自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

伯爵府

karshing 發表於 19-4-8 18:49
係醫院探病時見過,個牧師同隔離阿婆講咗兩晚,但阿婆無信,個牧師無逼佢走咗,阿婆個女或孫女都無乜嘢, ...

其實那個宗教有好多人都好狂熱架
當然 我都識好多係正常
知我唔信都唔會搞我

搞我個D跟本連朋友都做唔到啦

伯爵府

願我能 發表於 19-4-8 18:50
唔係好明,家人親屬話事,唔願意用此宗教形式無人迫到親屬喎。
除非家屬唔出錢,人地出錢嗰個咪話事囉。
...

通常可能其中一個親人係該宗教人事

伯爵府

sg51244 發表於 19-4-8 18:49
我諗我係死前只會想自己嘅仔女、孫兒可以幸福落去,信咩教都唔會理,佢地如果覺得我講一句信左某個教佢地 ...

你都識講昏迷左
點解仲要搞咁多野

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Akeung 發表於 19-4-8 18:41
我覺得你呢個唔係正統基督教,可否知教會名稱
我講出來會比人話我屈, 圍我。
有間大學都係呢間教會。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

馬明嫂 發表於 19-4-8 18:14
近年 多左要去大酒店
幾乎清一色行某種宗教儀式 (基x教)

識一個生前有拜神,講佛經既人,彌留時比話佢信左主,當時聽到最後儀式係基x教舉行都係惡然。嗰個人走左半年有多,在佢生前返工既地方,我日日都聽到啲「打聲」,雖然佢可能想表達啲野,但係我同佢無親無故,根本就無法同佢家人開口講呢啲野,真係無助

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

馬明嫂 發表於 19-4-8 18:36
我肯定死者係唔信基X教
最後佢其他家人要事後再補返一場死者生前信既教教儀式
咁你肯唔肯定佢信佛教、道教或天主教呢?
咁如果佢唔係信呢d教,最後點都要被迫做一種法事,咁你會開心d、安樂d,覺得咁唔無恥?

珍珠宮

近年 多左要去大酒店

尼個情況應該吾多吧,怎樣都好,人都走左,入吾入會對佢都無影響,吾通死前一刻入會即上天堂?吾信就無得入境?

伯爵府

pomanlife 發表於 19-4-8 18:57
識一個生前有拜神,講佛經既人,彌留時比話佢信左主,當時聽到最後儀式係基x教舉行都係惡然。嗰個人走左半 ...

係 我同你一樣感受 就係咁既感覺

伯爵府

tester5 發表於 19-4-8 19:01
咁如果佢唔係信呢d教,最後點都要被迫做一種法事,咁你會開心d、 ...

肯定 因為佢老婆同我呻

水晶宮

tester5 發表於 19-4-8 18:32
係香港,唔係道教、佛教、就係天主教、基督教。
死者點都係要被迫做一種宗教儀式,咁請問邊種教冇咁無恥?
...

可以冇宗教儀式,我有親人採用過
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

angiehouse 發表於 19-4-8 19:02
尼個情況應該吾多吧,怎樣都好,人都走左,入吾入會對佢都無影響,吾通死前一刻入會即上天堂?吾信就無得入 ...

只係覺得最後一程 點解都唔尊重個死人

子爵府

馬明嫂 發表於 19-4-8 18:37
如果係我好親既人 我一定會企硬

洗禮都只係儀式啫!幾親既人都唔到你真係話到事,最後一刻佢自己點諗你唔會知,唯一可以控制係你自己要離開一刻,天使黎接你上天堂,你記住企硬唔跟

男爵府

回覆樓主:

唔排除人患重病會變得軟弱,宗教可以帶給他們平靜。我身邊都有中或老年人去世前信教(通常他們身邊都有教徒), 有時又或者當買個保險。

我姐夫重病時信教(我哥全家是教徒) ,他死後我家姐信教。我媽咪有老人病,有一段時間身體比較差,現在信教。我相信如果我daddy有一日,他都會自動入教。教會會給一個大家會在天堂團聚的美景給你。

男爵府

近年 多左要去大酒店

我已經開過幾次post講架啦,啲人完全唔理你係咩宗教,趁你病就迫你信,我爸係咁比我個妹迫佢信主,好彩我哋人多勢眾,到我爸爸過身後我妹做唔到啲咩,我爸彌留時我地差啲同啲基督徒開片,我阿爸就死係咪應該自己親人見佢,點解啲基督徒會走來要見佢,都痴痴地,關佢哋咩事,我家姐唔比佢哋入病房,趕佢哋走,我爸臨死前仲錄埋音,話自己要行道教儀式走,我哋差啲仲要放埋段錄音出嚟呀

currypru    發表於 19-4-9 11:29
wclaw1220    發表於 19-4-9 00:17
pansy888hk    發表於 19-4-8 22:38
豈能盡如人意,但求無愧於心......

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

馬明嫂 發表於 19-4-8 19:04
肯定 因為佢老婆同我呻
請問死者本身信咩教?

伯爵府

算死草 發表於 19-4-8 19:05
洗禮都只係儀式啫!幾親既人都唔到你真係話到事,最後一刻佢自己點諗你唔會知,唯一可以控制係你自己要離 ...

你信有天使
咁如果係佛祖黎接你呢?

申利:我無宗教信仰

CHUIPING    發表於 19-4-9 22:58

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

馬明嫂 發表於 19-4-8 19:03
係 我同你一樣感受 就係咁既感覺

係,覺得點解唔可以以人既意願呢?嗰個先人又冇要教會既灰位/墓地

珍珠宮

tester5 發表於 19-4-8 19:01
咁如果佢唔係信呢d教,最後點都要被迫做一種法事,咁你會開心d、 ...

我係花店網站見過大酒店出殯資料寫住無宗教,我諗無宗教可以同大酒店或agent講無!

子爵府

馬明嫂 發表於 19-4-8 18:55
通常可能其中一個親人係該宗教人事

咁要視乎係咩親人吧,如伴侶就無辦法,但如果只係其中一個仔女決定,其他人點解會容許?
所以我覺得就係邊個出晒錢邊個話事。

伯爵府

tester5 發表於 19-4-8 19:07
請問死者本身信咩教?

道教

所以一等個仔行完基X教儀式
老婆另搵日子再行道教儀式 一嘗死者心願

首頁
12345...20

尾頁

跳至