自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

biglaikuen 發表於 19-4-5 15:53
以前bb爸爸未落黎香港 跟爸爸姓係大陸拼音
之後 我老公身份證改左粵語拼音
兩父子姓氏拼音吾同 爸爸帶bb去 ...

2父子姓氏拼音吾同而唔可以做回鄕証,呢個係絕對無咁既事。我仔同爸爸拼音係唔同,2歳時申請回鄉証無遇過問題。

男爵府

回覆 cattz288 的帖子

我pm你講

大宅

biglaikuen 發表於 19-4-5 15:53
以前bb爸爸未落黎香港 跟爸爸姓係大陸拼音
之後 我老公身份證改左粵語拼音
兩父子姓氏拼音吾同 爸爸帶bb去 ...

我2個仔直接係入境處改,唔使改名契

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

comeonbb001 發表於 19-4-5 20:57
中文姓係一樣,但英文併音唔同,全部證件都唔同

同我仔個case一樣,但無遇過任何問題,仔2歳時申請回鄉証亦無問題,今年都14歲了。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yuyueng 發表於 19-4-5 21:03
2父子姓氏拼音吾同而唔可以做回鄕証,呢個係絕對無咁既事。我仔同爸爸拼音係唔同,2歳時申請回鄉証無遇過 ...

乜咁多人唔同父親姓??
除非出世紙寫錯爸爸姓名, 否則無可能唔同喎!
因為出世紙根本無寫過小朋友個姓, 只係照跟爸姓
放下自在

水晶宮

cattz288 發表於 19-4-5 21:21
乜咁多人唔同父親姓??
除非出世紙寫錯爸爸姓名, 否則無可能唔同喎!
因為出世紙根本無寫過小 ...

我仔唔係香港出世,爸爸係用大陸拼音既,但因為我唔想阿仔跟爸爸一樣用大陸既漢語拼音,阿仔做香港身分證時我用廣東話拼音,中文姓氏當然同爸爸一樣,當時入境處只係問我係唔係決定英文姓氏拼音同爸爸唔同,決定左將不能更改。
咁我仔身份証、護照個名係用廣東話英文拼音,爸爸源用漢語拼音,仔起二歳時去做回鄕証無問題,無人質疑話唔得。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yuyueng 發表於 19-4-5 21:30
我仔唔係香港出世,爸爸係用大陸拼音既,但因為我唔想阿仔跟爸爸一樣用大陸既漢語拼音,阿仔做香港身分證 ...

大家講既case都唔係喺hk出世
放下自在

大宅

唔该晒咁多位!

首頁

尾頁

跳至