自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 19-4-9 09:31
學到嘢了 多謝你
大家互相學習
秘書好多野靠自己執生(我無讀過秘書課程), 都有jm講過, 你係愛佢你就自然會思考點去跟得貼, 再貼

大宅

呢個帖學到好多嘢呀大家可唔可以講多d⋯⋯等我可以留意一下thank you

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-4-8 10:29
唔係,工作同excel無關,識基本用囉,基本formula仲得
我仲叫緊我妹教我pivot table同v lookup,因 ...

我都好想學呀,覺得識用呢2個好勁!

大宅

回覆樓主:

剛做秘書,真係多野做到痴線,全日停唔到手,連飲水,去廁所都未必有時間,因為我老細是部門最大,咩都經佢,每日係海量文件,原本好有心機逐份mark in out, 但太多啦,大把野做

schedule有2 本hard copy加web calendar, 仲要約人,reply email....

日日都遲個幾鐘走

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

moimoi256 發表於 19-4-10 21:09
我都好想學呀,覺得識用呢2個好勁!

Vlookup竟然尋晚學左,唔難(衰女包返學要學,阿媽廿四孝做書僮)
Pivot table就仲未上手,我都係見人地用黎分析數據用得好爽

王國長老

moimoi256 發表於 19-4-10 21:13
剛做秘書,真係多野做到痴線,全日停唔到手,連飲水,去廁所都未必有時間,因為我老細是部門最大,咩都經佢 ...

未上手,而且新人上任正常都有一堆outstanding 野等住處理
遲d熟手就ok架喇

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-4-10 21:43
Vlookup竟然尋晚學左,唔難(衰女包返學要學,阿媽廿四孝做書僮)
Pivot table就仲未上手,我都係 ...

自學好難

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-4-9 12:24
大家互相學習
秘書好多野靠自己執生(我無讀過秘書課程), 都有jm講過, 你係愛佢你就自然會思考點去跟 ...

請問邊度有得讀sec ? 要教得好和認受性

王國長老

moimoi256 發表於 19-4-10 22:04
請問邊度有得讀sec ? 要教得好和認受性

我無讀過sec,靠自摸

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-4-11 06:11
我無讀過sec,靠自摸

hkma有得讀,10 個月,萬幾,其中有course report writing同secretarial practice好似幾好

珍珠宮

moimoi256 發表於 19-4-12 13:08
hkma有得讀,10 個月,萬幾,其中有course report writing同secretarial practice好似幾好
...

HKMA 有錢交學費就收你讀。

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-4-10 21:44
未上手,而且新人上任正常都有一堆outstanding 野等住處理
遲d熟手就ok架喇
...

今日接觸一個在hk有地位既人的秘書,從未見過咁無禮貌既人,素未謀面,只是第一次講電話,語氣又差又串,覺得自己高高在上!好心啦,佢代表緊佢老細,唔好丢佢老細架!感覺真係好差!

首頁

尾頁

跳至