懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問問本身落左訂(私家醫院) 諗住開刀,但現在想轉無痛順產得唔得架? 因為家人唔想我開刀☹️☹️我現在掙扎中又或者有無媽媽試過晒開刀同順產? 邊種無咁痛呀?

男爵府

Meemeemum 發表於 19-4-5 22:47
想問問本身落左訂(私家醫院) 諗住開刀,但現在想轉無痛順產得唔得架? 因為家人唔想我開刀☹️☹️我現在 ...

間間醫院/醫生唔同做法
你應該問返你位私家醫生
生仔開刀/順產都痛架啦
家人? 自己事自己決定啦
有幾痛都係自己先知感受到

別墅

其實我本身已決定開刀 訂都比左 只係我媽咪好唔想 見親佢都勸我轉順產 咁媽咪應該都係想爲我好 所以我現在先又1516 唔知點好

珍珠宮

回覆樓主:

你為咩事揀開刀?
我上一胎就係揀開刀,好多野都可以安排好,有安全感好多,過程都好舒服,係事前會覺得緊張,諗到尾龍骨果針,雖然術後落地第一下好痛,但好快適應左就唔怕,而且都恢復得好快,上奶都快,可能配合埋坐月,我身體係好過未生前~
但真係有份遺憾,未試過順產,所以今胎好想試順產,依加都1516,因為試順產就好多野預計唔到,感覺好唔踏實~
如果唔係咩特別原因揀開刀,我會讚成試順產先~

別墅

我都諗左呢個問題好耐,但一諗起順產唔得最後食全餐仲唔抵,私家仲會收貴好多,就一心開刀。

同埋上荷花網睇完開刀同順產既好與壞表後,我同c6都認為開刀好d

別墅

做個靚太 發表於 19-4-5 23:19
你為咩事揀開刀?
我上一胎就係揀開刀,好多野都可以安排好,有安全感好多,過程都好舒服,係事前會覺得緊 ...

其實我純粹係超怕痛先選開刀 我媽咪就唔想我無啦啦捱一刀所以先係咁叫我順產:(

珍珠宮

Meemeemum 發表於 19-4-5 23:38
其實我純粹係超怕痛先選開刀 我媽咪就唔想我無啦啦捱一刀所以先係咁叫我順產:(
...

咁你嘅情況,我都覺得順產好D喎~你媽無錯~
始終要開個大傷口,同埋你會生幾胎?要諗埋下一胎仲開唔開?如意外有左,咁仲開嗎?
好似我咁,我只想生兩胎,但老公唔俾紮,所以如果兩胎開刀,我會擔心有第三胎,雖然醫生手勢好,但我覺得開得多都係不好吧…
不過我嘅同事&朋友都話我傻,未感受過順產想感受下,因為佢地第一胎食全餐,所以佢地都話第二胎一定要開刀,叫我第二胎都應該開刀~
而第一胎順產嘅朋友,就會鼓勵我試順產囉~
我自己上一胎就因為想擇日,加上情緒差,成日驚生唔成,亂諗野,又要同老公各自安排工作同假期,所以揀開刀,順產就真係好多唔方便~

別墅

...

當初我都好怕痛,想開刀,我媽同你媽一樣係咁叫我順產,最後我頂唔順佢既音波功就揀左去私家無痛順產。大肚果幾個月成日都好擔心,因為我怕食全餐個荷包好甘,不過試完真係無後悔,無痛呢針好抵俾,過程好順利,復原都好快。所以如果你只係單純怕痛,可以考慮無痛順產呀

珍珠宮

可樂媽媽 發表於 19-4-5 23:19
我都諗左呢個問題好耐,但一諗起順產唔得最後食全餐仲唔抵,私家仲會收貴好多,就一心開刀。

同埋上荷花網 ...

我都有諗,專登放棄好多野,去試順產,點知最後食全餐,真係會好唔抵囉!

別墅

每個人想法唔同,你諗下以前生仔邊有得你揀開刀,開刀係做手術;
依加啲人就係為左方便 快 可以安排時間;但其實對身體一定無咁好既,身體復原都無咁快;
無痛真係偉大發明,唔好擔心咁多!

複式洋房

PHOENi_Z 發表於 19-4-5 23:55
當初我都好怕痛,想開刀,我媽同你媽一樣係咁叫我順產,最後我頂唔順佢既音波功就揀左去私家無痛順產:happ ...

無痛順產幾錢呀?係咪得私家先有,?(emoji)(emoji)

大宅

mibey 發表於 19-4-6 15:34
無痛順產幾錢呀?係咪得私家先有,?(emoji)(emoji)

我理解既無痛,係有個麻醉師幫你較藥,到生果陣可完全唔痛/少少痛。私家的

我朋友第一胎完全無痛,push到個頭好痛,結果好難生要用鉗
第二胎就叫醫生留番少少痛比佢push...

別墅

mibey 發表於 19-4-6 15:34

無痛你預加多萬幾蚊,政府都有,唔使錢,但聽講要開到兩度先俾你用,同埋唔一定俾添嫁,我有朋友試過又話等唔切麻醉師又剩,又話等得黎你都開得好快要生啦咁,最終十級痛咁生。

別墅

soiebb 發表於 19-4-6 16:21
我理解既無痛,係有個麻醉師幫你較藥,到生果陣可完全唔痛/少少痛。私家的

我朋友第一胎完全無痛,push到 ...

我果陣打無痛,麻醉師落左一半藥,3個鐘後有少少m痛,姑娘好好話幫我加藥等我舒服d,然後到我開到9度半,姑娘俾我揀停藥定開到十度先停藥,我揀9度半,最終因爲我個囡個頭偏大,所以都係要吸出黎,不過其實吸出黎都好普遍,無話特別唔好,而且都係幾日個頭仔就消腫

男爵府

...

順產同開刀既分別,在於產前痛定產後痛啫。順產就剪一刀,一個傷口。開刀就一個傷口,但有幾層。我兩胎都順產,說實在,第一胎剪,生完個傷口勁痛,好難想像如果開刀會痛成點。第二胎都係順,但無剪,只係爆左少少,復原勁快,第二日已經好似無生過咁。

複式洋房

回覆 PHOENi_Z 的帖子

明白....我問下政府有冇BOOK定無痛..我睇過幾篇文章都話臨生時痛到死死下..跟住先叫打無痛針....最後冇無痛醫生在場......

別墅

mibey 發表於 19-4-9 14:07
回覆 PHOENi_Z 的帖子

明白....我問下政府有冇BOOK定無痛..我睇過幾篇文章都話臨生時痛到死死下..跟住先叫 ...

我可以肯定答你,無得book定,唔係我都揀番政府醫院生啦

別墅

如果情況允許,我一定會選擇順產。 1) 人體結構自然就為左順產 2) 順產后抵抗力+恢復快好多, 當然順產唔似開刀可以控制所有情況~ 你最好問下你醫生意見, 我自己搵左個好支持順產嘅醫生(佢話就算頭太大/臍帶繞頸都可以順產到)我預左會用無痛
外國醫療都夠先進啦, 超過8成媽媽都係順產。

水晶宮

回覆樓主:

唔答開刀順產邊樣好,答你問題。
首先你個私家醫生接唔接順產?
如果接,你要話佢聽你想轉順產,佢衡量可以,預返時間比你,book 埋麻醉科醫生就ok. (開刀都要book 麻醉醫生架啦,分分鐘無痛同開刀都係同一個醫生)
醫院按金嗰到其實無分別,只係按金,入院再睇下點生再扣返按金。

水晶宮

回覆樓主:

醫生一定想你開刀,唔洗等你作動

首頁

尾頁

跳至