自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

水晶宮

JoanC 發表於 19-4-2 22:47
認真講,你可能真係唔太適合做老闆秘書。

如老闆打算買洗手液機,我會搵多幾個品牌做比較,再揀出三個比 ...

你好pro

子爵府

回覆樓主:

考慮吓繼唔繼續係度做... 呢句你應該都知道佢對你嘅評價.,對你冇乜好感。。。有能力嘅都係轉工,人夾人缘。。。

大宅

冬日勳章

zone123 發表於 19-4-2 23:24
我都係我老闆細秘書,
我阿姐係大秘書。
我公司有兩個老闆,

睇你噉講你應該湊得佢哋好妥當,佢哋咁唔捨得你 ,好厲害啊 !!

大宅

冬日勳章

milk323 發表於 19-4-2 23:29
呢個係要的。你幫老細搵地方食飯,要知佢想食咩價位,要裝修定要local ,要攞埋餐牌同問定有冇優惠。可能 ...

好實用啊!!!
我已經save 底左,我之前搵餐廳我都會搵定幾間但係就冇咁詳細睇埋佢入邊啲價錢啊或者食乜嘢
實在太好喇,你写得咁詳細我下次就識得點做,多謝曬。

你通常係咪會自己有一本note book寫低曬商場啲泊車地方啊,有乜嘢食噉?

大宅

冬日勳章

zone123 發表於 19-4-2 23:27
不過湊我兩個老闆,
我都好比心機湊!
因為佢哋都老,有時要講好多次,

你做得咁好,有冇啲心得可以教下我?

子爵府

其實唔只係秘書丫,普通打份工,對住唔同上司,唔同老闆,都要用唔同既方法去熟習。

我覺得你可以再睇多兩個月,俾三個月時間自己同老闆去磨合,三個月盡咗力都唔得就算。

你舉個個例子,我又覺得老闆唔算好mean, 當然,可能佢既語氣好差,令你難受,但諗深一層,佢問既問題,真係好基本,咁佢請了秘書,緊係將呢d "基本","無聊" 既問題交俾秘書啦,佢只要答案,不要動腦~正如我買部機,都會諗呢d 問題 , 會唔會係你以前老闆比較隨和,簡單,所以你先覺得宜家老闆難湊?

我覺得如果你知道佢開邊飯,你咪盡量去滿足佢囉,本身秘書就係要咁樣。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

我覺得你老細好C9 啊!估唔到係男人喎

我未做過祕書,但我地做C9 咪就係做呢d 囉,樣樣都格格格,要買野,你諗吓消委會報告,買洗衣粉要睇佢清潔效能,容量,價錢,可用幾多次,平均每機衫用幾錢,買化妝品又諗吓雜誌做既大比拼。。。買野都係想平靚正

FTM 得閒,通常做約會攪手,都係諗食乜,價位,有乜招牌菜有冇coupon 有冇信用卡優惠有冇得給泊車飛。

我今次旅行都寫左3個plan

如果你有心繼續做祕書,就喺到堅持吓,當木人巷,訓練吓自己,加油呀

男爵府

angieyu 發表於 19-4-2 23:02
我係佢老婆請返嚟嘅 ,唔知關唔關事

可能你老板特登hardtime 你,你走了可以叫情婦來頂你個位

伯爵府

你才個了一個月,未摸清老闆喜好,性格才出現問題。
細心些記下老闆喜好,每次做事的細節有幫助,加油。

男爵府

angieyu 發表於 19-4-3 00:38
你做得咁好,有冇啲心得可以教下我?

其實我唔只湊兩個老闆,
仲要湊埋我阿姐架!
總之佢哋想點米幫佢,
如果佢哋再有其實問題,
米答我轉頭問問再覆佢!
有d野做得一兩次,
其實第三次你已經估計佢哋要你問乜!
不過真係有d pk老闆旣!

大宅

老闆請個秘書返來幫手,就係唔想事無大小都要自己煩、自己攪。做秘書唔使讀咩秘書課程,不過性格同經驗好重要。如果你唔係個種做嘢會上心、細心、要求做到最好嘅人,你確實唔適合做秘書。

要記住,坐房嘅大部分都唔想煩,最好事事同佢講清講楚,唔好要佢bother,咁就最好。

珍珠宮

回覆樓主:

洗手液問題 其實問得好正常喎
我會揾定最好嗰二,三隻畀佢揀

大宅

angieyu 發表於 19-4-2 23:02
我係佢老婆請返嚟嘅 ,唔知關唔關事

關事

男爵府

回覆樓主:

連用啦電, 用幾耐都唔個知, 咁我覺得真係你唔夠細心喎。 自己買既都會留意呢d野啦

伯爵府

angieyu 發表於 19-4-2 23:01
莫非真係要去煲下劇先得

我老闆鍾意食辣椒油,而家我每次出去食飯都袋樽辣椒油起身,攞命 ...

痴線,走啦!我老闆都係like食辣,我只會去到間食肆問人有無辣醬咋! 有就有,無就無,你老闆根本好多無理要求

琥珀宮

angieyu 發表於 19-4-2 22:27
我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左 ...

老細要教嘅,多口問係未女上司?

琥珀宮

angieyu 發表於 19-4-2 22:54
謝謝你!你講得好詳細你介唔介意講多少少?
可能因爲我以前老闆比較易湊的,我未遇過啲咁嚴格嘅老闆 :pity ...

其實調返轉諗,遇上呢類人,又應付到的話,下一份工就會輕鬆好多
之前都遇上情緒病嘅多,後來仲遇上個精神病同事,而家再見就起碼有d心理準備

珍珠宮

開心吸收勳章

JoanC 發表於 19-4-2 22:47
認真講,你可能真係唔太適合做老闆秘書。

如老闆打算買洗手液機,我會搵多幾個品牌做比較,再揀出三個比 ...

學到野

翡翠宮

減齡達人勳章

angieyu 發表於 19-4-2 22:56
我老闆又係噉講喎叫我代入去,我心諗我買嘢買就買,唔買罷就啊 你係咪要睇埋啲餐廳入邊係食乜嘢 ...

佢應該係叫你代入佢個身份,咁就會知道需要啲咩資料,其實做秘書真係要好細心,諗定好多未發生但有機會發生嘅情況嘅解決辦法,你以前啲老闆好湊,唔代表你以往做得好,只係佢地好湊,反而如果你湊得掂依家呢個老闆,你先算得上稱職!

珍珠宮

purple_onion 發表於 19-4-2 23:37
你好pro

我識嘅老闆秘書大部分都係咁,有啲更 pro,哩啲真係基本嘢喳。

首頁
12345...15

尾頁

跳至