自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

上胎(3年前)好臨時因某原因要決定開刀,私家生。今胎想試順產,但又想私家生,只係有2個掙扎位。
1. 私家生,驚食全餐條數好金
2. 政府生,驚食全餐但政府會開到好大個傷口同手勢唔好有排痛。

定係
3. 私家開刀唔使煩(有預錢係for直接開刀)

其實我唔怕痛,我想感受下,食全餐對我黎講有晒心理準備,我係怕自己問題開唔到生唔出,然後出現以上2樣野硬係覺得開過刀好難成功順產。想聽下生過2胎既媽咪意見

伯爵府

我親戚頭一胎胎位有問題所以政府開刀生,到第二胎佢可以揀順產同開刀,佢就係因為好想感受下生仔有幾痛而揀左順產,最後佢坐月時話好後悔,早知揀返開刀無咁辛苦

大宅

我有3個朋友,都話去私家順產,最後3個入院後都比私家說服左開刀生如果你真係唔怕痛就去政府生,我自己就2胎都政府順產

水晶宮

Ng_Taitai 發表於 19-4-3 15:03
我有3個朋友,都話去私家順產,最後3個入院後都比私家說服左開刀生如果你真係唔怕痛就去政府生 ...

我都私家生, 肚痛時要求開刀,醫生唔比,話我b唔算大唔洗開刀,我最尾順產

咁多人生仔,手術室要book, 鬼得閒sell你,未必有位

子爵府

艾妃 發表於 19-4-3 14:48
上胎(3年前)好臨時因某原因要決定開刀,私家生。今胎想試順產,但又想私家生,只係有2個掙扎位。
1. 私家 ...

你第一胎開刀,政府通常第二胎都比你開刀,所以呢次去政府生慳返唔少架

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

私家係天堂,政府係地獄(我生2個1個天堂1個地獄 )但錢碼差好多個0
順產係政府醫院係好慘嫁,我有經驗都覺得危險,私家會有最小1個姑娘睇住你情況,政府係2個姑娘幾間房睇下,部份仲係經驗不足。
想認識多啲屯門友

珍珠宮

回覆樓主:

我同你有D似,都係上一胎揀開刀,今胎想試順產~
我都睇過好多資料,話如果身型唔係細粒,上一胎又唔係產程遲滯,胎盤高,無調頭,嘅情況而開刀~而上一胎開刀傷口又無咩問題,咁第二胎都絕對有機會可以順產~
除非個B太大啦,超過3.8公斤都唔適合~咁就另計。。。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

1. 私家 ...
比你參考:
我媽40年前:第一胎開刀,第二胎順產,兩胎都政府
我朋友上年:第一胎私家開刀,第二胎政府順產。

兩個都係第一胎開刀,第二胎順產。冇大問題。

大宅

回覆樓主:

我第1胎公立順產 第2胎私家開刀 可以話你知 天堂與地獄

子爵府

我有3個朋友,都話去私家順產,最後3個入院後都比私家說服左開刀生如果你真係唔怕痛就去政府生 ...

唔會入院後先說服,入得院都生得,開刀個醫生又唔會收多你錢通常順產轉開刀一定有原因,例如試左太耐,唔係每個私家醫生都唔鼓勵順產

子爵府

1. 私家 ...

無budget問題就一定私家,你私家生過唔會想返政府生啦

大宅

我胎位不正喺政府開刀,開完刀,第二日已經行得走得,自己湊b。我個人嚟講又唔覺得好痛。
我諗政府同私家開刀,都係睇醫生手勢同自己承受痛嘅程度,但係私家環境會舒服過政府。不過政府最好就係限制左探訪時間同人數,私家嗰啲朝7晚11,如果隔離位太太「大宴親朋」,你都幾煩,不過你住私家房咪冇問題囉。

子爵府

做個靚太 發表於 19-4-3 15:12
我同你有D似,都係上一胎揀開刀,今胎想試順產~
我都睇過好多資料,話如果身型唔係細粒,上一胎又唔係產程 ...

我上胎純粹係大女喺入面唔吸收所以先要提早攞出黎,調頭,胎盤前置嗰d我無問題呀,政府就話今次都可以試順產。但我都想返私家順

子爵府

Pink_girl 發表於 19-4-3 15:22
無budget問題就一定私家,你私家生過唔會想返政府生啦

就係唔想額外洗多d,我有預舊錢係for私家開刀生,但朋友話如果私家順產唔成功轉緊急開刀條數多幾萬,我就無預咁囉

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我第一個開刀,2,3都順產,順產好好多,復原得快

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我媽幾十年前,頭2胎政府,第三胎環境好啲就去左私家,到第4胎決定去返政府。
到我生時都叫我唔好揀私家。
第3胎醫生一直 check唔到個 b有問題,最後早產後唔夠48小時就走左。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

回覆樓主:

我兩胎開刀,第一胎私家…條疤靚到睇唔到,第二胎產檢時個個醫生都讚上手做得好靚,第二胎政府…開刀位一直又痕又痛,護士上門拆線先發覺竟然有脂肪反咗出嚟,有輕微發炎,佢話個醫生併得個傷口唔好,而且縫得過緊,見到條疤都想喊

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

乜啲醫生咁無醫德架

子爵府

1. 私家 ...

我朋友私家全餐好似8萬幾? 我私家順餐,無用無痛,兩年前6萬頭!我未試過政府,唔知果邊係點!但我自己兩胎都係好快搞掂,5個鐘同3個鐘。而我朋友食全餐,係4個鐘開得慢,醫生問佢想打催生試下,定直接開刀,朋友揀開刀!我諗政府應該唔會比options? 因為我有另一位朋友6年前係瑪嘉烈順餐20小時,最後生嘅時候有錯力,生到爆去後面

珍珠宮

艾妃 發表於 19-4-3 15:25
我上胎純粹係大女喺入面唔吸收所以先要提早攞出黎,調頭,胎盤前置嗰d我無問題呀,政府就話今次都可以試順 ...

我就一定揀私家,因為我驚食全餐時,起碼係同一個醫生幫我開刀~
不過我個醫生就同我講,順產無問題,只係唔落催生,唔打無痛,一切要靠自己,同埋仲要睇下到時個胎怕唔怕大~

首頁

尾頁

跳至