自由講場

跳至

首頁
23456...15

尾頁

大宅

冬日勳章

mandy952 發表於 19-4-3 08:22
其實調返轉諗,遇上呢類人,又應付到的話,下一份工就會輕鬆好多
之前都遇上情緒病嘅多,後來仲遇上個精神 ...

我都係噉諗 所以唔想做咗一個月就走,但係佢就不斷噉話我因為冇讀書

珍珠宮

angieyu 發表於 19-4-2 23:01
莫非真係要去煲下劇先得

我老闆鍾意食辣椒油,而家我每次出去食飯都袋樽辣椒油起身,攞命 ...

係男

其實唔一定要袋辣椒油係身,除非老闆指定,我會去搵到多啲出名食辣嘅地方。袋辣椒油,如果倒瀉好麻煩。

男爵府

p_o_m_a_n 發表於 19-4-2 22:41
大家喺買嘢之前會問自己d 咩先買?
我一開始都俾我老細話過類似嘅野,仲叫我代入如果係自己嘅野仲會咁咩? ...

same same, 我今年新年,就同你一樣case。最後都是同一方法,ko我老闆

大宅

冬日勳章

mandy952 發表於 19-4-3 08:18
老細要教嘅,多口問係未女上司?

男上司

男爵府

做秘書,係提供一個貼心,同埋貼身既服務,係特別訂造既,個客即係你老闆,係咩人都好,都離不開想揾個秘書會獨立做事,考慮全面,每件事情有後著,平時面對既係老闆,老闆有一刻睇漏……你就要補位。要有正選既資格,不過做一個後備既角色。你可能會問成功感係咩?成功感來自別人既尊重,你執生叻……補到位,啲老闆係知既,啲同事係知既。

伯爵府

angieyu 發表於 19-4-2 22:56
我老闆又係噉講喎叫我代入去,我心諗我買嘢買就買,唔買罷就啊 你係咪要睇埋啲餐廳入邊係食乜嘢 ...

老細真係要睇menu同問min spending
你比佢諗先一步,煩過佢就okay

珍珠宮

angieyu 發表於 19-4-2 22:54
謝謝你!你講得好詳細你介唔介意講多少少?
可能因爲我以前老闆比較易湊的,我未遇過啲咁嚴格嘅老闆 :pity ...

依家網上咁方便,又唔駛次次要親身去,除非好特別嘅地方。

要準備咩好睇老闆性格,係咩類人。通常我會一直注意公司環境發展、老闆喜好、老闆家人喜好(如有),有時間就集定相關資料。

做秘書性格可以好隨意(我都係平時好隨便,買嘢唔格價),但工作上必定要好細心。除咗要知老闆心意,亦要幫手收風,留意辦公室風向,當然唔係要篤人背脊或者不停爆料俾老闆,而係收埋自己心中有算,適當時可以運用。遇上要求高嘅老闆係好事,再轉工時真係獲益良多。不過要睇你本身係咪承受到壓力,要搵適合自己嘅工作。

男爵府

angieyu 發表於 19-4-2 22:27
我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左 ...

我之前老闆同你果個都幾似,我果時係做account,入職時公司已講明要去指定銀行幫員工搞強積金,之後老闆仍然會問
邊間銀行啲職員解答問題好啲?
邊間銀行搞強積金手續最快
你講晒所有銀行嘅強積金plan俾我知,再講埋每個plan嘅分別
到最後,
老闆:幫我諗下辦法全部職員都唔供強積金嘅方法
然後佢自己諗到不斷renew contract去避供強積金,而我頂唔住走了
當中仲有好多麻煩事,講唔完

大宅

回覆 angieyu 的帖子

情況同妳一模一樣,當時都係叫我考慮走,日日返工係咁比老闆罵,最後我真係比左信,係第二個董事留我先繼續做。初初都覺得個老闆好無理取鬧,脾氣唔好但做落左覺得其實有他的道理,好似有冇優惠/地圖邊條路最快到目的地/買野要貨比三家等等。做落左反而覺得係塞錢入我袋。而家他成日教我同人講野的語氣,點同人爭取到最有利條件。
以前的我真係好唔細心,淨睇妳的留言都覺得同我一樣,或者妳嘗試下改變思維模式,試想像妳就係老闆,平時買野用家的出發點係咩?停車場有好多優惠,做到間間資料搜集知有咩優惠,試下改善一下做野先,如果唔得既當上了一堂寶貴的課,下一份要更加小心
歡迎歡迎

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

行程我唔知道應該點,但如果講洗手液機,全部問題好平常架咋,你而家唔係要諗岩唔岩做,係諗下自己可唔可以慢慢去迎合到老闆

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

JoanC 發表於 19-4-2 22:47
認真講,你可能真係唔太適合做老闆秘書。

如老闆打算買洗手液機,我會搵多幾個品牌做比較,再揀出三個比 ...

你完全適合做秘書
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

angieyu 發表於 19-4-2 22:27
我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左 ...

我要3個BOSS,其中一個似你老闆,一個火燭鬼咩都急,一個太柔弱我有時唔問佢D野自己決定。

你老闆呢種咩都要DETAILS 既,佢問你薯仔幾錢斤,你要知埋薯仔咩月份買最好,平均價係咩,邊個地方出產最好,仲要知薯仔可以整咩。

如果未CHECK 既資料佢問,你就唔好啞咗,一係用你常識去答,一係同佢講會搵SALES 上黎詳細了解。

大宅

angieyu 發表於 19-4-2 23:01
莫非真係要去煲下劇先得

我老闆鍾意食辣椒油,而家我每次出去食飯都袋樽辣椒油起身,攞命 ...

小心變左"仲"佢, 最多每次出去食飯時幫佢叫定, 如果唔係, 下次佢要麻油, 你咪又煩!

水晶宮

我諗好睇人, 我之前做過,我自己習慣好多手準備比老闆, 好似公司搞party, 我係會嘔本booklet 出黎比較咁多間event company, 咩info都有齊, 連過大廈MGNT依關既info 我都有, 因為我果到mgnt 好痳煩, 基本上佢未必有時間睇, 但佢一問你一開果頁答到佢佢就信你, 所以最後都係我話事因為佢見我下個功夫, 見身边第二個pa, 老闆叫佢貼個貼比佢扣嘢, 佢竟然用廁所果種, 我見到o矖咀, 不過佢老闆冇出聲我都唔會多事, 所以睇你同老闆夾唔夾, 有d冇咩要求, 但有d就煩到嘔, 你都唔洗灰心, 只係夾唔夾問題

男爵府

回覆樓主:

呢個post學到好多野

尤其果句坐房既人最怕煩,我發現我上司將來應該好有潛質坐房。

大宅

如果之前秘書頂得佢順就唔會請人通常做秘書都係跟老細去邊就去邊
好少會走
咁樣證明可能係老細有問題

男爵府

我唔係做sec, 不過做admin, 我會諗好晒老細同老細個老細會問咩問題, 再諗埋d同事會有咩反應.....盡量唔會有機會比佢地問到口啞啞!

水晶宮

回覆樓主:

我1以前都做秘書, 你幫老細處理事方法當係自己搵,自己用

例如佢想買咩機,你搵幾間質素唔同, 有平有貴, 比較下有咩優點缺點,再同佢講,但唔好幫佢揸主意,佢話買邊部就邊部, 你只係比意見

男爵府

del

琥珀宮

angieyu 發表於 19-4-3 08:54
男上司

早走早著

首頁
23456...15

尾頁

跳至