話出席唔到因為我哋冇錢
我哋要儲錢買樓
再補多句我哋算係咩呀
弟婦去咪得囉
你地咁鐘意佢
每次都講啲要心要肺嘅說話就唔會再有人叫你去

首頁
45678...15

尾頁

跳至