自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

以前bb爸爸未落黎香港 跟爸爸姓係大陸拼音
之後 我老公身份證改左粵語拼音
兩父子姓氏拼音吾同 爸爸帶bb去做回鄉証都唔得 話證明吳到父子關係

好似話11嵗前有得改名?
但有冇得改姓拼音?

thx!

伯爵府

回覆樓主:

出世纸無得改喎。去律師樓做宣誓證明父子關係。

大宅

ilovebb2019 發表於 19-4-5 16:18
出世纸無得改喎。去律師樓做宣誓證明父子關係。

唔係話小朋友11歲前有得免費改名一次?

珍珠宮

減齡達人勳章

biglaikuen 發表於 19-4-5 16:20
唔係話小朋友11歲前有得免費改名一次?

禁止訪問

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

biglaikuen 發表於 19-4-5 15:53
兩父子姓氏拼音吾同 爸爸帶bb去 ...

改姓要去律師樓喎!
放下自在

瑪瑙宮

出世紙冇得改,但會出過一張新的出世紙,有新舊姓或名的,咁以後去處理任何文件就用新名就可以。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

moonlight9198 發表於 19-4-5 16:23
出世紙冇得改,但會出過一張新的出世紙,有新舊姓或名的,咁以後去處理任何文件就用新名就可以。
...

出過張新出世紙?? 未聽過喎!見過用改名契!
放下自在

大宅

chuck_bass 發表於 19-4-5 16:22
叫你老公改返囉
姓都有得改

我老公唔係改姓 只係將佢既英文名改為粵語拼音

珍珠宮

biglaikuen 發表於 19-4-5 16:29
我老公唔係改姓 只係將佢既英文名改為粵語拼音
法律上中英文名都係正式名, 可以只改是但一樣, 亦可以兩樣都改, 但政府角度就好簡單, 只要同之前唔一樣, 就係改左名/姓

伯爵府

回覆樓主:

以前未攞身份証前出世紙都改到,而家唔知。改名要整改名契。

男爵府

cattz288 發表於 19-4-5 16:29

11歲前唔駛改名契
與智者為伍 與善者同行

男爵府

未夠11歲可以去出生登記署改名,會出一張新出世紙,有一欄會寫改了現在的名字,我兩個仔女都改咗
與智者為伍 與善者同行

瑪瑙宮

cattz288 發表於 19-4-5 16:29

我女果時再改名,未夠1歲 ,新出世紙都係有新舊名,但之後文件用新名,

小學生都係拎出世紙,父母是但一個,再去拎個小朋友出世紙既政府部門改名就可。
如果11歲前係可以隨時改名的,但過了11歲就好似要有改名契先得,要去律師樓度整張改名契。
而家唔知條例有冇改到。

如果怕錯既 就打去有關部門問問最清楚。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

象牙宮

堅媽 發表於 19-4-5 16:33
11歲前唔駛改名契

名就得! 姓要跟爸喎!
放下自在

象牙宮

moonlight9198 發表於 19-4-5 16:37
我女果時再改名,未夠1歲 ,新出世紙都係有新舊名,但之後文件用新名,

小學生都係拎出世紙,父母是但一 ...

改名就係咁囉~
放下自在

瑪瑙宮

因我細個就係同父親既英文拼音唔同,後尾好似11歲時,,拎兒童身份証,果時再拎埋父親身份証去改番同一樣拼音。

瑪瑙宮

cattz288 發表於 19-4-5 16:39
改名就係咁囉~

不,有朋友兒子都是改埋姓,由跟父親姓改跟母親姓。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港出世紙, 跟本只有 孩子名字 及 父母姓名, 父系社會就會自動跟父親姓氏

未足11歲, 去改出世紙, 會出過張新既 (但好似只係 REFERENCE 上註明 新名, 唔 SURE 既), 我有個 EX 成20歲先跟返阿媽, 改左出世紙 (連姓氏名都改晒), 但身份証就用舊名

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我只聽過佢話 好似去宣誓 改出世紙, 因為我當年識佢時, 已經改左出世紙個全名, 但無改身份証 (出世紙姓孫 - 阿媽姓; 身份証 姓周 - 老豆姓; 連個名都改埋)

首頁

尾頁

跳至