自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

回覆樓主:

好多私家醫生唔鐘意做順產。。。

珍珠宮

畀面勳章

3. 私家開刀唔使煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我當年兩胎都私家順產,我個醫生話非常支持我嘅決定,因為順產對媽媽係最好。而復原亦好快,我好快已落得床,產後亦已無痛。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

建議開刀生,因為自然產真的會影響「妹妹」,漏尿,鬆弛,有排搞,性生活真的以後從此不一樣

自然生裂得多好大獲........

大宅

試到順產嗰種痛又點?一定係安全同可控制嘅嘢愈多先係最重要,開過刀就唔好搞咁多嘢,開返同一個位咪幾好,去過私院就去返私院,唔洗左諗右諗

子爵府

mic326 發表於 19-4-3 18:00
試到順產嗰種痛又點?一定係安全同可控制嘅嘢愈多先係最重要,開過刀就唔好搞咁多嘢,開返同一個位咪幾好, ...

我純粹覺得順產復原會好啲,上一胎開刀雖然唔太痛但係身體始終差咗,所以希望今次可以順產等身體可以快啲好返

子爵府

艾妃 發表於 19-4-3 14:48
上胎(3年前)好臨時因某原因要決定開刀,私家生。今胎想試順產,但又想私家生,只係有2個掙扎位。
1. 私家 ...

首先恭喜你啊!
我兩胎都系同一個醫生開刀生。生第二個時比原定開刀日期早左一天出世,果種陣痛比我再生第三胎都吾「恨」再感受番,係真系好似拍戲一樣典床典蓆,揸實床欄床單,痛到喊!(但我係好忍得痛),但其實當時咁痛,係一度都冇開!
結果半夜入院立即開刀,當時仲比醫生話,因為上一胎開刀,第二胎吾可以陣痛太耐怕傷囗爆,我當時只系怕半夜call醫生及手術室會埋單時好貴,結果只系比上一胎多左$4000!
但私家生肯定生得舒服,生完有得休息,加上兩胎都系同一個醫生,彼此了解,講説話也容易及方便些!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

私家生啦, 有準備好d

子爵府

上胎(3年前)好臨時因某原因要決定開刀,私家生。今胎想試順產,但又想私家生,只係有2個掙扎位。
1. 私家 ...

首先恭喜你啊!
我兩胎都系同一個醫生開刀生。生第二個時比原定開刀日期早左一天出世,果種陣痛比我再生第三胎都吾「恨」再感受番,係真系好似拍戲一樣典床典蓆,揸實床欄床單,痛到喊!(但我係好忍得痛),但其實當時咁痛,係一度都冇開!
結果半夜入院立即開刀,當時仲比醫生話,因為上一胎開刀,第二胎吾可以陣痛太耐怕傷囗爆,我當時只系怕半夜call醫生及手術室會埋單時好貴,結果只系比上一胎多左$4000!
但私家生肯定生得舒服,生完有得休息,加上兩胎都系同一個醫生,彼此了解,講説話也容易及方便些!

侯爵府

我第一胎因為妊娠高血壓試生唔到係私家開刀生,第二胎隔咗兩年係公立順產咗,一切順利,穿水到生約個半鐘攪掂,第3胎又係隔兩年係公立順產,穿水到生約半小時。

大宅

1. 私家 ...

樓主,順產定開刀,各有各好,順產成功的媽媽,會叫你順產;未試過順產或順產經驗不太好的,會叫你開刀。如你想私家生,最緊要了解一下你的醫生是否喜歡接順產,私家醫生時間就是金錢,好多都會叫你開刀因為可預計時間,而即使話贊成順產的都係催生因爲時間易預d。要醫生願意配合,才能令你成功順產的機會高d。我在政府生,又係因為個胎臨尾唔吸收,醫院安排催生的。個胎唔吸收也可催生順產,唔一定開刀,未知是否也反映左你個醫生的取向

大宅

1. 私家 ...

樓主,順產定開刀,各有各好,順產成功的媽媽,會叫你順產;未試過順產或順產經驗不太好的,會叫你開刀。如你想私家生,最緊要了解一下你的醫生是否喜歡接順產,私家醫生時間就是金錢,好多都會叫你開刀因為可預計時間,而即使話贊成順產的都係催生因爲時間易預d。要醫生願意配合,才能令你成功順產的機會高d。我在政府生,又係因為個胎臨尾唔吸收,醫院安排催生的。個胎唔吸收也可催生順產,唔一定開刀,未知是否也反映左你個醫生的取向

大宅

艾妃 發表於 19-4-3 18:07
我純粹覺得順產復原會好啲,上一胎開刀雖然唔太痛但係身體始終差咗,所以希望今次可以順產等身體可以快啲 ...

會唔會係因為坐月坐得唔夠好而差咗?
或者陀完b身體負荷大而差咗係正常?
今次生b年紀大過上次,更加要接受身體會變差少少嘅正常現象

大宅

1. 私家 ...

大宅

1. 私家 ...

子爵府

WinnieCatCat 發表於 19-4-3 20:12
樓主,順產定開刀,各有各好,順產成功的媽媽,會叫你順產;未試過順產或順產經驗不太好的,會叫你開刀。 ...

我醫生本身叫我催生,但機會得6成,因為嗰陣宮頸完全未ready加上bb太細隻,催生成功機會唔會太大,我同老公唔想博先直接開刀。今次醫生暫時話ok,但一切要睇到後期d先可以再作決定

子爵府

WinnieCatCat 發表於 19-4-3 20:12
樓主,順產定開刀,各有各好,順產成功的媽媽,會叫你順產;未試過順產或順產經驗不太好的,會叫你開刀。 ...

我醫生本身叫我催生,但機會得6成,因為嗰陣宮頸完全未ready加上bb太細隻,催生成功機會唔會太大,我同老公唔想博先直接開刀。今次醫生暫時話ok,但一切要睇到後期d先可以再作決定

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Angelice-BeBe 發表於 19-4-3 17:39
我當年兩胎都私家順產,我個醫生話非常支持我嘅決定,因為順產對媽媽係最好。而復原亦好快,我好快已落得床 ...

同意 我初初想開刀時醫生建議我順產,但後來都尊重我決定,約好時間開刀但醫生係35w 檢查盆骨時再次強烈建議我順產,連醫院嘅助產士都我應該順產,最後比佢哋說服咗.... 嗰晚生完之後半夜落床個下同上返床個下有小小感覺,但第二朝起身時已經唔痛

珊瑚宮

Angelice-BeBe 發表於 19-4-3 17:39
我當年兩胎都私家順產,我個醫生話非常支持我嘅決定,因為順產對媽媽係最好。而復原亦好快,我好快已落得床 ...

同意 我初初想開刀時醫生建議我順產,但後來都尊重我決定,約好時間開刀但醫生係35w 檢查盆骨時再次強烈建議我順產,連醫院嘅助產士都我應該順產,最後比佢哋說服咗.... 嗰晚生完之後半夜落床個下同上返床個下有小小感覺,但第二朝起身時已經唔痛

珊瑚宮

首頁

尾頁

跳至