自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

男爵府

睛靈勳章

popofat 發表於 19-4-3 01:42
可能你老板特登hardtime 你,你走了可以叫情婦來頂你個位

最敝佢個袐書位係老闆娘聘請架哩 ,呢個先係樓主嘅原罪

男爵府

parrotking 發表於 19-4-3 13:02
最敝佢個袐書位係老闆娘聘請架哩 ,呢個先係樓主嘅原罪

老闆要証明老婆請果個唔得。一定要自己揀過。所以樓主會飛都冇用。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你老闆好黑人憎喎! 講真我自己買野都唔會諗到咁深入。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我都係秘書

有時你真係要問多少少 諗多一步

你要當老細係個BB 乜都唔識 咁你就要幫佢問D資料

珍珠宮

JoanC 發表於 19-4-2 22:47
認真講,你可能真係唔太適合做老闆秘書。

如老闆打算買洗手液機,我會搵多幾個品牌做比較,再揀出三個比 ...

你令我諗起金秘書呀
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

其實秘書都有好多種, 你老闆要求嘅係私人秘書, 要慢慢磨合的.
表面睇嚟, 你老闆都唔多啱你.

wcpcelia    發表於 19-4-4 10:21
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

Margaret1011 發表於 19-4-3 10:06
Google map

Google map要real time睇先最準,好難睇定因爲會有封路同交通意外,我會同老闆一齊出發前睇,如果佢已經出咗門就要靠佢自己

侯爵府

angieyu 發表於 19-4-2 22:27
我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左 ...

係你老細問題... 唔好質疑自己, 捱到就捱, 捱唔到搵過份囉...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我又唔覺得你個老細特別衰,有D更衰你未見過啫。

我以前有個老細,佢可以成日搵你,見唔到你喺位就周圍問人,咁行開行埋收信去廁所都要啩,佢個秘書只要老細喺公司果日就唔會出去食飯,連買飯都唔敢,只要老細打電話搵佢唔到就嘈,但個秘書係好好人,好識做,而且人緣好,老細要靠佢,後來佢提早退休,老細千挑萬選至搵到個代替嘅。

你老細其實冇講錯,當你自己買嘢,你會搵咩資料?兩個牌子你點揀?幾個款邊款好邊款冇咁好?行程又係,當你自己會帶仔女去街,咁點預時間?邊度泊車?停車場幾錢?係咪得一個停車場?請客食飯的話,有冇人有嘢唔食?有冇人係素食者?海鮮食唔食得?牛豬羊呢?幾多男人幾多女人?菜夠唔夠食?有冇人飲酒?飲咩酒?有冇開瓶費?餐館有冇代客泊車?附近停車場喺邊?遠唔遠?簡單講,秘書係要細心,好細心,當老細係仔咁湊,隨時要補鑊執漏,亦要隨機應變,另外形象都好重要,因為你代表老細,處事上講嘢上都要小心,不但只唔好得罪人,仲要時刻同其他人保持良好關係,方便自己做事,亦幫老細加分。

我係一個部門經理助理,做嘅比秘書多,我唔只湊一個老細,係同時幾個(有分主次嘅),可能我以前做嘢去到中層,有自己部門秘書,我特別明白Manager想秘書或助理做咩幫咩,咁自己將心比己就自然知道有咩係應該做,有咩係必須做,有咩做咗令成件事都完美加分,當然人夾人,有D老細真係天生衰格,咁只能做好自己本分,問心無愧。

你不妨約老細坐低傾下,開心見誠同佢講你嘅想法,請佢俾D意見你,點樣幫你可以做得更好,點樣可以做到佢要求。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

catfitfit 發表於 19-4-3 09:08
你完全適合做秘書

我以前係,依家轉咗啦

大宅

加油!

大宅

冬日勳章

rose-mag 發表於 19-4-3 15:01

我以前有個老細,佢可以成日搵你,見唔到你喺位就周圍問 ...

唔小心發多左個

大宅

冬日勳章

rose-mag 發表於 19-4-3 15:01

我以前有個老細,佢可以成日搵你,見唔到你喺位就周圍問 ...

你真係諗得超級仔細!!
我做咗一個月我都真係冇諗得咁仔細!好犀利 我都想可以做到好似你咁

大宅

冬日勳章

fionababyshi 發表於 19-4-3 17:34
加油!

多謝你!!!

子爵府

回覆樓主:

曾經係秘書,不過唔係私人嗰隻,睇完大家講嘅嘢,發覺自己係好唔適合做秘書
做秘書真係要好醒目,話頭醒尾,同好細心,唔係人人做得到

珍珠宮

開心吸收勳章

BK2002 發表於 19-4-3 10:47
回覆 angieyu 的帖子

明顯你老闆唔係針對大方向~你要做落去都未必符合到佢要求...擺明問你係咪打算自己走 ...

Jm你好厲害,三頭六臂,我唔係做秘書,但有時要做少少adm野。你好打得,好奇你這類高功能秘書人工大約有多少?

珍珠宮

開心吸收勳章

BK2002 發表於 19-4-3 10:47
回覆 angieyu 的帖子

明顯你老闆唔係針對大方向~你要做落去都未必符合到佢要求...擺明問你係咪打算自己走 ...

Jm你好厲害,三頭六臂,我唔係做秘書,但有時要做少少adm野。你好打得,好奇你這類高功能秘書人工大約有多少?

大宅

angieyu 發表於 19-4-2 22:27
我最近轉左做一間公司做秘書,老闆好嚴,搞到我好頹廢,好似最近佢話想要部洗手液機,問咗佢基本資料,搵左 ...

咁mean,除非好高人工,否則唔會做。有錢無命享。

男爵府

大家唔夾。開始搵工。
呢位老闆明顯唔鐘意你,遲早會抄。
趁大家關係仲可以,搵嗰份。

珍珠宮

JoanC 發表於 19-4-2 22:47
認真講,你可能真係唔太適合做老闆秘書。

如老闆打算買洗手液機,我會搵多幾個品牌做比較,再揀出三個比 ...

完全同意

首頁
45678...15

尾頁

跳至