自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

打電話去入境處或出生登記處問

水晶宮

當初你老公洗乜改粵栟音呀,照大陸拼音咪得 law

funfunfunzz    發表於 19-4-5 21:44

琥珀宮

回覆樓主:

可以改姓,我中學老師當年都有改

攞兒童id時係可以改一次名,我表姐當年試過,但詳情我就唔知我阿姨點搞了

子爵府

mimi005 發表於 19-4-5 18:02

侯爵府

其實當初點解要改呢?

侯爵府

biglaikuen 發表於 19-4-5 15:53
以前bb爸爸未落黎香港 跟爸爸姓係大陸拼音
之後 我老公身份證改左粵語拼音
兩父子姓氏拼音吾同 爸爸帶bb去 ...

可以
你去整出世紙度改啦
我上年幫我女改
好似5xx蚊
另外新出世紙再比錢

改名契係over 11 定18歲先要我就唔肯定
我女改時係6歲

侯爵府

cattz288 發表於 19-4-5 16:39
名就得! 姓要跟爸喎!

佢咁细個比唔比唔跟老豆姓就唔知

但有個曾經網上紅人
佢鐘意杜如風
就將自己個名改左做杜如拜
仲影埋片放上網tim

但時我睇完心諗
佢阿爸知唔知佢咁改法呢
連姓都改埋

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

點解要改呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mary媽咪 發表於 19-4-5 18:24
佢咁细個比唔比唔跟老豆姓就唔知

但有個曾經網上紅人

應該咁講, 拎出世紙時, 填完父母名之後, 淨係填小朋友名字就完成, 因為會自動跟父親姓!
所以在11歲拎兒童身份証前, 所有改名既步驟只係返入境處改, 拎返加左新名字喺註備!
所以出世紙係改唔到姓既! 唯一方法係改名契!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

唔方便囉~香港人唔係個個識讀拼音架嘛!
放下自在

男爵府

我同爸英文併音唔同,但冇影響我申請回鄉證

象牙宮

comeonbb001 發表於 19-4-5 18:43
我同爸英文併音唔同,但冇影響我申請回鄉證

成人申請回鄉證唔駛拎出世紙的!
放下自在

大宅

cattz288 發表於 19-4-5 18:37
應該咁講, 拎出世紙時, 填完父母名之後, 淨係填小朋友名字就完成, 因為會自動跟父親姓!
所以在11歲拎兒童 ...

啱,出世紙係冇姓㗎,要改要去律師樓做改名契,仲要你老公去入境處申請一份form 先

男爵府

回覆 cattz288 的帖子

但我細個未夠11歲申請身份證時,家人已經有帶我鄉下,我係有回鄉證

男爵府

回覆樓主:

我記得我幫個仔個名改第三個字,唔同字體,英文串法一樣,果時係換成人身份證,就咁去入境處同佢講想改返個字體,之後就入境處出封證明文件,唔知幾百左右 咁就可以改到了,唔洗去律師樓攞改名契。
你可以打去入境處問問你個case得唔得。

用戶要求終止服務

香港出世紙係只有出世時一張,冇得拎過或者條改,我幾年前問過做唔到,要去律師樓做改名契

點解呢度有人做到?幾歲人仔

象牙宮

comeonbb001 發表於 19-4-5 18:53
回覆 cattz288 的帖子

但我細個未夠11歲申請身份證時,家人已經有帶我鄉下,我係有回鄉證 ...

咁你邊份証件唔同爸爸姓?
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

其實當時爸爸唔應該改粵音

咁你哋結婚證書同爸爸出世紙單程證等等應該都係拼音,你之後要用我覺得有麻煩。

男爵府

cattz288 發表於 19-4-5 19:39
咁你邊份証件唔同爸爸姓?
中文姓係一樣,但英文併音唔同,全部證件都唔同

象牙宮

comeonbb001 發表於 19-4-5 20:57
中文姓係一樣,但英文併音唔同,全部證件都唔同

唔明! 出世紙係跟父親姓, 當日點填父親拼音?
放下自在

首頁

尾頁

跳至